Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Β.ΝΟΥΛΕΖΑ Για ποιόν λόγο υφίσταται πλέον το Επιμελητήριο Πιερίας μετά την μαζική φυγή επιχειρήσεων στην Βουλγαρία η ΠΓΔΜ?

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Πιερίας κ Ηλίας Χατζηχριστοδούλου,σε συνέντευξη του πού παρεχώρησε στόν Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής  της 31.1.2016 σελ 18,μεταξύ άλλων παραδέχεται λόγω τών δυσβάσταχτων φορολογικών μέτρων, τών υψηλών
ασφαλιστικών εισφορών και λόγω της κακής πορείας της επιχείρησής του πού οφείλεται στήν οικονομική κρίση τών τελευταίων ετών πού τόν ανάγκασε να απολύσει αρκετούς από το προσωπικό του, όδευσε ,μετανάστευεσε όπως έπραξαν χιλιάδες επιχειρήσεις και μεγαλύτερου μεγέθους στήν γειτονική Βουλγαρία, όπου η φορολόγηση είναι πολύ χαμηλότερη, η γραφειοκρατία περιορισμένη και όπου βέβαια υπάρχει ένα ευνοϊκότερο επιχειρηματικό περιβάλλον. 
Έτσι αιτιολόγησε τήν απόφασή του να εγκατασταθεί η βιοτεχνία του στο Πετρίτσι Βουλγαρίας ,όπου οι συνθήκες είναι σαφώς καλύτερες. 
Συμφωνώ ,δικαιολογώ  και κατανοώ λοιπόν τήν διατυπωθείσα θέση και  δημόσια ομολογία  ότι η αβάσταχτη φορολογία,το υψηλό εργατικό κόστος και ο εκμηδενισμός της κατανάλωσης νέκρωσαν και διέλυσαν τις επιχειρήσεις πού βρήκαν διέξοδο σε γειτονικές χώρες όπου ισχύει και εφαρμόζεται ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς χωρίς τις υπέρμετρες και υπέρογκες επιβαρύνσεις που βαρύνουν τούς επαγγελματίες στήν Ελλάδα τών Μνημονίων.
Άραγε ποιός ο λόγος να υφίστανται λοιπόν τα Επιμελητήρια που βαρύνουν με επιπλέον υψηλές ετήσιες  εισφορές τους δοκιμαζόμενους και πληττόμενους  επιχειρηματίες που παλεύουν με νύχια και δόντια χωρίς να έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό,να σώσουν και να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους αντιμέτωποι με βαρύτατη φορολογία που δέν συναντάται πουθενά στήν Ευρώπη. Δέν είναι τουλάχιστον αντιφατικό και αξιοπερίεργο  να ηγείσαι ενός  μεγάλου θεσμικού φορέα  ενός ιστορικού Επιμελητηρίου πού ζει όμως περίοδο παρακμής, όταν προβάλλεις τα πλεονεκτήματα τής γείτονος χώρας που προσφέρει φθηνότερα εργατικά χέρια και δέν υπάρχουν τα επιδόματα τών Χριστουγέννων και Πάσχα, ο μηνιαίος μισθός κυμαίνεται στα 300 ευρώ,η ασφάλιση είναι χαμηλότερη  όπου άς επισημάνω  σύντομα θα φύγουν αρκετοί νομικοί επιστήμονες η στην FYROM και παράλληλα έμπρακτα απορρίπτεις , αποδοκιμάζεις με τον εναργέστερο τρόπο  το οικονομικό και φορολογικό σύστημα μίας χώρας για το οποίο δέν ευθύνεται βέβαια αποκλειστικά  η κυβερνώσα παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ ή οι ΑΝ.