Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2015 - Ο Δήμος Κατερίνης τίμησε τον πρώην Δήμαρχο Συμεών Χαραλαμπίδη

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2015
Δήμος Κατερίνης – Οργανισμός Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ)



Βραδιά γεμάτη μνήμες, νότες και συγκίνηση
Ο Δήμος Κατερίνης τίμησε τον πρώην Δήμαρχο Συμεών Χαραλαμπίδη
Σάββας Χιονίδης: «Τιμούμε τον άνθρωπο της αυτοδιοίκησης, της προσφοράς, ο οποίος κατέθεσε ψυχή για την πόλη»


Σε μία όμορφη και λιτή εκδήλωση γεμάτη συγκίνηση, μνήμες, μουσικές και συναίσθημα,  με τίτλο «ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ», ο Δήμος Κατερίνης και ο Οργανισμός Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) τίμησαν τον πρώην Δήμαρχο Συμεών Χαραλαμπίδη, για την συνολική του προσφορά στον Δήμο και στην τοπική αυτοδιοίκηση γενικότερα. Η ενταγμένη στο πλαίσιο των «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΩΝ» εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Κυριακής στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης.


Γοητευτικό Μουσικό ταξίδι από την Πολυτονική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου
Παράλληλα, με όχημα την Πολυτονική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης, το κοινό απόλαυσε ένα γοητευτικό και γεμάτο συναίσθημα μουσικό ταξίδι σε αγαπημένα τραγούδια για την Κατερίνη, καθώς επίσης συνθέσεις των Μάνου Χατζιδάκι, Μιχάλη Σουγιούλ. Τα τραγούδια απέδωσαν μοναδικά η Μαρία Δραγασιά και ο Κώστας Καψάλης, υπό τη διεύθυνση του Παναγιώτη Λυμπανοβνού.


Στη διάρκεια της βραδιάς, προβλήθηκε αφιέρωμα στην πολύχρονη διαδρομή του Συμεών Χαραλαμπίδη, παραγωγής του Οργανισμού Πολιτισμού του Δήμου Κατερίνης, στο οποίο φίλοι, συνεργάτες, υπάλληλοι και «πολιτικοί αντίπαλοι» της εποχής σκιαγράφησαν την προσωπικότητα, το έργο και έφεραν στο φως άγνωστες πτυχές της θητείας του πρώην Δημάρχου. Οι συνεντεύξεις επενδύθηκαν με σπάνια φωτογραφικά στιγμιότυπα της πορείας του κου Χαραλαμπίδη, τα οποία ευγενικά παραχώρησε ο ίδιος από το προσωπικό του αρχείο.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν επίσης δημοτικοί σύμβουλοι, πρώην βουλευτές, άνθρωποι που υπηρέτησαν στο παρελθόν την τοπική αυτοδιοίκηση, κ.α. εκπρόσωποι τοπικών αρχών, φορέων, συλλόγων και πλήθος κόσμου.



Σάββας Χιονίδης: «Ο Συμέων Χαραλαμπίδης έβαλε την σφραγίδα του στην πόλη και στην τοπική αυτοδιοίκηση»



