Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

MOYSA και Μουσική του Κόσμου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

MOYSA και Μουσική του Κόσμου
Τρίτη 17 Νοεμβρίου στις 21:00,
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Αίθουσα Φίλων Μουσικής (Μ1)


H «MOYSA» - Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, που ιδρύθηκε τον Μάρτιο 2015 με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος - εμφανίζεται με τον διεθνή πιανίστα και καλλιτεχνικό διευθυντή του Ο.Μ.Μ.Θ, Γιώργο- Εμμανουήλ Λαζαρίδη.
Ο Γιώργος - Εμμανουήλ Λαζαρίδης  έχοντας συνεργαστεί  με όλες τις ελληνικές ορχήστρες και με κορυφαίες ορχήστρες του εξωτερικού, συμπράττει με τη MOYSA, εμπνέοντας και καθοδηγώντας τους νεαρούς μουσικούς στην πρώτη αυτόνομη παρουσία τους στη σκηνή του Μεγάρου.
Η Ζωή Ζενιώδη, μαέστρος με σημαντική καριέρα και αρχιμουσικός της ορχήστρας, αναλαμβάνει τη μουσική διεύθυνση μίας πανηγυρικής συναυλίας που σηματοδοτεί την έναρξη της νέας καλλιτεχνικής περιόδου για την Ορχήστρα.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με το Ρουμανικό Ινστιτούτο Πολιτισμού, εμφανίζονται επί σκηνής εξήντα οχτώ μέλη της «MOYSA» και πέντε νέοι μουσικοί από τη Ρουμανία. Η μουσική αυτή συνάντηση είναι αφιερωμένη στους μικρούς και μεγάλους μουσικούς του κόσμου.
Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης
Ζωή Ζενιώδη
Στο πρώτο μέρος,  ο Γ.Ε. Λαζαρίδης ερμηνεύει το σπουδαίο Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα Αρ. 20 σε Ρε ελάσσονα, Κ.466  του Wolfgang Amadeus Mozart.  Στο δεύτερο μέρος, η  Συμφωνία σε Ρε μείζονα (“di Bologna”) του 16χρονου τότε  Gioachino Rossini  συναντά τρεις γνωστούς παραδοσιακούς ελληνικούς σκοπούς, σε μία αριστοτεχνική μεταγραφή του τσελίστα, συνθέτη και βοηθού  αρχιμουσικού της «MOYSA» Θοδωρή Παπαδημητρίου. Στη συνέχεια, η Φαντασία επάνω στο “Greensleeves” του Βρετανού Vaughan Williams συνομιλεί με το Oblivion του Αργεντίνου Ástor Piazzolla. Η βραδιά απογειώνεται με το πιο αγαπημένο «Βαλς» από την «Τζαζ Σουίτα Αρ. 2» του μεγάλου Ρώσου συνθέτη, Dmitri Shostakovich.

Πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συναυλία.
Φωτογραφία από τη σύμπραξη της MOYSA με την EUYO