Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Η Ryanair στο στόχαστρο της Κομισιόν για παράνομες κρατικές ενισχύσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε το Παρίσι στο δικαστήριο για την αποτυχία του να ανακτήσει σχεδόν 10 εκατομμύρια ευρώ σε αντιανταγωνιστικές επιδοτήσεις που
κατέβαλε σε Ryanair και Transavia.
Η συνεχιζόμενη διαμάχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Ryanair  για παράνομη κρατική ενίσχυση έχει εισέλθει σε μια νέα φάση. Η αρχή ανταγωνισμού της ΕΕ ανακοίνωσε στις 27 Ιουλίου 2015 και παραπέμπει τη Γαλλία στο δικαστήριο για την αποτυχία του να ανακτήσει τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις που χορηγήθηκαν στην Ryanair και την Transavia.
Οι Βρυξέλλες είπαν στη Γαλλία στις 23 Ιουλίου 2014 να διεκδικήσει σχεδόν € 10 εκατομμύρια που είχε καταβάλει για τις δύο αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους για να τους βοηθήσει να ρυθμίσουν τις λειτουργίες τους στα αεροδρόμια του Pau, Nîmes και Angoulême.
Η Ryanair διατάχθηκε να επιστρέψει € 6.4 εκ της ενίσχυσης που έλαβε για τη βάση της στο αεροδρόμιο της Nîmes, € 2 εκ. για το αεροδρόμιο Pau Pyrénées-και € 870.000 για το Angoulême, όπου η εταιρεία έχει εντωμεταξύ διακόψει τις δραστηριότητές της. Η Transavia, θυγατρική της Air France, επίσης διατάχθηκε να επιστρέψει € 430.000 σε παράνομη κρατική ενίσχυση.
«Μέσω διαφόρων συμβατικών ρυθμίσεων και ρυθμίσεων marketing με τα αεροδρόμια, οι αεροπορικές εταιρείες πλήρωσαν λιγότερο από τις πρόσθετες δαπάνες που συνδέονται με την παρουσία τους στο αεροδρόμιο», ανέφερε σεδελτίο Τύπου η Επιτροπή.
Ένα χρόνο μετά την απόφαση της Επιτροπής, οι αεροπορικές εταιρείες δεν έχουν ακόμη επιστρέψει την παράνομη ενίσχυση. Η διαδικασία υπέστη καθυστερήσεις, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες παρέπεμψαν τη γαλλική κυβέρνηση στο δικαστήριο όταν οι αρχές εξέδωσαν την αρχική εντολή ανάκτησης.
«Η Ryanair άσκησε επίσης έφεση σε δύο από τις τρεις αποφάσεις της Επιτροπής (σχετικά με Pau και Angoulême) στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ», ανέφερε η Επιτροπή. Σε αντίθεση με την προσφυγή στο γαλλικό δίκαιο, οι εν λόγω προσφυγές δεν έχουν «ανασταλτικό αποτέλεσμα σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι η Γαλλία εξακολουθεί να είναι υποχρεωμένη να ανακτήσει τις ασυμβίβαστες ενισχύσεις», πρόσθεσε.
Κατηγορίες
Για αρκετά χρόνια, η Ryanair έχει αντιμετωπίσει επανειλημμένες καταγγελίες για παράνομη κρατική ενίσχυση στη Γαλλία και σε άλλες χώρες της ΕΕ, για να εξασφαλιστεί ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τα περιφερειακά αεροδρόμια.
Παρά την υιοθέτηση πιο ευέλικτων κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για τα αεροδρόμια και τις αεροπορικές εταιρείες τον Φεβρουάριο του 2014, στις Βρυξέλλες εξακολουθεί να «κυνηγά» διάφορες αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια για παράνομες επιδοτήσεις.
Εκτός από τις περιπτώσεις της Angoulême, Pau και Nîmes, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ διαπίστωσε ότι η Ryanair είχε λάβει επίσης ένα «αδικαιολόγητο οικονομικό πλεονέκτημα, που εκτιμάται σε περίπου € 318 569» στη συμφωνία του με το αεροδρόμιο της Altenburg-Nobitz στη Γερμανία, και έχει διαταχθεί να επιστρέψει τα χρήματα.
*φωτογραφία [Mikel Ortega/Flickr]