ΕΛΛ. μονάχα αλλά κυρίως οι προκάτοχοι τους. Εχει λόγο να υπάρχει πλέον ένα πολυπλόκαμο,πολυπρόσωπο  Επιμελητήριο με εκδηλώσεις και φιέστες, διαλέξεις  με τόσες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις της Ελλάδας προηγούμενων δεκαετιών, όταν υπάρχει τέτοια έξοδος, φυγή μικρομεσαίων ή μεγαλύτερων επιχειρήσεων που εγκαταλείπουν άρον άρον τήν πτωχευμένη, χρεοκοπημένη και κατεστραμμένη  Ελλάδα? Ποια σκοπιμότητα απορώ αλήθεια  εξυπηρετεί πλέον πέρα της είσπραξης των εισφορών τών επαγγελματιών πού έχουν γονατίσει λόγω τών συνεχιζόμενων  capital controls και βιώνουν την φορολογική εξόντωση  ή της καταχώρησης στο ΓΕΜΗ που θα μπορούσε να γίνεται  ευκολότερα ηλεκτρονικά, να λειτουργεί ένα τόσο πολυδάπανο νομίζω Επιμελητήριο,Οταν καθημερινά δεκάδες τοπικές επιχειρήσεις   στα όρια οικονομικής ασφυξίας αναζητώντας διεξόδους και φορολογικούς παραδείσους πρίν το λουκέτο, εξαιτίας και της ολοένα επιδεινούμενης  οικονομικής καχεξίας λόγω της έλλειψης ρευστότητας από τις ανακεφαλαιοποιημένες Τράπεζες που δέν χορηγούν  όμως ούτε σταγόνα  δάνεια ή χαμηλότοκα ώστε να ορθοποδήσουν και να  επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους οι επιχειρηματίες δικαιολογημένα μεθεγκαθίστανται στην Βουλγαρία ή την ΠΓΔΜ όπου τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα, όπως εκθέτει ευκρινώς  ο κ Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας πού διέρχεται κατά γενική ομολογία  περίοδο απαξίωσης  λόγω των καταστροφικών, βάρβαρων  Μνημονίων και της γενικότερης απαξίωσης της χώρας μας, που δεν προσελκύει επενδυτές αλλά διώχνει. Αντί να κάνουμε ανταγωνιστικότερη την οικονομία μας, ελκυστικότερη  να αναζητούμε επιχειρηματίες από τήν Ευρώπη ή την Ασία στήν  προνομιούχα Πιερία, έχουμε μεταφέρει το μαγαζί μας στο εξωτερικό για να απαλυνθούμε οικονομικά να μην έχουμε στο κεφάλι μας το ΙΚΑ κλπ και από τήν άλλη ,να διατηρούμε χωρίς νόημα  τήν οποιαδήποτε  καρέκλα ταυτόχρονα, και  εμείς οι δύστυχοι περιμένουμε αξιοποίηση  ΕΣΠΑ αλλά και να έλθουν καλύτερες ημέρες...
Ήθελα να γνωρίζω πόσες επιχειρήσεις έκλεισαν,πόσες μετανάστευσαν ΄ώστε να είναι ανάγλυφη η τραγική, ζοφερή κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει.
Περίμενα αντιπροτάσεις και σχεδιασμό αντί φυγής  για την πραγματική  εξυγίανση, αναζωογόνηση και ενίσχυση  της χειμαζόμενης, θνήσκουσας, αποτελειωμένης  τοπικής οικονομίας, να γίνουμε μπροστάρηδες προβολής μας στα Βαλκάνια να απαιτήσουμε νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα φέρουν επενδύσεις, χωρίς να μην αναγνωρίζω ότι έγιναν προσπάθειες.
Εκτιμώ και σέβομαι απεριόριστα  τόν εξωστρεφή, αφοπλιστικά ειλικρινή κ Πρόεδρο, τόν συγχαίρω  πραγματικά για την μαχητικότητα και ευθύτητα  του, όμως στήν θέση του θα είχα παραιτηθεί. δείχνοντας την δυσαρέσκεια και ΔΙΑΦΩΝΊΑ  μου για την ασκούμενη  κυβερνητική οικονομική πολιτική.

Βασίλης Δ..Νουλέζας Δικηγόρος.