Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

"ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 - Το μήνυμα και το μεγάλο χρέος" - του Σωτηρίου Δ. Μασταγκά

ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 1821
Το μήνυμα και το μεγάλο χρέος

του Σωτηρίου Δ. Μασταγκά


Κατά τη σημαντική αυτή επέτειο της Εθνεγερσίας, όλοι οι Έλληνες, με το θυμίαμα της ευγνωμοσύνης στην καρδιά, στρεφόμαστε προς τους τιμημένους σκλάβους της Τουρκοκρατίας. Σ' αυτούς που στα αδιαπέραστα σκοτάδια της μαύρης τυραννίας άναψαν ολόφωτο πυρσό και τον διατήρησαν άσβεστο από τη μια γενιά στην άλλη. Σ' αυτούς που αδέσμευτοι σήκωσαν το σπαθί του πνεύματός τους για να συντρίψουν τα δεσμά της σκλαβιάς.
Στη δουλεία έμειναν αδούλωτοι, στη «φοβέρα» άφοβοι, στη σκλαβιά έμειναν πανελεύθεροι.
Είναι οι ατρόμητοι οπλαρχηγοί, οι ηρωϊκοί αγωνιστές και οι καπεταναίοι που, με τον μικρό αριθμό τους και τα πτωχικά όπλα τους, πολέμησαν τα στίφη του Τούρκου κατακτητή. Είναι οι φλογεροί δάσκαλοι και οι καλόγηροι του κρυφού σχολειού, που δυνάμωσαν τους Έλληνες με τα ζωογόνα νάματα της πίστεως και την αγάπη της πατρίδας.
Γραικοί, ραγιάδες και «γκιαούρηδες», ταπεινοί και φημισμένοι, κλέφτες και αρματωλοί, Κολοκοτρωναίοι και Μποτσαραίοι, Διάκοι και Ανδρούτσοι, Κανάρηδες και Σαχτούρηδες, όλος ο λαός ο πονεμένος, ο σκλαβωμένος. Ο ήρωας εκείνος λαός που έζησε και πολέμησε, θυσιάστηκε σε κάποια Χίο και Ψαρά, σε κάποιο Μεσολόγγι και Σέλτσο.
Ανυπολόγιστο το χρέος μας απέναντι στους αγωνιστές της Επανάστασης του 1821. Σ' όλους αυτούς χρεωστούμε την ελευθερία μας, τη διατήρηση της πατρίδας στους χρόνους της σκλαβιάς, την ανάστασή της με τους δικούς τους αγώνες. Τους χρεωστούμε το μεγάλο χρέος: τον φόρο της τιμής, της ευγνωμοσύνης και της ανταπόκρισης. Την ευθύνη, τον πόθο και τον αγώνα να τους μιμηθούμε.
25η Μαρτίου 2016. Εκατόν ενενήντα πέντε χρόνια πέρασαν από τότε. Είναι μεγάλο το διάστημα; Απόγονοι των μεγάλων αγωνιστών της Παλιγγενεσίας, δικοί τους είμαστε κι εμείς, οι σημερινοί Έλληνες. Είμαστε όμως άξιοι απόγονοί τους; Ή μήπως η συμπεριφορά μας έγινε ξενότροπη, ξενόφερτη και ανάλατη. Μήπως τα λόγια μας φαίνονται ανούσια.

Οι ήρωες πρόγονοι μάς καλούν να φυλάξουμε ακέραια την κληρονομιά που μας άφησαν, να κρατήσουμε ψηλά τη σημαία της πίστης και της Ελλάδας. Να ακολουθούμε κι εμείς τον δρόμο που αυτοί πήραν πρώτοι, τον δρόμο των ιδανικών, της γενναιότητας και της θυσίας.