Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

ΠΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΜΕΡΑ , ΝΥΧΤΑ… (Με αφορμή τη νέα ανατροπή στο ασφαλιστικό)

Η ιστορία του καπιταλισμού είναι η ιστορία, εκτός των άλλων, και της πολιτικής απάτης στη σύγχρονη εποχή.

Δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε μια μέρα αυτό το κοινωνικό σύστημα, αν δεν «έπειθε» τους εκμεταλλευομενους ότι είναι συνένοχοι για ότι παθαίνουν,  βγάζοντας από το εδώλιο των κατηγορουμένων την άρχουσα τάξη και το σύστημα της,  τον καπιταλισμό.

Η κυβερνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ , αλλά και οι προηγούμενες αστικες κυβερνήσεις, τα αστικά μέσα ενημέρωσης , διάφοροι διεθνεις οργανισμοι «δίνουν τα ρεστα τους» προκειμένου να περάσει η νέα ανατροπή του ασφαλιστικοί. Ένας από τους προπαγανδιστικούς στόχους τους είναι να πείσουν ότι για τη μη βιωσιμότητα του ασφαλιστικοί συστήματος φταίει  η σύγκρουση των συμφερόντων της παλιάς και της νέας γενιάς.(Για δες, και μεις οι αγράμματοι πιστεύαμε ότι φταίει ο ταξικός διαχωρισμός που υπάρχει στην καπιταλιστική κοινωνία και η κλοπή του παραγόμενου πλούτου από την πλουτοκρατία).

Το στόχο αυτό υπηρετεί η τελευταία μελέτη του ΟΟΣΑ που πρόθυμα αναπαράγουν  και εκλαϊκεύουν τα αστικά ΜΜΕ , φερέφωνα της πλουτοκρατίας.

Στην προσπάθεια μας να αποδομήσουμε τα όσα λέει η έκθεση-μελέτη του ΟΟΣΑ παραθέτουμε δίπλα στο κείμενο τα δικά μας σχόλια (με κεφαλαία γράμματα), για να καταλάβει ο αναγνώστης το μέγεθος της απάτης

 

(ΒΗΜΑ 1-12-2015)

Οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις έχουν καταστήσει τα συνταξιοδοτικά συστήματα πιο βιώσιμα από χρηματοδοτικής άποψης ( ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΚΑΙ ΜΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΣΤΟΥΣ ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ , ΤΗΝ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΕΣ  ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ) και οι συνταξιούχοι έχουν υψηλότερα επίπεδα διαβίωσης από το παρελθόν, αλλά οι μελλοντικές γενιές θα δουν πιθανόν τις συνταξιοδοτικές παροχές τους να είναι πολύ λιγότερο γενναιόδωρες από τις σημερινές και πολλοί μπορεί να αντιμετωπίσουν τον σοβαρό κίνδυνο της φτώχειας των συνταξιούχων, αναφέρει ο ΟΟΣΑ σε έκθεσή του (Pensions at a Glance 2015).
Η έκθεση σημειώνει ότι περίπου οι μισές από τις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) έχουν λάβει μέτρα την τελευταία διετία για να κάνουν τα συστήματά τους λιγότερο ακριβά μακροπρόθεσμα. 
(ΔΗΛΑΔΗ ΠΙΟ ΦΤΩΧΑ. ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΠΟΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΧΡΗΣΙΜΟΟΠΟΙΟΥΝ , Η ΦΡΑΣΗ «ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟ» ΠΕΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΛΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ)
Το ένα τρίτο των χωρών έχει κάνει προσπάθειες (ΚΟΨΟΜΕΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ) να ενισχύσει τα δίχτυα ασφαλείας και να βοηθήσει ορισμένες ευάλωτες ομάδες συνταξιούχων  ( ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ, ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΟΥΤΕ ΛΟΓΟΣ). 
«Οι περισσότερες κυβερνήσεις έχουν κάνει σημαντικές προσπάθειες για να φέρουν τα δημόσια συνταξιοδοτικά συστήματά τους σε βιώσιμη πορεία. Αν και αυτές αποτελούν βήματα στη σωστή κατεύθυνση, υπάρχει τώρα ένας αυξανόμενος κίνδυνος ότι οι μελλοντικές συντάξεις δεν θα είναι επαρκείς σε ορισμένες χώρες», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, 'Ανχελ Γκουρία, προσθέτοντας: 
«Η μακροπρόθεσμη πρόκληση είναι να σχεδιασθούν πολιτικές, που θα είναι επαρκώς ευέλικτες για να προσαρμόζονται στις αβεβαιότητες(
Η ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΜΟ ΦΥΣΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ Η ΕΧΕΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ?) του αυριανού κόσμου της εργασίας, διασφαλίζοντας επαρκή επίπεδα διαβίωσης(ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΑΠ΄ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ ΔΗΛΑΔΗ) ΓΙΑ ΤΟΥΣ ( ΠΙΟ ΦΤΩΧΟΥΣ)συνταξιούχους».

Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης έχουν αυξηθεί σημαντικά με τη σύνταξη στα 67 να αντικαθιστά τη σύνταξη στα 65 σε πολλές χώρες. 
«Αρκετές χώρες - μεταξύ των οποίων η Τσεχία, η Δανία, η Ιρλανδία, η Ιταλία και η Βρετανία - σχεδιάζουν να αυξήσουν το όριο στα 70», σημειώνει η έκθεση.
Από τις αρχές της νέας χιλιετίας, η μέση ηλικία συνταξιοδότησης συνέχισε να αυξάνεται
(ΟΧΙ ΜΟΝΗ ΤΗΣ, ΤΗΝ ΑΥΞΑΝΟΥΝ) σταθερά, ιδιαίτερα για τις γυναίκες. 
Τα ποσοστά απασχόλησης στις ηλικίες από 55 έως 64 αυξήθηκαν απότομα σε πολλές χώρες: από 45% στο 66% στη Γερμανία, για παράδειγμα, από το 31% στο 46% στην Ιταλία και από το 52% στο 57% κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ. 
(Η ΛΕΞΗ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ, «ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ», ΟΧΙ «ΕΡΓΑΣΙΑ», ΚΑΙ ΕΞΗΓΕΙ ΓΙΑΤΙ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΑ ΠΕΙΝΑΣ).

Τα ποσοστά ανεργίας, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, παραμένουν πολύ υψηλά σε πολλές χώρες, όπως και τα ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας στους πιο ηλικιωμένους εργαζόμενους
(ΚΑΙ ΕΔΩ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ Ο ΕΝΟΧΟΣ).
«Η μείωση των θέσεων απασχόλησης με συμβάσεις αορίστου χρόνου και η παράλληλη αύξηση των προσωρινών και συχνά επισφαλών θέσεων εργασίας μειώνουν, επίσης, τη συνέχεια των συνταξιοδοτικών εισφορών, τις οποίες θα μπορούν να απαιτήσουν οι εργαζόμενοι όταν αποχωρήσουν από την ενεργό υπηρεσία.» 
«Διακοπή της εργασίας σημαίνει διακοπή του συνταξιοδοτικού συστήματος για κάποιες χώρες(
ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΕΙ Ο Ο.Ο.Σ.Α. , ΠΟΙΑ ΕΞΗΓΗΣΗ ΔΗΛΑΔΗ ΔΙΝΕΙ. «ΔΙΑΚΟΠΗ», ΛΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΠΗΚΕ Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ, ΚΑΙ ΟΧΙ «ΑΠΟΛΥΣΗ»). Ως αποτέλεσμα, πολλοί περισσότεροι άνθρωποι θα πάρουν χαμηλότερες (Η ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ)συντάξεις όταν θα συνταξιοδοτηθούν», σημειώνει ο ΟΟΣΑ και προσθέτει ότι, υπό το φως αυτού του πιθανού σεναρίου, κάποιες χώρες πρέπει να αξιολογήσουν εκ νέου τα δίχτυα ασφαλείας τους για τους συνταξιούχους που δεν έχουν αρκετές εισφορές για την ελάχιστη σύνταξη. ( ΑΡΑ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ? ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ, ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ)
Οι περισσότερες χώρες αναπροσαρμόζουν τις συντάξεις πρώτης βαθμίδας με βάση την εξέλιξη των τιμών με αποτέλεσμα να μειώνονται αυτές σε σχέση με τα εισοδήματα διαχρονικά, καθώς οι τιμές έχουν την τάση να αυξάνονται λιγότερο από τους μισθούς. 
«Η αναπροσαρμογή
( «ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ» ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ  «ΑΥΞΗΣΗ», ΣΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΟΜΩΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΑΝΤΑ  «ΜΕΙΩΣΗ» , ΕΛΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΓΙ ΑΥΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΜΙΑ ΠΙΟ ΕΥΗΧΗ) είναι ελκυστική ( ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΤΗΣ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΩΝ ΤΟΥΣ?) για τις χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικούς περιορισμούς(ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΑΝ, ΑΝ ΜΟΙΡΑΖΟΤΑΝ ΔΙΚΑΙΑ Ο ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ), αλλά ενέχουν επίσης τον κίνδυνο να προκαλέσουν φτώχεια(ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ «ΚΙΝΔΥΝΟ» ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΣΙΓΟΥΡΟ , ΕΠΙΘΥΜΗΤΟ ΚΑΙ ΕΠΙΔΙΩΚΟΜΕΝΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ) στους συνταξιούχους, καθώς τα δίχτυα ασφαλείας(ΚΑΙ ΕΔΩ  ΑΝΤΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΗ ΛΕΞΗ «ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ» ΧΡΕΙΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗ ΛΕΞΗ «ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ») θα χάνουν την αξία τους διαχρονικά, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Τι αναφέρει η έκθεση για την Ελλάδα
Ο ΟΟΣΑ δίνει στοιχεία για βασικούς δείκτες των συνταξιοδοτικών συστημάτων των 34 χωρών - μελών του σε σύγκριση με τον μέσο όρο των χωρών αυτών.
Ειδικότερα για την Ελλάδα, αναφέρει ότι:
- Τα εισοδήματα
( ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΜΙΛΑΜΕ ? ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΣΟΥΒΑΛΙ Ο ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΤΩΝ 300 ΕΥΡΩ ΚΑΙ Ο ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΑΣ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΗΣ Η Ο ΜΕΓΑΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ, ΜΕ ΜΟΝΟ ΚΟΙΝΟ ΓΝΩΡΙΣΜΑ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ?) και  των Ελλήνων ηλικίας άνω των 65 ετών αντιστοιχούσαν το 2014 στο 98% των μέσων εισοδημάτων, ποσοστό που είναι το τρίτο υψηλότερο μεταξύ των χωρών του Οργανισμού, μετά το Λουξεμβούργο (106%) και τη Γαλλία (100%), και έναντι 87% που ήταν ο μέσος όρος.

