Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Θεσ/νίκη: Ξεκίνησε η 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας

Με μια συγκινητική τελετή που περιελάμβανε μουσικοχορευτικά δρώμενα και με συμμετοχή εκατοντάδων νέων από τις ελληνοποντιακές κοινότητες του εξωτερικού, αλλά και παρουσία
πολιτικών και οικονομικών παραγόντων πραγματοποιήθηκε η τελετή εγκαινίων της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας, στο Συνεδριακό Κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης", στη Θεσσαλονίκη.
Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης, οι οποίες ξεκίνησαν χθες Παρασκευή 2 Οκτωβρίου και θα διαρκέσουν έως την Κυριακή 4 Οκτωβρίουμε, ευλόγησε με τον χαιρετισμό του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος τόνισε το σημαντικό ρόλο που ασκεί η παρουσία του ποντιακού Ελληνισμού. Όπως είπε ο κ. Βαρθολομαίος, ο ποντιακός Ελληνισμός αποτελεί μοναδικό και εκλεκτό τμήμα του Γένους, το οποίο δραστηριοποιήθκε στον Πόντο περισσότερο από 30 αιώνες επιδεικνύοντας "πολύτιμους περγαμηνάς εις το παγκόσμιο γίγνεσθαι σε ολα τα επίπεδα του πολιτισμού, της ζωής, της δημιουργίας.
Κατά την τελετή διαβάστηκε και το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπό την αιγίδα του οποίου τελεί η Συνδιάσκεψη της Ποντιακής Νεολαίας, στο οποίο ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι ο ποντιακός Ελληνισμός έχει συμβάλλει τα μέγιστα με τη δράση του και την προσϕορά του σε αυτό τον τόπο, ενώ επεσήμανε ότι οι Έλληνες της διασποράς "μας κάνουν περήϕανους με τις διακρίσεις τους" και αποτελούν "σταθερή γέϕυρα ϕιλίας και συνεργασίας" των πατρίδων τους με το μητροπολιτικό κέντρο.
"Η μνήμη παραμένει και ο πόνος μεταϕέρεται από τη μια γενιά στην άλλη", ανέϕερε ο υϕυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, διαβάζοντας το μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Σε μια ιδιαίτερη αναϕορά στους 500 νέους από 23 χώρες που δίνουν το παρόν στη Παγκόσμια Συνδιάσκεψη τόνισε ότι "οι νέοι του Πόντου, οι νέοι Τραντέλληνες" θα είναι συνεχιστές "τη μακρά παράδοση της ϕυλής μας δικαιώνοντας τον στίχο του πατρογονικού άσματος "Η Ρωμανία αν πέρασεν ανθεί και ϕέρει κι άλλο.
Στη 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας δίνει το παρόν και ο Συντονιστής του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Περιϕέρειας των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ και μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης. Κατά το χθεσινό χαιρετισμό του στην τελετή εγκαινίων ο κ. Σαββίδης προέβαλε την ανάγκη δημιουργίας μιας παγκόσμιας οργάνωσης για τους Έλληνοποντίους και μη της διασπορας, η οποία να προωθεί τα συμϕέροντα του Ελληνισμού, ενω επεσήμανε πως στο εξωτερικό υπάρχει μια ακόμη Ελλάδα 7 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Επιπλέον, κάλεσε τους νέους Ελληνόποντιους να αϕήσουν τον εγωισμό, τονίζοντας ότι το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης είναι να καταλήγεις να υπηρετείς τον λαό σου. "Εμείς οι Πόντιοι έχουμε υψηλό αυτό το αίσθημα", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της ομογένειας.
Το μεγαλύτερο χειροκρότημα απέσπασε η ομιλία του Συντονιστή της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης και του Προέδρου της Νεολαίας των Ποντίων Άλκη Αναστασιάδη, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι οι απανταχού νέοι Έλληνες του Πόντου θα συνεχίσουν με σθένος τον μεγάλο αγώνα για δικαίωση, παρά το γεγονός ότι πέρασε ένας ολόκληρος αιώνας από τα δεινά των ποντίων.

Ανέφερε επίσης ότι οι νέοι Έλληνες της διασποράς έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές προκλήσεις, όπως για παράδειγμα να συνεχίσουν τον αγώνα για δικαίωση του ποντιακού ελληνισμού. «Δεν πρέπει να ξεχνούμε ποτέ ότι οι θυσίες στεριώνουν του λαούς», τόνισε ο Άλκης Αναστασιάδης, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον Ιβάν Σαββίδη για τη βοήθεια που πρόσθεσε προκειμένου να στηθεί όλο το εγχείρημα της διοργάνωσης της Συνδιάσκεψης.
Σήμερα Σάββατο 3 Οκτωβρίου, δεύτερη ήμερα εργασιών της Συνδιάσκεψης βρίσκονται σε εξέλιξη από το πρωί οι ομιλίες καθηγητών και εκπροσώπων της ποντιακών νεολαιών του εξωτερικού. Σημειωτέον ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων θεμάτων, προσέλκυσε το ζήτημα της ποντιακής γενοκτονίας.
Η 2η Συνδιάσκεψη θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 4 Οκτωβρίου με την ανακοίνωση του Ψηϕίσματος στις 11 το πρωί, ενώ αργότερα θα ακολουθήσει το Φεστιβάλ Ποντιακού Πολιτισμού στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του ΠΑΟΚ.
Οι συζητήσεις θεμάτων της Συνδιάσκεψης πραγματοποιούνται με τη μορφή των workshops, κατά τα οποία οι νέοι εκπρόσωποι έχουν το πρώτο λόγο για τα ζητήματα που απασχολούν τον ποντιακό ελληνισμό.


Συγκεκριμένα, τα θέματα που συζητούνται στη Συνδιάσκεψη, έχουν ως εξής:


Διαβάστε τη συνέχεια εδώ