Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Θεσσαλονίκη: Για τον Μάρτιο του 2016 αναβλήθηκε η δίκη της "πάγιας προκαταβολής"

Συγκεκριμένα, αναβλήθηκε για τις 22 Μαρτίου του 2016, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, η δίκη για την υπόθεση της "Παγίας Προκαταβολής" του Δήμου Θεσσαλονίκης...

Πρόκειται για τη δεύτερη υπόθεση κακοδιαχείρισης -μετά την υπεξαίρεση των 17,9 εκατομμυρίων ευρώ- που βαραίνει τη διοίκηση του τέως δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ενώπιον του οποίου επρόκειτο να διεξαχθεί, ανέβαλε την εκδίκασή της, λόγω παρέλευσης ωραρίου, σε συνδυασμό με την ισχύουσα απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας που δεσμεύει τους δικηγόρους να μη παρίστανται 3η μέρα στα Κακουργιοδικεία εφόσον κατά τις δύο προηγούμενες δεν έχει ξεκινήσει η δίκη, όπως συνέβη σ' αυτήν την περίπτωση. Η υπόθεση της "Παγίας" ήταν τοποθετημένη στον αριθμό 13 του εκθέματος του δικαστηρίου, ακριβώς μετά από μία υπόθεση χρηματιστηριακής απάτης που ξεκίνησε χθες με προοπτική να διαρκέσει αρκετές μέρες και κατόπιν αυτού το δικαστήριο την ανέβαλε. Ήταν η 5η συνεχόμενη φορά που χορηγήθηκε αναβολή, ενώ οι τέσσερις προηγούμενες ήταν διαδοχικά το Δεκέμβριο του 2013, το Μάρτιο του 2014, το Νοέμβριο του ίδιου έτους και τον περασμένο Μάρτιο.

Συνολικά στο εδώλιο έχουν παραπεμφθεί 16 άνθρωποι, ανάμεσα στα οποίους ο προσφάτως αποφυλακισθείς Β. Παπαγεωργόπουλος, ο τέως γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας, τρεις πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών (Αναστάσιος Γερογιάννης, Θεόδωρος Αθανάσαρος και Μιχάλης Ζορπίδης), όπως επίσης 11 δημοτικοί υπάλληλοι. Ανάμεσα στις κατηγορίες που αποδίδονται στα εμπλεκόμενα πρόσωπα είναι αυτές της απιστίας, της απάτης, της πλαστογραφίας και της ψευδούς βεβαίωσης. Η "Παγία" αφορά ειδικό ταμείο για την κάλυψη μικροδαπανών του Δήμου, ενώ η ζημιά που -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- προκλήθηκε στο Δημόσιο προσεγγίζει το ποσό του 1,2 εκατ. ευρώ.

Ο τέως δήμαρχος πήγε το πρωί στο Δικαστικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Ελένη, ενώ κατά την αποχώρησή του δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις. Διαβάστε περισσότερα εδώ. Ο συγκατηγορούμενός του Μ. Λεμούσιας μετήχθη από τις φυλακές Διαβατών, ενώ εμφανίστηκε -για πρώτη φορά- κρατώντας μπαστούνι. Το επόμενο "ραντεβού" των δύο παραπάνω ανδρών με τα δικαστήρια της πόλης έχει οριστεί για τις 14 Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία είναι προγραμματισμένη να γίνει η δίκη για το "ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, πράξη που συνδέεται με την πολύκροτη υπόθεση της υπεξαίρεσης από τα ταμεία του Δήμου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Β. Παπαγεωργόπουλος, που έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 12 ετών για την υπεξαίρεση, αποφυλακίστηκε τον περασμένο Ιούλιο με το νόμο Παρασκευόπουλου, ενώ τον επόμενο μήνα κρίνεται από τον 'Αρειο Πάγο η αίτηση αναίρεσης που έχει καταθέσει κατά της καταδικαστικής απόφασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μ. Λεμούσιας αναμένεται το επόμενο διάστημα να καταθέσει αίτηση αποφυλάκισης, επικαλούμενος τον ίδιο νόμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.newsit.gr/