Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Καφέ της Επιστήμης - Περιβάλλον και μετακινήσεις στην πόλη Ειρήνη ή Πόλεμος;

Καφέ της Επιστήμης - Δευτέρα 23.11.2015
Με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, του Βρετανικού Συμβουλίου
και του ΝΟΗΣΙΣ συνεχίζεται για ενδέκατη συνεχή χρονιά η πραγματοποίηση των «Καφέ της Επιστήμης» και όπως πάντα, σας προσκαλούν να απολαύστε τον καφέ σας και να συζητήσετε με τους ειδικούς επιστημονικά ζητήματα που προκαλούν το ενδιαφέρον.
Η ευθύνη της αστικής κυκλοφορίας οχημάτων στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανέρχεται στο 40% των εκπομπών που αποδίδονται στις Μεταφορές και στο 70% άλλων τοξικών ρύπων, συμπεριλαμβανομένων των μικροσωματιδίων, άμεσης και συχνά οξείας επενέργειας στην υγεία των ανθρώπων.
Με την ευκαιρία, λοιπόν, της διάσκεψης COP21 θα συζητήσουμε με τον συγκοινωνιολόγο καθηγητή Χρίστο Ταξιλτάρηγια τη μετακίνηση στην πόλη, ως στοιχειώδες αστικό δικαίωμα, η άσκηση του οποίου, κατά κανόνα, συνεπάγεται αντινομικές σχέσεις με την ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος (κι όχι μόνο με την ποιότητα του αέρα) ως σύζευξης του φυσικού (έκταση-χρόνος-ενέργεια) με τον κοινωνικό (άνθρωποι και οι σχέσεις τους) χώρο. Υπ΄αυτήν την έννοια είναι κεντρική η σημασία της ταχύτητας με τις [προφανείς;] ενεργειακές, περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις της στη δομή και λειτουργία της πόλης αλλά και ως παράγοντα κοινωνικής ιεράρχησης.
Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015, στις 19.00, στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Λεωφόρος Στρατού 2Α).
Η 21η διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή, γνωστή ως COP21, πραγματοποιείται στο Παρίσι από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου 2015.
Ζητούμενο της διάσκεψης είναι η δέσμευση των 195 συμμετεχόντων μερών στο πλαίσιο του ΟΗΕ για μέτρα περιορισμού των αερίων θερμοκηπίου και ιδιαίτερα του διοξειδίου του άνθρακα (85% του συνόλου των αερίων θερμοκηπίου) που θα επέτρεπαν τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας της Γης στους 2ο C στο τέλος του 21ου σε σχέση με τη θερμοκρασία στο τέλος του 19ου αιώνα. Αν ωστόσο οι επίμαχες εκπομπές συνεχιστούν με τους σημερινούς ρυθμούς, η αύξηση των 2ο C θα έχει επέλθει σε 20 χρόνια και στο τέλος του αιώνα η αύξηση θα έχει φθάσει τους 2,7ο C.
Ο καθηγητής Χρίστος Ταξιλτάρης, με βασικές σπουδές Τοπογράφου Μηχανικού στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ (1977) είναι Διδάκτωρ Μηχανικός της École Nationale des Ponts et Chaussées (1984) και απόφοιτος της École Nationale d’Administration (1990).
Από το 1990 είναι μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ με διδακτική και ερευνητική δραστηριότητα στο πεδίο των Συγκοινωνιακών Έργων.
Είσοδος ελεύθερη.
Γαλλικό Ινστιτούτο: Λεωφόρος Στρατού 2Α, πληροφορίες, τηλ: 2310 821 231.
Πληροφορίες
ΝΟΗΣΙΣ, 6ο χμ Θεσσαλονίκης – Θέρμης
Ελισάβετ Κωνσταντίνου, υπεύθυνη Επικοινωνίας & Προβολής
Τηλέφωνο: 2310 483 000, εσωτερικό 105 (Δευτέρα-Παρασκευή, 9.00-15.00)
E mail: konstantinou@noesis.edu.gr
www.noesis.edu.gr
www.facebook.com/NoesisScienceCenter