Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Γιούνκερ: Δεν θα μας υπαγορεύσουν οι ΗΠΑ τι σχέση θα έχουμε με τη Ρωσία

Η Ευρώπη πρέπει να βελτιώσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία και αυτό δεν θα πρέπει να αποφασίζεται από την Ουάσιγκτον, δήλωσε την Πέμπτη (8 Οκτωβρίου) ο
πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ακολούθησε τις Ηνωμένες Πολιτείες στην επιβολή κυρώσεων για τη Ρωσία το περασμένο έτος λόγω της ρωσικής προσάρτησης της Κριμαίας, καθώς και λόγω της υποστήριξης των φιλορώσων αυτονομιστών ανατολικά της Ουκρανίας.
Οι σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης επιδεινώθηκαν ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, διέταξε αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Συρία, εναντίον των αντιπάλων του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Ο Γιούνκερ είπε ότι η κατάσταση πρέπει να ηρεμήσει, ακόμη και αν αυτό δεν είναι απαραίτητα και δημοφιλές. «Πρέπει να καταβάλουμε προσπάθειες για μια πρακτική σχέση με τη Ρωσία. Δεν είναι σέξι, αλλά έτσι είναι, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι», είπε σε μια εκδήλωση στη γερμανική πόλη Passau.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατηγόρησε τον Πούτιν ότι ενεργεί από θέση αδυναμίας προκειμένου να υπερασπιστεί τον ετοιμόρροπη, αυταρχικό σύμμαχό του Σύριο ηγέτη.
Αλλά ο Γιούνκερ επεσήμανε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να έχει μια διαφορετική προσέγγιση. «Η Ρωσία πρέπει να αντιμετωπίζεται αξιοπρεπώς», είπε. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη σχέση μας με τη Ρωσία να υπαγορεύεται από την Ουάσιγκτον».
«Ξέρω από τις συνομιλίες μου με τον Πούτιν ότι (δεν αποδέχεται) φράσεις όπως όταν ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως η Ρωσία είναι μια περιφερειακή δύναμη. Τι σημαίνει αυτό; Δεν μπορούμε να μιλάμε για τη Ρωσία έτσι», δήλωσε ο Γιούνκερ .
Οι κυρώσεις της ΕΕ αναμένεται να ανανεωθούν στο τέλος του τρέχοντος έτους, και μέχρι στιγμής η ΕΕ είχε ενιαία γραμμή για τη διατήρησή τους, έστω και αν ορισμένα κράτη μέλη έχουν πληγεί σκληρά, κυρίως λόγω του εμπάργκο στα δυτικά τρόφιμα.