Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Το Μαξίμου ετοιμάζεται για εκλογές τον Σεπτέμβριο - Οι δύο πιθανές ημερομηνίες - Κανονικά ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τους "αντάρτες" όμως

- Οι ημερομηνίες για τις εκλογές που εξετάζουν στο Μαξίμου είναι είτε στις 13 είτε στις 20 Σεπτεμβρίου

- Φυσικά οι εκλογές θα γίνουν πιθανότατα τον Σεπτέμβριο με την προϋπόθεση ότι θα έχει κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές
- Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε βέβαιη για αυτοδυναμία και ανοιχτή για νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
- Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας στην ψηφοφορία στη Βουλή για τη νέα συμφωνία είναι αποφασισμένος για διαγραφές βουλευτών
«Η κυβέρνηση θα προσφύγει σε εκλογές αν παραστεί ανάγκη. Πρέπει πρώτα όμως να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και εν συνεχεία να σταθμίσουμε όλα τα δεδομένα», αναφέρει -σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ναυτεμπορική»- η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και εκτιμά πως αν τελικά η κυβέρνηση προσφύγει σε εκλογές θα τις κερδίσει και με αυτοδυναμία.

Η δήλωση αυτή της κυβερνητικής εκπροσώπου έρχεται να προστεθεί στις πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου πως ο πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εντός του Σεπτεμβρίου είτε στις 13 είτε στις 20 του μήνα και αυτό με την προϋπόθεση ότι θα έχει κλείσει η συμφωνία. Εάν πάντως κλείσει η συμφωνία οι εκλογές πρέπει να θεωρούνται βέβαιες, καθώς είναι ο μοναδικός τρόπος για να "καθαρίσει" το κόμμα του ο Αλέξης Τσίπρας.

«Θα ζητήσουμε την ψήφο του λαού ως ΣΥΡΙΖΑ και όχι ως άλλο κόμμα. Δεν έχουμε λόγο να αλλάξουμε» απαντά επίσης η κυβερνητική εκπρόσωπος. Στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα συγκυβερνήσει με τους ΑΝΕΛ, στην περίπτωση που δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία, απαντά: «δεν βλέπω τον λόγο να μην συνεχίσουμε από κοινού...». Στο ερώτημα γιατί ο λαός να εμπιστευθεί τον ΣΥΡΙΖΑ ύστερα από ένα τρίτο μνημόνιο και την επιβολή νέων βαρύτατων μέτρων, η κ. Γεροβασίλη σημειώνει ότι η κυβέρνηση διατηρεί έναντι όλων το ηθικό πλεονέκτημα, γιατί ασχέτου αποτελέσματος, ο πρωθυπουργός διαπραγματεύτηκε σκληρά. Σημειώνει επίσης ότι η κυβέρνηση άλλαξε την ατζέντα της Ευρώπης και έπεσαν οι μάσκες και ότι μόνο μια αριστερή κυβέρνηση μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα υπέρ των αδύναμων.

Στο ερώτημα αν τελικά «χάθηκαν οι κόκκινες γραμμές» που είχε θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρει ότι στη Σύνοδο Κορυφής ήρθαν τα πάνω κάτω, η κυβέρνηση οδηγήθηκε σε επώδυνο συμβιβασμό, προκειμένου να γλυτώσει τα χειρότερα και κυρίως προκειμένου να γλυτώσει την άτακτη χρεοκοπία και προσθέτει: «στην Αθήνα συνεχίζουμε τη μάχη, έχοντας υποχωρήσει από τις θέσεις και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Η μάχη δεν τελειώνει στη συμφωνία. Μετά τη συμφωνία έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας». Σημειώνει, επίσης, ότι η κυβέρνηση επιδιώκει σταθερό οικονομικό περιβάλλον, θέλει άμεσα συμφωνία με τους θεσμούς, αντισταθμιστικά μέτρα, διαπραγμάτευση που θα εξελίσσεται ομαλά και τονίζει: «Μετά τη συμφωνία, και, εφόσον ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, στόχος μας είναι να ανοίξουμε το κεφάλαιο ”χρέος”». Στο ερώτημα αν θα μπορέσει να εφαρμόσει η κυβέρνηση ένα βαρύ τριετές πρόγραμμα, η κ. Γεροβασίλη απαντά: «είμαστε αποφασισμένοι, παράλληλα με τα δικά μας αντισταθμιστικά μέτρα». Σημειώνει μάλιστα στο σημείο αυτό ότι είναι αναγκαία επιλογή να επιμείνουμε στην πιστή εφαρμογή του σχεδιαζόμενου προγράμματος, ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Στο ερώτημα αν τελικά θα υπάρξει συμφωνία έως τις 18 του μηνός, η κυβερνητική εκπρόσωπος απαντά: «εμείς το θέλουμε. Αν είναι στόχος και των συνομιλητών μας, ναι, θα έχουμε καταλήξει σε συμφωνία». Αναφέρει επίσης ότι η διαπραγμάτευση ξεκίνησε σε πολύ καλό κλίμα, καλύτερο από κάθε άλλη φορά και εκφράζει την ελπίδα ότι «θα αρχίσουμε να συντάσσουμε άμεσα το κείμενο της συμφωνίας, έχοντας ως βάση σημεία σύγκλισης των δύο πλευρών».

Σε ερώτημα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ώστε να αποφευχθεί κούρεμα καταθέσεων, η κ. Γεροβασίλη απαντά ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εντός του τρέχοντος έτους, προκειμένου να ενισχυθεί το τραπεζικό μας σύστημα.

Για τη συγγραφή του Μνημονίου, η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με ειδικούς εμπειρογνώμονες γιατί δεν θέλει να ρισκάρει στο ελάχιστο, με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα για την εθνική οικονομία, για τη χώρα συνολικά. Στόχος της διαπραγμάτευσης, τονίζει, είναι να αποφύγουμε τη λογική του σταγονόμετρου, επιδιώκουμε μια συμφωνία διάρκειας 3 ετών η οποία δυστυχώς έρχεται να καλύψει και τους προηγούμενους 15 μήνες που η χώρα, χωρίς ευθύνη της κυβέρνησης, δεν χρηματοδοτήθηκε. Η κ. Γεροβασίλη εκτιμά ότι ο κίνδυνος του Grexit παραμένει όσο δεν έχουμε υπογράψει συμφωνία με τους θεσμούς και, μετά από σχετική ερώτηση, αναφέρει ότι το λάθος της κυβέρνησης ήταν πως εμπιστεύθηκε τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, χωρίς να έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τη χώρα. «Όποια λάθη έγιναν, έγιναν λόγω απειρίας» προσθέτει.

Τέλος, για τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος, η κυβερνητική εκπρόσωπος δηλώνει: «η διαφορετική θέση της μειοψηφίας ήταν γνωστή, ωστόσο στην προηγούμενη περίοδο αποδέχτηκαν τη διεκδίκησή μας για μια καλύτερη συμφωνία εντός της ΕΕ. Οι υπουργοί στήριξαν το έργο της κυβέρνησης, άρα δεν είχαμε λόγο να πιστεύουμε εκ των προτέρων ότι η διαφωνία θα εκδηλωθεί έτσι σήμερα». 

http://www.newsit.gr/