Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

H παρέμβαση συνεχίζεται, οι ανάγκες είναι μεγάλες και η βοήθεια σημαντική

Χτες επισκεφθήκαμε για ακόμα μια φορά τον ΣΕΑ Πλατάνου, τον χώρο δηλαδή όπου η αστυνομία σταματάει τα λεωφορεία που μεταφέρουν πρόσφυγες από Αθήνα για Ειδομένη.
Είχαν έρθει δυο καινούργια λεωφορεία από την Λάρισα και είχαν αναχωρήσει ισάριθμα προς το μπλόκο των συνόρων που βρίσκεται σε απόσταση 16 χιλιομέτρων από την Ειδομένη. Στο σημείο εκείνο βρίσκονται 70 λεωφορεία και η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη.
Στον Πλάτανο Ημαθίας χτες το απόγευμα βρήκαμε πέντε λεωφορεία με Σύριους, Αφγανούς, Ιρανούς και Ιρακινούς πρόσφυγες. Βλέπαμε άτομα νεαρής ηλικίας χωρίς τους γονείς τους και οικογένειες με μωρά, ακόμα και βρέφη. Αυτό σημαίνει ότι οι νεαροί έφηβοι ή και λίγο μεγαλύτεροι έφυγαν από την πατρίδα τους και έμειναν πίσω οι γονείς τους ή δεν έχουν γονείς γιατί σκοτώθηκαν. Οι νεαρές οικογένειες αποφάσισαν ότι στην πατρίδα τους δεν πρόκειται να έχουν κανένα μέλλον και ξεριζώθηκαν.
Εμείς ως Αντιφασιστική- Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Αλεξάνδρειας είχαμε συγκεντρώσει αρκετά παπλώματα και κουβέρτες και ρούχα. Γάλα συμπυκνωμένο, πάνες και μωρομάντηλα. Μπισκότα και φρυγανιές. Πήγαμε στο χώρο αρκετά άτομα και κάναμε την διανομή επιδιώκοντας να δώσουμε τα είδη σε μωρά παιδιά, σε γυναίκες με παιδιά και στο τέλος σε ενήλικες. Το καταφέραμε εν πολλοίς.
Το σημαντικότερο όμως όλων είναι ο συντονισμός που κάναμε και πετύχαμε την παρουσία ενός γιατρού στο χώρο. Ο Θανάσης Παπαρίζος, γιατρός παθολόγος ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας και μαζί με τον γιατρό και πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Αλεξάνδρειας Νίκο Μπρουσκέλη εξέτασε πάρα πολλούς πρόσφυγες όλων των ηλικιών και χορήγησε φάρμακα που είχαμε συγκεντρώσει από το Φαρμακείο του Γιώργου Γκιωνάκη στο Πλατύ. Αργότερα κατέφτασε στο χώρο και ο επίσης φαρμακοποιός και μέλος της διοίκησης του φαρμακευτικού συλλόγου Γ. Σπυρίδης με φάρμακα απολύτως αναγκαία για τα παιδιά και τους ενήλικες. Τους ευχαριστούμε θερμά και θέλουμε να κάνουμε έκκληση σε γιατρούς παθολόγους και παιδίατρους καθώς και στους φαρμακοποιούς της περιοχής να συντονιστούν και να δώσουν το «παρών» στο ΣΕΑ Πλατάνου γιατί υπάρχει ανάγκη.
Η Αντιφασιστική- Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Αλεξάνδρειας συνεχίζει να μαζεύει βοήθεια στην πλατεία του Πνευματικού Κέντρου και στο καφέ Garden. Τα είδη που χρειαζόμαστε είναι:
-κουβέρτες,
-παπλώματα,
-υπνόσακος,
-μπουφάν,
-σκουφιά,
-κασκόλ,
-παπούτσια παιδικά,
-γάλατα εβαπορέ/μακράς διαρκείας,
-γάλατα βρεφικά,
-παιδικές τροφές και συσκευασμένα τρόφιμα (κρουασάν, μπισκότα, σοκολάτες, γκοφρέτες, μπάρες δημητριακών κλπ),
-οδοντόκρεμες, μωρομάντηλα,
-πάμπερς όλα τα μεγέθη.
Φάρμακα: lysopaine, depon σιρόπι και χάπια.
Συγκεντρώνουμε όλα τα είδη στο Πνευματικό Κέντρο στην Αλεξάνδρεια και δίπλα στο Garden όλη την ημέρα κάθε μέρα.
Μουσκεφτάρα Αναστασία: 6977915377
Μόχλας Χάρης: 6936060434
Κιοσέογλου Λευτέρης: 6978248901

Επισημαίνουμε ότι απαιτείται συντονισμός όλων των οργανώσεων και κινήσεων αλλά και αλληλέγγυων συμπολιτών για να πιάνει η παρέμβαση τόπο. Όλοι μαζί ενώνουμε δυνάμεις, δεν είναι ώρα για δημόσιες σχέσεις ούτε για προβολές και διαφημίσεις. 

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΉ -ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