Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Το ετήσιο μνημόσυνο του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης»

04/09/2015

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Αφού το περίφημο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» πρώτα χρησιμοποιήθηκε για να κερδηθούν οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ενταφιάστηκε και αυτό το σαββατοκύριακο ο κ. Τσίπρας πραγματοποιεί το ετήσιο μνημόσυνό του, τώρα ακο0ύμε τα γνωστά περί «παράλληλου προγράμματος» και «προγράμματος που στον πυρήνα του θα έχει το ‘Όχι»!
Το οποίο, όπως ακούμε, επίσης θα είναι «συγκεκριμένο, ρεαλιστικό και κοστολογημένο».
Αλλά τι έγινε με το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».
Από τον ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του νέου τους, του «παράλληλου» προγράμματος, υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή του προϋπέθετε σκληρή διαπραγμάτευση για το χρέος και εξασφάλιση της χρηματοδότησης της χώρας.
Αλλά όταν τους λέγαμε πως χωρίς χρηματοδότηση δεν μπορείς να υπόσχεσαι τίποτε, μας καθύβριζαν και έλεγαν πως τα έχουν βρει τα λεφτά – θα τα πάρουν από την επανεκκίνηση της οικονομία, τη φοροδιαφυγή, τα ΕΣΠΑ και το ΤΧΣ. Δηλαδή, από πουθενά!

Μας λένε επίσης ότι υποχρεώθηκαν σε μια τακτική υποχώρηση. Ναι, αλλά όταν τους λέγαμε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, έλεγαν πως θα βαράνε τα νταούλια και θα χορεύουν αγορές και εταίροι.
Μας λένε ακόμη πως όλα αυτά τα ωραία που σκόπευαν να κάνουν δεν τα έκαναν λόγω του συσχετισμού των δυνάμεων στην ευρωζώνη. Μα αυτό ακριβώς τους περιγράφαμε κι’ εμείς, αλλά μας κατηγορούσαν ως «ενδοτικούς» και διαβεβαίωναν πως είχαν βρει τις συμμαχίες τους.
Έλεγαν πως θα θέσουν τις τράπεζες υπό δημόσιο έλεγχο. Τώρα λένε – και το γράφουν – ότι οι τράπεζες θα περάσουν στον ιδιωτικό τομέα, υπό τον απόλυτο έλεγχο του ΤΧΣ (αυτό από όπου θα έπαιρναν τα 3 δις και έχασαν και τα 11 του αποθεματικού του).
Ειδικά για τις τράπεζες, όταν τις ανακεφαλαιοποιούσε η προηγούμενη κυβέρνηση έλεγαν πως «χαρίζει λεφτά στους τραπεζίτες». Τώρα, που οι ίδιοι έβαλαν τον λαό να δανειστεί 25 δις για την ανακεφαλαιοποίηση (ποσό που θα επιστραφεί μέσω των ιδιωτικοποιήσεων) λένε «τι να κάνουμε έπρεπε να σώσουμε τις καταθέσεις των πολιτών»!
Και αφού τα έκαναν και τα είπαν όλα αυτά, τώρα μας λένε πως υπάρχουν «ανοιχτά ζητήματα» τα οποία αυτοί μόνο μπορούν να κλείσουν με τον καλύτερο τρόπο, όπως τα κόκκινα δάνεια. Και χωρίς ντροπή υπόσχονται αυτό που δεν έκαναν ποτέ – και δεν τους επετράπη να κάνουν: Έναν… ενδιάμεσο φορέα που θα δώσει λύσεις!
Δεν ήθελαν τα δανεικά, την ποσοτική χαλάρωση, το πακέτο Γιουνκέρ και τώρα τα παρουσιάζουν όλα ως δικές τους επιτυχίες.
Η αλήθεια είναι πως το μόνο εναπομένον «ανοιχτό ζήτημα» είναι το ετήσιο μνημόσυνο του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.