Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ ΑΠΟ-ΔΡΑΣΗ ΠΙΕΡΙΑΣ

 Στις 16-22 Σεπτεμβρίου 2015 έλαβε χώρα η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας. Έτσι, 1830 πόλεις γιόρτασαν με πλήθος εκδηλώσεων για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας στις
σύγχρονες πόλεις.


Το φετινό μήνυμα πανευρωπαϊκά ήταν «Επιλέγω, Αλλάζω, Συνδυάζω» και στόχευε στην προώθηση της συνδυαστικής χρήσης των μέσων μεταφοράς, αλλά και των εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στην πόλη. Στην πόλη μας, ελλείψει ενδιαφέροντος από το Δήμο, για 6η συνεχή χρονιά ανέλαβε να συμμετέχει – άτυπα δυστυχώς, καθώς επισήμως συμμετέχουν μόνο Οργανισμοί Τοπικών Αυτοδιοικήσεων – η Ποδηλατική Από-Δραση Πιερίας.


Ειδικότερα, ο Τομέας Ποδηλατικής Παιδείας, επισκέφθηκε εκπαιδευτικούς θεσμούς, συγκεκριμένα τα 7ο και 8ο Δημοτικά Σχολεία Κατερίνης, το Δημοτικό Σχολείο Ανδρομάχης, καθώς και τον παιδικό σταθμό «Λευκές Καρδούλες». Οι διαδραστικές ενημερώσεις, η παρουσίαση, το παιχνίδι, τα βίντεο που παρουσιάστηκαν στους μαθητές, στόχευαν στην προώθηση του ποδηλάτου ως αστικού μέσου μετακίνησης, στην καλύτερη γνωριμία με την ιστορία και το ρόλο του ποδηλάτου στη ζωή και κυρίως στην επαφή με τους βασικούς κανόνες μετακίνησης στο δρόμο, με στόχο την ασφαλέστερη και την πιο ορθή χρήση του ποδηλάτου.


Μία ακόμα δράση στα πλαίσια της εβδομάδας κινητικότητας ήταν και το 4ο ποδηλατικό κυνήγι θησαυρού. Αφενός είχε χαρακτήρα ψυχαγωγικό και ενημερωτικό, εφόσον οι γρίφοι απαιτούσαν να γνωρίζει κανείς πολύ καλά την πόλη της Κατερίνης, την ιστορία και τους δρόμους της, αφετέρου για να διεξαχθεί, απαιτούσε τη γνώση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας και τη συμμόρφωση των συμμετεχόντων σύμφωνα με αυτούς.
Μίασειράάλλων προγραμματισμένων εκδηλώσεων, όπως ο εορτασμός τηςΗμέρας ΧωρίςΑυτοκίνητο, η κυκλοφοριακή εκπαίδευση με ποδήλατα στοΠάρκοκυκλοφοριακής αγωγής καθώς και η διανομή φυλλαδίων σεοδηγούς αυτοκίνητων και ποδηλάτες, ματαιώθηκαν λόγωτωνεκλογών και του βροχερού καιρούστησυνέχεια.


Ραντεβού την επόμενηχρονιάμε περισσότερεςεκδηλώσεις, ελπίζοντας αυτήτηφορά ο Δήμος μας να συμμετέχει επίσημα και η Κατερίνη να μπείστονΕυρωπαϊκό χάρτητων πόλεων πουόχιμόνογιορτάζουν αλλά και προωθούντηΒιώσιμηΚινητικότητα στις πόλεις.
Η Ποδηλατική Από-Δραση Πιερίας συνεχίζει τις καθιερωμένες εβδομαδιαίες ποδηλατοβόλτες, καθώς και τις σχολικές επισκέψεις. Η εθελοντική προσφορά των μελών του συλλόγου είναι μεγάλη και ο στόχος πολύπλευρος:


Να αλλάξει η νοοτροπία του οδηγού, του πεζού στην πόλη, με οποιοδήποτε μέσο κι αν κινείται. Να οδηγεί σωστά και με ασφάλεια. Να επιλέγει ποιο μέσο πραγματικά έχει ανάγκη.
Να ευαισθητοποιηθούν οι δημόσιοι φορείς και οι αρχές απέναντι στον ποδηλάτη. Να δοθεί στο ποδήλατο, ο χώρος και ο σεβασμός που του ταιριάζει.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ηλεκτρονική μας σελίδα www.podilatikiapodrasi.gr ή να καλέσετε στα τηλέφωνα που υπάρχουν για κάθε τομέα.
Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου
Ποδηλατική Από-Δραση Πιερίας