Με θερμά λόγια, για το έργο και την προσωπικότητα του μακροβιότερου έως σήμερα και πρώτου Δημάρχου της μεταπολίτευσης μίλησε ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, ο οποίος απένειμε αναμνηστική πλακέτα στον Συμεών Χαραλαμπίδη: «Με πολλή χαρά διαπιστώνω ότι το σύνολο σχεδόν του σημερινού δημοτικού συμβουλίου είναι εδώ, για να τιμήσει τον άνθρωπο της αυτοδιοίκησης, της προσφοράς, αυτόν που κατέθεσε ψυχή και καταθέτει ακόμα με τις αγωνίες που έχει και την γλυκύτητα που τον διακρίνει. Η ζωή τρέχει μπροστά αλλά όλοι πρέπει να θυμόμαστε τους ανθρώπους, οι οποίοι έβαλαν μία τεράστια σφραγίδα όπως ο Συμεών Χαραλαμπίδης. Όλα αυτά έγιναν μετά τη χούντα με πολλές δυσκολίες. Η αυτοδιοίκηση ήταν τότε ένας μικρός νάνος με ελάχιστα έσοδα. Ένας δήμαρχος κινήθηκε προς πάσα κατεύθυνση παλεύοντας σε μία Κατερίνη πολύ μικρότερη, αλλά με ιδιαίτερες προοπτικές. Ποιος φανταζόταν ότι εκείνη την εποχή θα σχεδίαζε να έχει η πόλη βιολογικό καθαρισμό; Ήταν άνθρωπος που έβλεπε μπροστά. Σήμερα λέμε ότι η παιδεία και ο πολιτισμός είναι πρώτη προτεραιότητα και παλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Βλέπουμε ότι ενώ τότε δεν υπήρχαν χρήματα, για να πληρωθούν οι υπάλληλοι ή να υπάρχουν μηχανήματα για την αποκομιδή ο κος Χαραλαμπίδης είχε την ευαισθησία να δημιουργήσει το Δημοτικό Ωδείο. Ή για παράδειγμα αντί ενοικίου της αίθουσας του Πνευματικού Κέντρου σε δημιουργούς εικαστικών ζητούσε για τον Δήμο πίνακες ζωγραφικής με αποτέλεσμα ο αριθμός αυτών των έργων τέχνης να φτάσει τους 180 πίνακες, τους οποίους προσπαθούμε τώρα να συγκεντρώσουμε. Εκτελούσε τις εντολές αυτών που τον εμπιστεύτηκαν, των πολιτών δηλαδή και  δεν έκανε δημόσιες σχέσεις με υπαλλήλους, τους οποίους ήλεγχε με αυστηρότητα. Ωστόσο, ποτέ δεν πρόσβαλε υπαλλήλους μπροστά στον πολίτη. Έθεσε στο επίκεντρο το κοινωνικό πρόσωπο, τα ΚΑΠΗ, τις κατασκηνώσεις, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Έκανε δομές πρόνοιας σε εποχές που δεν υπήρχαν χρήματα. Το Δημαρχείο, η 19ης Μαΐου είναι έργα του. Έργα υποδομών και ουσίας καθώς π.χ. δεν ξαναπλημμύρισε η πόλη γιατί έγινε η περιμετρική τάφρος».


Τέλος, απευθυνόμενος στον πρώην Δήμαρχο ο κος Χιονίδης υπογράμμισε: «Σε ευχαριστούμε για όσα έκανες στην πόλη. Χρειαζόμαστε και σήμερα τις συμβουλές σου και το εννοώ αυτό. Ελπίζω και εκείνο το όνειρο,  που είναι πάντα επίκαιρο,  να μπορέσουμε να κάνουμε έναν ακόμα όροφο πάνω από την Πυροσβεστική και να συνδέσουμε το Ωδείο.  Επιπλέον, μία σειρά άλλων θεμάτων, τα οποία οφείλουμε να κάνουμε στην πόλη που αγαπάμε. Εύχομαι και αυτό το δημοτικό συμβούλιο να φτάσει στα επίπεδα των δημοτικών συμβουλίων και της σοβαρότητας των ανθρώπων εκείνης της εποχής. Να έχει μεγάλα όνειρα και βλέψεις, ώστε να αφήσει ένα αντίστοιχο αποτύπωμα στο αύριο αυτής της πόλης, στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας».


Χαιρετισμοί εκπροσώπων των τοπικών αρχών
«Η προσφορά του Συμεών Χαραλαμπίδη στην πόλη είναι ανεκτίμητη και το βιώνουμε καθημερινά» σημείωσε στον σύντομο χαιρετισμό του, ο βουλευτής Πιερίας Χαρίλαος Τζαμακλής, ενώ η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου τόνισε: «Οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης δίνουν το ιδιαίτερο στίγμα μέσα από τον χαρακτήρα, τον τρόπο τους  και την αγάπη τους και κρατώ αυτό που είπατε κε Χαραλαμπίδη στο video που προβλήθηκε ότι αυτό που κάνατε στη θητεία σας, το κάνατε επειδή το αγαπούσατε.  Νομίζω ότι αυτό είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης εδώ στην Κατερίνη». Από την πλευρά του,  ο πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ Θεόδωρος Παυλίδης επισήμανε: «Είναι τιμή για τον ΟΠΠΑΠ να εντάξει στα «Αικατερίνεια» την συγκεκριμένη εκδήλωση. Όλοι στο Δημοτικό Συμβούλιο οφείλουμε να παραδειγματιστούμε από το ήθος, την ειλικρίνεια, την αγάπη για τον δημότη, που διέκρινε τον Συμεών Χαραλαμπίδη, ο οποίος άφησε εποχή στην πόλη της Κατερίνης».


