Στις πρόσφατες, πρόωρες εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου, στις οποίες οδήγησε η κοινωνική και πολιτική κρίση, απόρροια της μνημονιακής πολιτικής, καταδικάσθηκαν οι
νεοφιλελεύθερες εμμονές στη χώρα και στην Ευρώπη. Μόλις πριν δύο μήνες, στο δημοψήφισμα του Ιούλη επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά η αγανάκτηση του ελληνικού λαού και η διάθεσή του για ριζική αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής. Παρά ταύτα, ελλείψει ενός στοιχειωδώς τεκμηριωμένου, ολιστικού, εναλλακτικού, προοδευτικού, ριζοσπαστικού προγραμματικού λόγου, έλλειψη που αποτελεί και τη βασική ουσιαστική κριτική στην απερχόμενη κυβέρνηση, επέστρεψαν δριμύτερες οι μνημονιακές λογικές και μαζί τους επανήλθε το πολιτικό αδιέξοδο.
Φυσική κατάληξη οι επερχόμενες εκλογές. Αναντίρρητη αναγκαιότητα η καταψήφιση των υποστηρικτών του νεοφιλελεύθερου μονοδρόμου, τόσο των πολιτικών δυνάμεων που εκ φύσεως τον υπερασπίζονται, όσο και των όψιμων τελεστών του.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι δύο βασικές διαπιστώσεις στις οποίες στηρίχθηκε εξ’ αρχής η παρέμβαση της Σοσιαλιστικής Προοπτικής επιβεβαιώθηκαν με τραγικό τρόπο και κατέστησαν επίκαιρες και επείγουσες:
1. Η κρίση του πολιτικού συστήματος μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο. Το πολιτικό προσωπικό βυθίζεται στην ανυποληψία και τη λαϊκή περιφρόνηση και το πολιτικό κενό βαθαίνει και επικεντρώνεται στην έλλειψη ενός φορέα της σοσιαλιστικής αριστεράς, του πατριωτισμού και της δημοκρατίας.
2. Η βασική αδυναμία στην αριστερά εντός και εκτός των συνόρων συνίσταται στην ανυπαρξία μιας ασυμβίβαστα ριζοσπαστικής και αρκούντως ρεαλιστικής, εναλλακτικής πρότασης και στην προκύπτουσα απώλεια της ιδεολογικής της ηγεμονίας.
Αναπόδραστη απαίτηση λοιπόν για τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας η ουσιαστική συνεργασία στην ανάδειξη των εναλλακτικών διεξόδων με κύρια χαρακτηριστικά:
- Την παραγωγική ανασυγκρότηση, τον επανακαθορισμό των παραγωγικών και εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων.
- Τη σταδιακή ανάπτυξη και επέκταση της παραγωγικής αυτάρκειας, την εκ βάθρων αναδόμηση της κοινωνικής οικονομίας και της διευρυνόμενης δημόσιας παροχής αγαθών και υπηρεσιών.
- Από τη ριζοσπαστική εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου και του χρηματοπιστωτικού τομέα, ως τη σοβαρή προετοιμασία της ρεαλιστικής αντιμετώπισης όλων των ενδεχόμενων νομισματικών αλλαγών, αποφεύγοντας την αυτοπαγίδευση σε ψευτοδιλήμματα.
- Τέλος από την ανάκτηση της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος και την εκρίζωση του φαύλου πλαισίου μιντιακής, οικονομικής και πολιτικής διαπλοκής, ως την επαναθεμελίωση της δημοκρατίας σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα του κοινωνικοοικονομικού γίγνεσθαι.
Η Σοσιαλιστική Προοπτική, από τη στιγμή της ίδρυσής της, κράτησε σταθερά τη γραμμή της ασυμβίβαστης πάλης ενάντια στη νεοφιλελεύθερη βιαιότητα αλλά και της τεκμηριωμένης κριτικής της σύγχρονης καπιταλιστικής βαρβαρότητας, εντός και εκτός συνόρων.
Σε πλήρη συμφωνία με τις καταστατικές μας αρχές υπερασπιστήκαμε τα δίκαια του ελληνικού λαού, επικεντρώσαμε στην υπεράσπιση των δημοκρατικών κεκτημένων και στην προοπτική της σοσιαλιστικής μετεξέλιξης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της περιβαλλοντικής ισορροπίας και της παραγωγικής – θεσμικής ανασυγκρότησης με εκδημοκρατισμό του κοινωνικοοικονομικού γίγνεσθαι, σε όλους τους τομείς και τα επίπεδα.
Δεν προβήκαμε σε ανέξοδες και αποπροσανατολιστικές κορώνες. Ασκήσαμε εγκαίρως δομημένη και δημιουργική κριτική στα επάλληλα διαπραγματευτικά λάθη και στα σταδιακά πολιτικά ολισθήματα της Κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας βεβαίως αρκούντως τις ευθύνες του εγχώριου κατεστημένου, τόσο όσο είχε την κυβερνητική εξουσία, αλλά και κατά την άσκηση μιας ύπουλης, υπονομευτικής τακτικής από τις αρχές του χρόνου.
Είμαστε απέναντι στη χαιρέκακη στάση των «εκ φύσεως μνημονιακών» της Νέας Δημοκρατίας του Ποταμιού και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αλλά και στους συμβιβασμούς της Κυβέρνησης που έχουν απογοητεύσει την ελληνική κοινωνία.
Τα μέλη της Σοσιαλιστικής Προοπτικής και οι φίλοι από το χώρο των επιστημών, τους κοινωνικούς χώρους και τον κόσμο της εργασίας παρεμβαίνουμε σήμερα με αυτό το προσκλητήριο επιθυμώντας να συμβάλλουμε μαζί με το λαό στην όσο το δυνατόν πιο γρήγορη ανατροπή αυτού του καταστροφικού για τη χώρα και την κοινωνία πολιτικού σκηνικού.
Όπως και εξ' αρχής, από τη δημοσίευση της διακήρυξής μας πριν ενάμιση χρόνο, "καλούμε όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες που συμμερίζονται την αγωνία για το μέλλον της ελληνικής δημοκρατίας και τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας. Καλούμε τους σοσιαλιστές και τις σοσιαλίστριες, τους αριστερούς πολίτες, τους νέους και τις νέες, τους φυσικούς κομιστές της κοινωνικής αλλαγής, όλους και όλες που ταυτίζονται με τα οράματα μιας δημοκρατικής και δίκαιης κοινωνίας. Καλούμε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα που αρνείται να συμφιλιωθεί με το διαρκές όνειδος της μετατροπής της πατρίδας μας σε αποικία χρέους ενός άνομου διεθνούς συστήματος κερδοσκοπίας. Καλούμε τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες και τους αγρότες, το επιστημονικό δυναμικό και τη διανόηση, το σύνολο των παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων να στρατευτούν στην υπόθεση της εξόδου από την κρίση, της πνευματικής, πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης του τόπου".