- Το ποσοστό των Ελλήνων άνω των 65 που ήταν φτωχοί το 2014 αντιστοιχούσε στο 7%
( ΑΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ «ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ», ΔΗΛΑΔΗ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ?) έναντι 13% κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ (ως φτωχοί θεωρούνται αυτοί που έχουν εισόδημα χαμηλότερο του 50% του μέσου εισοδήματος των νοικοκυριών).
- Το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων όσων έχουν χαμηλές αποδοχές στην Ελλάδα ανερχόταν πέρυσι στο 66,8% στην Ελλάδα, ενώ στον ΟΟΣΑ κυμαίνεται από 35,5% έως 103,2%.
- Το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων για τις μέσες αποδοχές ανερχόταν στο 54,1%, ενώ στον ΟΟΣΑ κινείται από 28,4% έως 104,8%.
- Οι δαπάνες για τις δημόσιες συντάξεις ανερχόταν στο 14,5% του ΑΕΠ στην Ελλάδα έναντι 7,9% κατά μέσο όρο στον ΟΟΣΑ.
( ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ? ΟΤΙ ΞΟΔΕΥΕΤΕ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΑΡΑΓΕΤΕ. ΌΜΩΣ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ, ΟΠΩΣ Η ΕΕ, ΤΟ ΔΝΤ ΚΑΙ Ο ΟΟΣΑ , ΑΥΤΩΝ ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΟΤΙ ΞΟΔΕΥΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ.

ΤΟ ΑΕΠ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΟ ΣΤΑΘΕΡΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ. ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΞΟΔΕΥΟΥΜΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΕΠ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΟΤΙ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ –ΚΑΙ ΑΡΑ ΞΟΔΕΥΟΥΝ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΑΕΠ ΓΙΑ «ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ» ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-- ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΕΙΝΑΣ.)
- Το ποσοστό των Ελλήνων άνω των 65 στο σύνολο του πληθυσμού ανέρχεται στο 20,2% έναντι 16,2% στον ΟΟΣΑ. ( ΕΝΟΧΟΣ Ο ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ? ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΛΛΕΙΨΗ» ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΘΛΙΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΤΟΥ?)
- Το προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων άνω των 65 αντιστοιχεί σε 19,3 χρόνια, όσο και στον ΟΟΣΑ
- Οι μέσες αποδοχές των Ελλήνων εργαζομένων είναι σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (20.168 ευρώ έναντι 33.036 ευρώ στον ΟΟΣΑ
). (ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ? ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΑΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ Η  ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΝΕΡΓΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΥ ΤΣΑΚΙΖΕΙ ΚΟΚΑΛΑ, ΑΡΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ Η ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ  ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ).
Η έκθεση του ΟΟΣΑ έχει εκπονήσει μοντέλα για τη συνταξιοδότηση στην Ελλάδα το 2056 με ηλικία συνταξιοδότησης τα 62 χρόνια. …………….

 

Νίκος Σαλπιστής


μέλος της ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