Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Μεγάλη επιτυχία η σημερινή υπερψήφιση της έκθεσης για τις Φορολογικές Γνωμοδοτήσεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εύα Καϊλή
Επικεφαλής της Ελιάς στο Ευρωκοινοβούλιο


cid:image001.png@01D0C880.03F0B4A0cid:image003.png@01D0C880.03F0B4A0
cid:image002.png@01D0C880.03F0B4A0



Στρασβούργο, 25  Νοεμβρίου 2015


                «Μεγάλη επιτυχία η σημερινή υπερψήφιση της έκθεσης για τις Φορολογικές Γνωμοδοτήσεις (tax rulings)  στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ένα χρόνο μετά το σκάνδαλο τωνLuxLeaks»




Μεγάλη επιτυχία αποτέλεσε η σημερινή υπερψήφιση της έκθεσης για τις Φορολογικές Γνωμοδοτήσεις (tax rulings)  στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ένα χρόνο μετά το σκάνδαλο των LuxLeaks, και έρχεται να ενισχύσει ακόμα περισσότερο, την ´Εκθεση-Οδικό χάρτη για την συνολική Ευρωπαϊκή Φορολογική Πολιτική της Εύας Καϊλή, που υπερψηφίστηκε το 2015. 
"Πριν έναν χρόνο, πολλοί προσποιούνταν ότι είναι αδύνατο να υπάρχουν κράτη-μέλη της ΕΕ, που είναι φορολογικοί παράδεισοι. Για ορισμένους από εμάς όμως, ήταν δύσκολο να πιστέψουμε πόσο εύκολα, αυτοί που απαιτούσαν από τις χώρες του Νότου την αύξηση της ανταγωνιστικότητας τους σε συνθήκες δημοσιονομικής κατάρρευσης, ήταν εκείνοι που στη πραγματικότητα ναρκοθετούσαν την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ με τις κεκαλυμμένες νομιμοφανείς φορολογικές πρακτικές τους. Το Συμβούλιο και το Code of Conduct Group πρέπει να σταματήσουν να επιτρέπουν την φορολογική αδιαφάνεια αλλά και να σαμποτάρουν τις πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής".  
Σε αυτή την τοποθέτηση της, η Εύα Καϊλή - ως εκπρόσωπος για την Φορολογική πολιτική του ΕΚ στην Ελλάδα εκ μέρους των Σοσιαλδημοκρατών - , επισήμανε στην ολομέλεια στο Στρασβούργο κατά τη συζήτηση της πολυσυζητημένης Έκθεσης για της "φορολογικές γνωμοδοτήσεις", που ήρθαν στο προσκήνιο με το σκάνδαλο των LuxLeaks, πως η προσπάθεια για φορολογική δικαιοσύνη, θα συνεχιστεί και ενταθεί. 
Οι "φορολογικές γνωμοδοτήσεις" είναι φορολογικές παραχωρήσεις που ένα κράτος μπορεί να κάνει σε μία εταιρία προκειμένου να τη προσελκύσει, χωρίς να υποχρεούται να ενημερώσει τα υπόλοιπα κράτη-μέλη για αυτή του τη κίνηση. Αυτό προκαλεί στρέβλωση του ανταγωνισμού στην ευρωπαϊκή αγορά. Χαρακτηριστικό είναι ότι από την αρχή της οικονομικής κρίσεις χώρες σαν την Ελλάδα, την Ιταλία, της Ισπανία και τη Πορτογαλία, που είναι υπό στενή δημοσιονομική επιτήρηση έγιναν κατά μέσο όρο 35% λιγότερο ανταγωνιστικές ενώ το Λουξεμβούργο 260% περισσότερο ανταγωνιστικό. Ανάλογες πρακτικές φορολογικών γνωμοδοτήσεων ακολουθούν εκτός από το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Αυστρία, ακόμα και η Γερμανία.   
Με την υιοθέτηση της έκθεσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δίνει οδηγίες στην Επιτροπή και το Συμβούλιο να υλοποιήσουν το νομικό πλαίσιο που θα επιβάλει την αυτόματη ανταλλαγή πληροφόρησης από τα κράτη μέλη που υιοθετούν φορολογικές γνωμοδοτήσεις και επιβολή κυρώσεων σε όσα κράτη δεν συμμορφώνονται, την επιβολή κυρώσεων στις εταιρίες, τις τράπεζες, της λογιστικές εταιρίες και στους χρηματοδοτικούς συμβούλους που προτείνουν και υλοποιούν παράνομες πρακτικές επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού, και την εφαρμογή μίας πανευρωπαϊκής υποχρεωτικής Κοινής Ενοποιημένης Βάσης Εταιρικής Φορολόγησης (CCCTB).         
Πρόκειται για μια εξαιρετική προσπάθεια που ξεκίνησε αν και αργοπορημένα, μόλις πριν ένα χρόνο, με την κατάθεση της Ετήσιας Έκθεσης Φορολόγησης, της Εύας Καϊλή, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. "Σήμερα, το momentum ευνοεί την επιτάχυνση προς ένα διαφανές δημοσιονομικό περιβάλλον, και όσοι προσπαθούν να εμποδίσουν αυτή την προσπάθεια, ας γνωρίζουν πως δεν υπάρχει τρόπος να μας σταματήσουν, έχουμε δεσμευτεί απέναντι στους Ευρωπαίους πολίτες για Δικαιοσύνη", κατέληξε η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής απευθυνόμενη στον Επίτροπο Μοσκοβισί, που υποστήριξε σθεναρά τις προσπάθειες του ΕΚ ως σήμερα.