Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Πέρασε από τη Βουλή πρόσφατα, ως τροπολογία του Υπουργείου Πολιτισμού, ένα μέτρο που συνιστά άλλο ένα βήμα στην εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
 Στον αστικό τύπο η είδηση θάφτηκε, οι τοπικοί φορείς της Πιερίας, από την τοπική αυτοδιοίκηση ως το ίδρυμα Μ. Αλεξανδρου, που κόπτονται για την ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, που σχίζουν τα ρούχα τους για το «πλήγμα που θα υποστεί η επιχειρηματικότητα από τους δυστυχισμένους πρόσφυγες» «ποιούν την νήσσαν», κοινώς κάνουν την πάπια.
Στην τροπολογία προβλέπεται ότι "Για την υλοποίηση έργων σε κηρυγμένα μνημεία, χρηματοδοτούμενων από εθνικούς πόρους ή συγχρηματοδούμενων από πόρους της ΕΕ ή άλλων διεθνών οργανισμώνΑΠΟ ΦΟΡΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ απαιτείται η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία εκδίδεται κατόπιν διατύπωσης γνώμης από το αρμόδιο Συμβούλιο…………..".
Ενώ με το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς υπήρχε πλήρης πρόβλεψη για εργασίες τρίτων σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία με ΤΗΝ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ τώρα δεν απαιτείται ΟΥΤΕ ΚΑΝ Η ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ της.
Είναι φανερό ότι με την τροπολογία αποδυναμώνεται ακόμη περισσότερο ο ρόλος των κατά τόπους εφορειών και ανοίγει ο δρόμος «για την πλήρη εισβολή εργολάβων, ΜΚΟ και άλλων "φιλάνθρωπων" και "ευαίσθητων" φορέων στη διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Σιγάσιγά προχωρά η διάλυση των εφορειών αρχαιοτήτων που στηρίζονται πλέον σε μεγάλο βαθμό σε έκτακτο προσωπικό που προσλαμβάνεται μέσω ΕΣΠΑ και απολύεται μόλις λήξει το έργο, ενώ καλύπτει μόνιμες ανάγκες. Το ΕΣΠΑ δεν είναι, όπως θέλουν να το παρουσιάσουν, εργαλείο για τη λαϊκή ευημερία αλλά μέσο προώθησης επιχειρηματικών συμφερόντων και διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και δημόσιων φορέων που αποτελούν εμπόδιο μπροστά στον οδοστρωτήρα της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Η Πιερία έχει μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Για την προστασία της θα πρέπει όλοι οι τοπικοί φορείς  και οι πνευματικοί άνθρωποι να πάρουν θέση (πολιτιστικοί σύλλογοι, εργατικό κέντροκαλλιτέχνες, εκπαιδευτικοί, τοπική διοίκηση, κ.α.)  ξεκινώντας από την καταδίκη της πιο πάνω τροπολογίας.
Η πολιτιστική κληρονομία μας είναι η ταυτότητα του λαού μας και δεν μπορεί να μπει στο παζάρι των αργυραμοιβών του καπιταλισμού.
Ν.Σαλπιστης
μέλος της  ΤΕ Πιερίας  του ΚΚΕ