Συμεών Χαραλαμπίδης: «Η συγκίνηση μου είναι μεγάλη. Σας ευχαριστώ για την τιμή»



Εμφανώς συγκινημένος ο Συμεών Χαραλαμπίδης ξεκίνησε και διέκοψε την ομιλία του πολλές φορές, μέσα σε θερμά χειροκροτήματα, ενώ ευχαρίστησε «για την τιμή το Δήμαρχο Σάββα Χιονίδη, τον πρόεδρο του ΟΠΠΑΠ Θεόδωρο Παυλίδη και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Πολιτισμού του Δήμου Κατερίνης». Επιπλέον,  όπως τόνισε: «Είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνηση που μου δίνεται η ευκαιρία μετά από τόσα χρόνια που αποχώρησα από το δήμο να επικοινωνήσω δημόσια με τις συνδημότισσες και τους συνδημότες μου. Χαρά γιατί αναγνωρίζεται η δωδεκαετής προσφορά μου στο Δήμο κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες μετά τη μεταπολίτευση. Συγκίνηση δε, γιατί με αφορμή αυτήν την εκδήλωση έρχονται στη μνήμη μου οι στιγμές που ζήσαμε με τους δημότες, τους δημοτικούς συμβούλους όλων των συνδυασμών, το διοικητικό και εργατοτεχνικό προσωπικό του δήμου, που πρόθυμα συνεργάστηκαν μαζί μου για την ανάπτυξη της πόλης. Τους ευχαριστώ όλους για την αμέριστη εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό μου όλα αυτά τα χρόνια, συχνά κάτω από δύσκολες συνθήκες. Ιδιαιτέρως, θα ήθελα να αναφερθώ στην καλή συνεργασία με τους επί κεφαλής των ανταγωνιζόμενων συνδυασμών κυρίους Κλέαρχο Γώττα για την 1η και 2η τετραετία και Χαράλαμπο Τσιβελεκίδη για την 3η τετραετία, καθώς και στις δύο διευθύντριες κυρίες Αγαπίδου και Ζαφειροπούλου  για την εργατικότητα και το ζήλο τους. Με την εποπτεία τους στο διοικητικό προσωπικό προσέφεραν πολύτιμη βοήθεια στο έργο μου».


Στην συνέχεια αναφέρθηκε περιληπτικά στη 12ετή θητεία του κάνοντας μεταξύ άλλων λόγο για: Τη θωράκιση της πόλης με την επικάλυψη του Μοσχοποτάμου, η οποία σε συνδυασμό με την εν συνεχεία κατασκευή της περιφερειακής τάφρου και τις διευθετήσεις του Πέλεκα, του Μαυρονερίου και του ρέματος Βύθισμα ολοκλήρωσε την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης.      
      

Στην  επέκταση του σχεδίου πόλεως. Διανοίχτηκαν πλατείες και οδοί τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και στις συνοικίες, όπως η πλατεία Ελευθερίας, η πλατεία Βενιζέλου, η οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου από την πλατεία Ιωνίας έως το Δημοτικό πάρκο, η  οδός Ζαλόγγου, και πολλές άλλες οδοί .Στα έργα  ύδρευσης και αποχέτευσης της πόλης.


Στην  κτιριακή υποδομή της πόλης. Κατασκευάστηκε το Δημαρχείο και ο διώροφος υπόγειος χώρος στάθμευσης πλην των εργασιών αποπεράτωσης, το Δημοτικό Ωδείο, παιδικοί σταθμοί και σχολικά συγκροτήματα σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας. Στον αθλητικό τομέα κατασκευάστηκαν  το Αθλητικό Κέντρο, το Κολυμβητήριο, το γήπεδο του ΑΟΚ στο χώρο του Δημοτικού Σταδίου, καθώς και τα γήπεδα διαφόρων αθλητικών συλλόγων. Ακόμη, ο Δήμος συνέβαλε στην εξαίρεση από τη διανομή στους ακτήμονες του Ν. Κεραμιδίου έκτασης 70 στρεμμάτων, έτσι ώστε να διατεθεί για την ανέγερση του καινούριου Κρατικού Νοσοκομείου.


Παράλληλα όπως είπε «με όλα αυτά τα σημαντικά και απαραίτητα έργα υποδομής, ιδιαίτερη μέριμνα δόθηκε στην πολιτισμική και καλλιτεχνική δραστηριοποίηση της πόλης μας. Από την αρχή της θητείας μας πρώτο μέλημά μας ήταν η δημιουργία του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης. Σύσσωμο το ορισθέν Διοικητικό συμβούλιο με πρωταγωνίστρια την κ. Κωτακίδου σε συνεργασία με το άοκνο καλλιτεχνικό και διοικητικό προσωπικό προεξάρχοντος του διευθυντή του κ. Αδαμίδη συνέβαλε αποφασιστικά στη λειτουργία και την ανάδειξή του σε ένα από τα μεγαλύτερα επαρχιακά ωδεία. Από αυτό αναδείχθηκαν διεθνούς φήμης καλλιτέχνες. Και φυσικά η απόκτηση του δικού του χώρου στέγασης αποτέλεσε το επιστέγασμα των προσπαθειών του Δημοτικού συμβουλίου.


