Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου για να σταματήσουν άμεσα οι καύσεις γεωργικών υπολειμμάτων

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου για να σταματήσουν άμεσα οι καύσεις γεωργικών υπολειμμάτων

Ομόφωνο ψήφισμα για να σταματήσουν οι καύσεις των αγρών, εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη χθεσινή συνεδρίαση (18/11/2015). Αφού επισημαίνονται οι αρνητικές συνέπειες, αποφασίζεται η διοργάνωση εκ νέου "ημερίδας με συμμετοχή όλων των Αρμοδίων (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Επιστημονικοί Φορείς, Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού, Εκπρόσωποι Αγροτών, Περιφέρεια, Βουλευτές του Νομού) για να δοθεί λύση στο πρόβλημα με οριστική παύση των καύσεων που υπονομεύει την ζωή όλων μας". 

          Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:
"Η περιοχή μας το τελευταίο διάστημα θυμίζει τοπίο στην ομίχλη εξαιτίας των καύσεων αγροτικών υπολειμμάτων.
Η καύση των χωραφιών αποτελεί παραδοσιακή καλλιεργητική πρακτική των ρυζοκαλλιεργητών τα τελευταία 30 χρόνια.          Όταν ο καιρός δεν ευνοεί η ατμόσφαιρα γίνεται αποπνικτική.
Από την επιστημονική κοινότητα θεωρείται μια λανθασμένη πρακτική με σοβαρότατες συνέπειες στην υγεία, το περιβάλλον και την γονιμότητα του εδάφους. Επιπλέον υπάρχει σε ισχύ σχετική εγκύκλιος που απαγορεύει ρητά την καύση σε περιοχές natura και υπογραμμίζει ότι μόνο με ειδική άδεια θα μπορούσε κάποιος να κάνει χρήση αυτής της πρακτικής εκτός των προστατευόμενων περιοχών. Προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις σε όσους παρανομούν υπεύθυνες είναι η Πυροσβεστική, η Αστυνομία αλλά και ο ΟΠΕΚΕΠΕ που δίνει τις επιδοτήσεις.
Πάντως το τοπίο είναι θολό όσον αφορά τις αρμοδιότητες των Υπηρεσιών.
Δυστυχώς καμία λύση δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα.
Όσοι αγρότες προβαίνουν σε καύσεις έχουν ευθύνη:
1)    Απέναντι στους Δημότες μας που κινδυνεύουν από τις άμεσες επιπτώσεις της εισπνοής καπνού (παρόξυνση άσθματος, βρογχίτιδας, ΧΑΠ) αλλά και τις μακροπρόθεσμες (αύξηση καρκίνου, καρδιαγγειακών επεισοδίων). Αν οι αγρότες γνώριζαν τι αναπνέουν είναι σίγουρο ότι θα εγκατέλειπαν κάθε σκέψη για καύση.
2)    Απέναντι στο περιβάλλον ένα οικοσύστημα ιδιαίτερου φυσικού κάλλους έκτασης περίπου 300.000 στρ. βρίσκεται στα όρια του Δήμου μας και κινδυνεύει.
3)    Απέναντι στον εαυτό τους του Δήμου μας που λόγω μη σωστής ενημέρωσης πριονίζουν το δέντρο που τους στηρίζει. Το έδαφος είναι ο σημαντικότερος φυσικός πόρος, η διαχείριση του οποίου πρέπει να γίνεται με μέγιστη προσοχή. Οποιαδήποτε ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο την διατήρηση και την αειφορία του εδάφους έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στην παραγωγική ικανότητα της χώρας.

Καλούμε τους αγρότες να σταματήσουν άμεσα την καύση των γεωργικών υπολλειμμάτων.
Αποφασίζουμε τη διοργάνωση εκ νέου ενημερωτικής ημερίδας με συμμετοχή όλων των Αρμοδίων (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Επιστημονικοί Φορείς, Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού, Εκπρόσωποι Αγροτών, Περιφέρεια, Βουλευτές του Νομού) για να δοθεί λύση στο πρόβλημα με οριστική παύση των καύσεων που υπονομεύει την ζωή όλων μας.

Όχι στις καύσεις ναι στην ζωή".