Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

            Ημερίδα με τίτλο «Δημοτικές Κοινότητες: Αποκέντρωση – Συμμετοχή -  Συνεργασία» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016, στο Δημαρχείο Αθηναίων, με τη
συμμετοχή εκπροσώπων από τις Κοινότητες των δήμων Θεσσαλονίκης και Αθηναίων και των αντίστοιχων παρατάξεων «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» και «Αθήνα, δικαίωμα στην πόλη».
Η εκδήλωση αποτέλεσε τη συνέχεια της αντίστοιχης πρώτης συνάντησης, στη Θεσσαλονίκη, στις 11 Δεκεμβρίου του 2015.

Οι εργασίες της ημερίδας αναπτύχθηκαν στους θεματικούς κύκλους:
  • Θεσμική ενίσχυση των Δημοτικών Κοινοτήτων, ενδοδημοτική αποκέντρωση (αρμοδιότητες, υποδομές, πόροι) - Αναγκαίες μεταρρυθμίσεις του «Καλλικράτη»
  • Εξωστρέφεια, συμμετοχικότητα: Συνέργειες με τοπικούς φορείς και ομάδες πολιτών, διαβούλευση, συμμετοχικός σχεδιασμός
  • Συνεργασία και δικτύωση με Κοινότητες άλλων δήμων της Ελλάδας και του εξωτερικού - Προετοιμασία Πανελλαδικού Συνεδρίου Δημοτικών Κοινοτήτων

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την υιοθέτηση προτάσεων για συνεχή συνεργασία μεταξύ των Κοινοτήτων των δύο δήμων, τη διεύρυνση και δικτύωση με Δημοτικές Κοινότητες άλλων πόλεων της χώρας και του εξωτερικού και τη διοργάνωση ενός Πανελλαδικού Συνεδρίου των Κοινοτήτων.
Στην αντιπροσωπεία του Δήμου Θεσσαλονίκης συμμετείχαν ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, Νίκος Φωτίου, οι πρόεδροι της 1ης Κοινότητας, Ελένη Χοντολίδου, της 2ης Κοινότητας, Μαρία Λαζαρίδου, της 3ης Κοινότητας, Ελισάβετ Καλαϊτζίδου, της 5ης Κοινότητας, Αργυρώ Κουράκη, της Δημοτικής Ενότητας Τριανδρίας, Γιώτα Μπαχτσεβάνα και οι κοινοτικοί σύμβουλοι, Ρεβέκκα Καράσσο και Γρηγόρης Μαυράκης.
Όπως τονίζει ο Νίκος Φωτίου σε δήλωσή του «Οι Δημοτικές Κοινότητες των δήμων Θεσσαλονίκης και Αθηναίων έκαναν ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα στην ενίσχυση της μεταξύ τους στενής συνεργασίας αλλά και στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του ρόλου και του κύρους του θεσμού. Οι Κοινότητες αποτελούν την αυτοδιοικητική μονάδα που βρίσκεται σε άμεση εγγύτητα με την καθημερινότητα του δημότη. Τη βελτίωση αυτής της καθημερινότητας καλούνται να υπηρετήσουν με επάρκεια και ευθύνη οι Δημοτικές Κοινότητες, στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που περνάει η χώρα».