Επιπλέον, επί των ημερών μας δημιουργήθηκαν το Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), το κέντρο Δημιουργικής απασχόλησης ανηλίκων, η Δημοτική Βιβλιοθήκη ενισχύθηκε με την αγορά σημαντικού αριθμού βιβλίων και μετατράπηκε σε δανειστική, δόθηκε η ευκαιρία σε καλλιτέχνες να εκθέσουν τα έργα τους, ενώ ταυτόχρονα ο δήμος Κατερίνης απέκτησε περίπου 180 σημαντικά έργα τέχνης.



Δημιουργήθηκαν και λειτούργησαν με επιτυχία παιδικές κατασκηνώσεις καθώς και κατασκηνώσεις για την τρίτη ηλικία χάρη στην αγάπη, στην αφοσίωση και στο εθελοντικό έργο της αρχηγού τους Αλέκας Ευθυμίου. Από τον έναν παιδικό σταθμό που ήδη λειτουργούσε, επί των ημερών μας λειτούργησαν 5 παιδικοί σταθμοί Θεσπίστηκε η απονομή βραβείων και επαίνων σε όλους τους αριστούχους μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Καθιερώθηκε ο μαζικός και σχολικός αθλητισμός, ως και ο αθλητισμός των επαγγελματικών φορέων.Επίσης, το 1977 στήθηκε μνημείο προς τιμήν των θυμάτων της κατοχής.
Και τέλος, για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης μας κρίθηκαν διατηρητέα τα κτίσματα της Αστικής Σχολής Αικατερίνης (1ο Δημοτικό Σχολείο) και το αρχοντικό Τσαλοπούλου».


Τέλος ο κος Χαραλαμπίδης μίλησε για την εξέλιξη και ανάπτυξη του δήμου και των υπηρεσιών του επισημαίνοντας: «Ο δήμος στελεχώθηκε με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και των βαθμίδων. Δημιουργήθηκε, στελεχώθηκε και λειτούργησε η Δ.Ε.Υ.Α.Κ., η Δημοτική Αστυνομία και ιδρύθηκε το Πολεοδομικό Γραφείο Κατερίνης το οποίο, όμως, δε μπόρεσε να λειτουργήσει επί των ημερών μας λόγω μη αποκέντρωσης των αναλογούντων πόρων από την κεντρική εξουσία. Όσον αφορά στον εξοπλισμό του Δήμου, από την υποτυπώδη υποδομή που παραλάβαμε, αποκτήθηκε ολόκληρος στόλος απορριμματοφόρων και μηχανημάτων καθαριότητας σύγχρονης τεχνολογίας, καθώς και τα απαραίτητα μηχανήματα οδοποιίας για την ασφαλή, την αποδοτική και σύμφωνη με τους όρους υγιεινής απασχόληση των εργαζομένων. Κατά τη διάρκεια της  θητείας μου, ο Δήμος απέκτησε 2500 στρέμματα στην Ολυμπιακή Ακτή από παραχώρηση του τότε Νομάρχη Πιερίας Γεωργίου Σιβετίδη. Για την έκταση αυτή εκπονήθηκε χωροταξική μελέτη για την αξιοποίησή της, η οποία προέβλεπε την επέκταση του ρυμοτομικού σχεδίου του οικισμού της Ολυμπιακής Ακτής, τη δημιουργία δημοτικής πλαζ, δημοτικού κάμπινγκ, τουριστικού χωριού και μαρίνας. Επίσης, στο Δήμο περιήλθαν και οι κοινόχρηστες εκτάσεις στις περιοχές Μοσχοποτάμου και Παραδείσου – Μυλαυλάκου έπειτα από παραχώρηση του Νομάρχη Πιερίας Παπαδημητρίου – Δούκα».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μία αυθόρμητη πρωτοβουλία, από τον πρώην πρόεδρο των Κατερινιωτών Βοστώνης Γιώργο Σπυριδόπουλο, ο οποίος δώρισε την εικόνα της Αγίας Αικατερίνης στον πρώην Δήμαρχο και μίλησε με κολακευτικά λόγια για το έργο και την προσφορά του πρώην Δημάρχου.