Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Γ. Δελής: Είναι βαριές οι κυβερνητικές ευθύνες για την κατάσταση στις δομές Ειδικής Αγωγής (VIDEO)

Να καλυφθούν με μόνιμο προσωπικό τα κενά που υπάρχουν στις δομές Ειδικής Αγωγής και να
επιλυθούν τα άλλα σοβαρά προβλήματα, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, με επίκαιρη ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή.
Επισήμανε ότι αν και έχει μπει ο Νοέμβρης, πολλά Ειδικά Σχολεία είναι κλειστά και τα υπόλοιπα υπολειτουργούν εξαιτίας της υποστελέχωσης. Επίσης, αναφέρθηκε στην απαράδεκτη κατάσταση των κτιρίων και σε άλλα προβλήματα, όπως η μεταφορά των μαθητών, οι λογοθεραπείες και εργοθεραπείες. Όπως είπε, ενώ οι μαθητές που χρήζουν ειδικής εκπαίδευσης είναι περίπου 200.000, μόλις 18.000 είναι εγγεγραμμένοι στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και κάποιοι από αυτούς φοιτούν σε ιδιωτικές δομές.
Ο Γιάννης Δελής, τόνισε ότι οι γονείς αυτών των παιδιών ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά και βλέπουν την απουσία του κράτους. Πρόσθεσε, ότι η ηρωική προσπάθεια του προσωπικού των σχολείων Ειδικής Αγωγής δεν μπορεί να κρύψει τις βαριές κυβερνητικές ευθύνες.
Ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, επικαλέστηκε το γνωστό επιχείρημα της «καμένης γης» που χρησιμοποιούν όλες οι κυβερνήσεις, λέγοντας ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παράλαβε αυτή την κατάσταση. Σε σχέση με τις ελλείψεις προσωπικού, ισχυρίστηκε ότι φέτος έγιναν διπλάσιες προσλήψεις αναπληρωτών, ενώ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ανέφερε ότι... «θα το συζητήσουμε», μολονότι έχει μπει ο Νοέμβρης.
«Τα θα τα σπέρνεις, αλλά δε φυτρώνουν», του απάντησε ο βουλευτής του ΚΚΕ. Αναφερόμενος στο επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν κονδύλια, σημείωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκει χρήματα όταν είναι να καλύψει τις ανάγκες των τραπεζιτών, όταν είναι να καλύψει τις ΝΑΤΟϊκές δαπάνες για αεροπλάνα αντίκες, όταν είναι να δώσει χρήματα στο κεφάλαιο, όταν είναι να διαγράψει χρέη και πρόστιμα, ακόμα και για φοροδιαφυγή. 
Παράλληλα, στηλίτευσε τη γενικότερη στρατηγική της ΕΕ που υλοποιεί και η σημερινή κυβέρνηση, η οποία στο όνομα της «διαφορετικότητας» και της «αποασυλοποίησης» οδηγεί στο να πεταχτούν αυτά τα παιδιά που έχουν ανάγκη από Ειδικά Σχολεία στα σχολεία της γενικής εκπαίδευσης.
Μεταφέροντας τη στήριξη του ΚΚΕ στις κινητοποιήσεις που γίνονται στο χώρο της Ειδικής Αγωγής, υπογράμμισε ότι αυτοί οι αγώνες πρέπει να κορυφωθούν με τη συμμετοχή στην απεργία στις 12 Νοέμβρη.