Σάββατο, 15 Αυγούστου 2015

Εικόνες από το τούνελ 15 μέτρων που έσκαψαν οι βαρυποινίτες της Κέρκυρας για να αποδράσουν - Πώς τους βρήκε ο σκύλος

- Το τούνελ μήκους περίπου 15 μέτρων και βάθους ενός μέτρου έσκαβαν επί μήνες οιβαρυποινίτες φυλακισμένοι

-Τα σχέδια τους χάλασε ένας σκύλος που βρέθηκε τυχαία εκεί και κατάλαβε ότι έσκαβαν κάτω από το έδαφος
- Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των βαρυποινιτών που θα συμμετείχαν στην απόδραση
- Το είχαν ξανασκάσει από αυτές τις φυλακές το 1996 πάλι μέσω τούνελ

Το τούνελ των 15 μέτρων έσκαβαν βαρυποινίτες φυλακισμένοι της πτέρυγας Ζ’ του σωφρονιστικού καταστήματος Κέρκυρας με σκοπό να αποδράσουν από την φυλακή ανήμερα της Παναγίας.
Όμως δεν είχαν υπολογήσει ότι θα τους καταλάβαινε ένας σκύλος που είχε βγει βόλτα το πρωί με τον ιδιοκτήτη του,
στο πάρκο που είναι δίπλα από τις φυλακές.
Ο σκύλος δεν κουνιόταν από το σημείο και όταν ο ιδιοκτήτης του πλησίασε να δει τι συνέβαινε κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά...

Η τρύπα στην άσφαλτο από την οποία θα έβγαιναν οι φυλακισμένοι στο δρόμο - ΦΩΤΟ από το aftoforo.gr
Η τρύπα στην άσφαλτο από την οποία θα έβγαιναν οι φυλακισμένοι στο δρόμο - ΦΩΤΟ από το aftoforo.gr
Η ανησυχία του σκύλου προκάλεσε το ενδιαφέρον ενός σωφρονιστικού υπαλλήλου που πήγε αμέσως στο σημείο, 
μόλις πέντε μέτρα έξω από τον περιμετρικό τοίχο των φυλακών, για να δει τι συνέβαινε.
Ο υπόγειος διακριτικός θόρυβος που ακουγόταν κάτω από την άσφαλτο, στον περιμετρικό δρόμο πίσω από τις φυλακές που οδηγεί στην περιοχή της Γαρίτσας, έβαλε σε υποψίες και τον σωφρονιστικό υπάλληλο, που αμέσως σήμανε συναγερμό στις φυλακές. Οι σειρήνες των φυλακών ήχησαν δυνατά και αμέσως κλήθηκε η Αστυνομική Διεύθυνση Κέρκυρας.

Όπως διαπιστώθηκε από τις πρώτες έρευνες, βαρυποινίτες, ο αριθμός των οποίων παραμένει ακόμη άγνωστος, κατάφεραν με αυτοσχέδια σκαπτικά εργαλεία να ανοίξουν ένα μακρύ τούνελ που θα το χρησιμοποιούσαν, έρποντας, για να διαφύγουν από τη φυλακή. Μάλιστα, σύμφωνα με το aftoforo.gr οι φυλακισμένοι κατάφερναν να κρύβουν τα μπάζα από το σκάψιμο, κάτω από τα κρεβάτια τους.

Το τούνελ που κατάφεραν να σκάψουν οι κρατούμενοι - ΦΩΤΟ από το aftoforo.gr
Το τούνελ που κατάφεραν να σκάψουν οι κρατούμενοι - ΦΩΤΟ από το aftoforo.gr

"Το μόνο σίγουρό είναι ότι αποτράπηκε η απόδραση των φυλακισμένων" επεσήμανε, μεταξύ άλλων, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής των φυλακών Κερκύρας Δημήτρης Παναγιωτελίδης.

Έρευνες για το περιστατικό κάνει η Αστυνομική Διεύθυνση Κέρκυρας ενώ το κουβάρι της ιστορίας θα ξετυλιχθεί μετά την ολοκλήρωση των ανακρίσεων των βαρυποινιτών.


Το είχαν ξανασκάσει από τις φυλακές της Κέρκυρας μέσω... τούνελ


Η σημερινή απόπειρα της απόδρασης των φυλακισμένων έφερε στις μνήμες όλων τη μεγάλη απόδραση των φυλακισμένων, από τις φυλακές της Κέρκυρας πριν από 19 χρόνια, τον Μάρτιο του 1996. 

Τότε 44 κρατούμενοι, στην πλειοψηφία τους Αλβανοί, εκμεταλλευόμενοι την πολυήμερη εξέγερση των φυλακισμένων που επικρατούσε στο σωφρονιστικό κατάστημα Κέρκυρας, 
κατάφεραν να αποδράσουν σκάβοντας εκ νέου ένα τούνελ που είχε κατασκευαστεί από τους Άγγλους όταν κατείχαν τα Επτάνησα, μήκους 150 μέτρων. 

Οι Αλβανοί κρατούμενοι το εντόπισαν και το καθάρισαν.
Το τούνελ πέρασε κάτω από έναν δρόμο έξω από τις φυλακές και βγήκε πίσω από τον τοίχο του γυμνασίου που βρίσκεται κοντά στις φυλακές. 
Έσκαβαν νύχτα και μέρα και μετά από δέκα ημέρες κατάφεραν να αποδράσουν. Τελικά μετά από συντονισμένες προσπάθειες των αστυνομικών αρχών, του Λιμενικού Σώματος, των ΜΑΤ, των ανδρών των Ειδικών Κατασταλτικών Αντιτρομοκρατικών Μονάδων, καθώς επίσης και των ελικοπτέρων της Ελληνικής Αστυνομίας, οι κρατούμενοι εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφίες: aftoforo.gr


http://www.newsit.gr/