Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Πάνω από 3 εκατομμύρια πολίτες υπογράφουν κατά της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ

Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια πολίτες έχουν υπογράψει το ψήφισμα κατά των σχεδιαζόμενων συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον
Καναδά, ΤΤΙΡ και CETA αντίστοιχα.
Η πρωτοβουλία κατέθεσε το ψήφισμα στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτζ, τη Δευτέρα (9 Νοεμβρίου) στο Βερολίνο, ζητώντας του να καλέσει ακρόαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το θέμα.
«Σταματήστε την ΤΤΙΡ» είναι μια οργανωμένη πρωτοβουλία πολιτών ενάντια στη σχεδιαζόμενη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ και ΕΕ-Καναδά.
Η εν λόγω πρωτοβουλία, παλεύει για περισσότερο από ένα χρόνο να αναγνωριστεί ως επίσημη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών (ECI) . Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε την αίτησή τους, με το επιχείρημα ότι οι συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών δεν είναι νομικές πράξεις, αλλά διοργανικές πράξεις και ότι «δεν μπορεί να κάνει προτάσεις αρνητικής κύρωσης».
Μέσα σε ένα χρόνο, η πρωτοβουλία έχει συλλέξει πιο πολλές υπογραφές από οποιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία. Το στοιχείο στις 9 Νοεμβρίου δείχνει 3,284,289, σχεδόν ο πληθυσμός της Ουαλίας.
Ο ελάχιστος αριθμός υπογραφών είχε εξασφαλιστεί από τις αρχές Οκτωβρίου σε 23 χώρες.
ΗΠΑ και ΕΕ ολοκλήρωσαν τον ενδέκατο γύρο των διαπραγματεύσεων πρόσφατα και υπάρχει η ελπίδα ότι η συμφωνία μπορεί να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος της θητείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, μέχρι το 2017. Οι διαπραγματεύσεις της ΤΤΙΡ άρχισαν τον Ιούλιο του 2013.
Η πρόθεση της συμφωνίας είναι να δημιουργηθεί μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου, που θα ενσωματώνει την κατάργηση των εμπορικών δασμών και φραγμών μεταξύ των δύο μερών. Οι επικριτές του σχεδίου φοβούνται τη μείωση των κοινωνικών, περιβαλλοντικών προτύπων και της προστασίας των καταναλωτών, καθώς και την αποδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών.
EurActiv Γερμανίας
*φωτογραφία  [Samuel Morgan]