Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Ενημέρωση Δημοτικού Συμβουλίου Δέλτα για το κέντρο μετεγκατάστασης Διαβατών

Τη στενή και διαρκή συνεργασία της Δημοτικής Αρχής και του Δημοτικού Συμβουλίου με τη Συντονιστική Επιτροπή κατοίκων Διαβατών - Ν. Μαγνησίας για το θέμα του Κέντρου Μετεγκατάστασης στο πρώην στρατόπεδο 1090 (Αναγνωστοπούλου) αποφάσισε ομόφωνα

το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Δέλτα κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, έλαβαν το λόγο δύο μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής και δύο κάτοικοι των Διαβατών, ενώ κατατέθηκε έγγραφο με δέκα θέματα σχετικά με την ασφάλεια, τη δημόσια υγεία και την ενημέρωση των κατοίκων.
Παίρνοντας το λόγο ο Δήμαρχος Ε. Φωτόπουλος, εκφράστηκε θετικά για την ομόφωνη στάση του Δημοτικού Συμβουλίου να ενισχυθεί η συνεργασία με τη Συντονιστική Επιτροπή. Ενημερώνοντας το σώμα και τους κατοίκους για τις ενέργειες της δημοτικής αρχής, για το χρονικό διάστημα μετά την έλευση των προσφύγων στα Διαβατά, τόνισε ότι:
  1. Η δύναμη του Αστυνομικού Τμήματος Ιωνίας – Καλλιθέας, στη Ν. Μαγνησία, ενισχύθηκε με 22 άτομα.
  2. Οι περιπολίες της ομάδας ΔΙΑΣ αυξήθηκαν και η παρουσία στα Διαβατά και στη Ν. Μαγνησία είναι πλέον συχνή.
  3. Ξεκίνησε συνεργασία με εταιρία σεκιούριτι για τη φύλαξη των σχολικών μονάδων.
  4. Η μελέτη που κατέθεσαν οι κάτοικοι για την εγκατάσταση ΑΤ στα Διαβατά θα παρουσιαστεί στον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης.
  5. Το θέμα της επανασύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας με τουλάχιστον 20 άτομα προσωπικό, θα τεθεί άμεσα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. 
  6. Η βελτίωση του φωτισμού στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Βεροίας είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και σε συνεργασία μαζί της θα λυθεί το πρόβλημα.
  7. Για το Κέντρο Υγείας Διαβατών ζητήθηκε ήδη η συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και των πρώην γιατρών του ΙΚΑ και αναμένεται η υποστήριξη με εθελοντές. Επίσης, το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Δέλτα υποστηρίζει το Κέντρο Υγείας Διαβατών. Τέλος, ο Δήμος είναι σε επαφή με το ΚΕΕΛΠΝΟ και με τις υγειονομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας για να υπάρξει άμεση ενημέρωση για θέματα υγείας στο πρώην στρατόπεδο 1090.
  8. Η κωνωποκτονία είναι αρμοδιότητα της ΠΚΜ, ωστόσο έχουν ήδη γίνει οι επαφές για να ξεκινήσει έγκαιρα, μιας και φέτος ο ανάδοχος του έργου ήδη υπάρχει. 
  9. Ήδη ο Δήμος έχει μεριμνήσει για την πραγματοποίηση μυοκτονίας μέσα στο κέντρο μετεγκατάστασης.
  10. Στο θέμα της ενημέρωσης υπάρχει σχεδόν καθημερινή επικοινωνία με τους εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία θα ενταθεί και θα γίνει πιο ουσιαστική.
Κλείνοντας, ο κ. Φωτόπουλος τόνισε ότι το πρόβλημα είναι πάρα πολύ σοβαρό και αφορά όλη την Ελλάδα. «Εγκαινιάζουμε μια καινούρια συνεργασία με τη Συντονιστική Επιτροπή των κατοίκων για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» δήλωσε.
Στη συνεδρίαση παρέστησαν, επίσης, εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού οι οποίοι ενημέρωσαν το Δημοτικό Συμβούλιο ότι μέχρι στιγμής στο κέντρο μετεγκατάστασης Διαβατών δεν έχει εμφανιστεί επιδημιολογική ασθένεια.  
Τέλος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο Δήμαρχος Ε. Φωτόπουλος δήλωσε ότι δεν έχει καμία ενημέρωση για διενέργεια αυτοψιών κλιμακίου του στρατού σε άλλο χώρο στρατοπέδου πλησίον του οικισμού των Διαβατών. «Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε δεύτερο κέντρο στο Δήμο μας» είπε.