Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Βαρουφάκης: Υπήρχε Plan Β υπό τον πρωθυπουργό. Ήθελαν να αυτοκτονήσει ή να εκτελεστεί ο Τσίπρας

Ο πρώην ΥΠΟΙΚ παραδέχτηκε πως και η ελληνική πλευρά έκανε λάθη στη διαπραγμάτευση, αλλά επέμεινε πως η ευθύνη των δανειστών για τα δεινά της χώρας είναι πολύ μεγαλύτερη
Δεν αφορούσε σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ αλλά επρόκειτο για σχέδιο δημιουργίας ονομαστικής ρευστότητας στο πλαίσιο του ευρώ με στόχο την διαπραγματευτική δύναμη, δηλώνει ο τέως υπουργός οικονομικών ο οποίος τονίζει ότι παραιτήθηκε και δεν αποπέμφθηκε.
Σε συνέντευξή του στο CNN, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα έκανε λάθη στις διαπραγματεύσεις, αλλά κατηγόρησε τους πιστωτές για το ότι δεν επιθυμούσαν να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση.
"Κάναμε λάθη, δεν υπάρχει αμφιβολία" είπε στην Christiane Amanpour. "Και είμαι προσωπικά υπεύθυνος για κάποια από αυτά" σημείωσε.
"Η αλήθεια είναι, Christiane, ότι η ισχυρή τρόικα των πιστωτών δεν ενδιαφερόταν να βρεθεί λογική, έντιμη, αμοιβαία αποδεκτή λύση" σημείωσε, λέγοντας ότι οι πιστωτές ενδιαφέρονταν να ταπεινώσουν και να ρίξουν την κυβέρνηση.
"Είναι πολύ δύσκολο για μένα, όσο και αν θα το ήθελα, να αναλάβω την ευθύνη για μία πολιτική, εξαιτίας της οποίας παραιτήθηκα", είπε.

Τόνισε για μια ακόμη φορά ότι "παραιτήθηκε," και δεν "απομακρύνθηκε" από Υπουργός. Παραιτήθηκε, όπως λέει, το βράδυ ενός αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος, στο οποίο η πλειοψηφία των Ελλήνων απέρριψε την σκληρή λιτότητα, την οποία η κυβέρνηση αργότερα δέχτηκε και σημειώνει πως εξακολουθεί να τρέφει συμπάθεια για τον Αλέξη Τσίπρα.  

Περί Plan Β

Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είχε εναλλακτικό σχέδιο, το οποίο αναπτύχθηκε στο υπουργείο Οικονομικών κατόπιν εντολών του πρωθυπουργού, που τις είχε δώσει πριν αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο.
"Καταλαβαίνετε ότι αυτά τα σχέδια, τα εναλλακτικά, έχουν εξ ορισμού ατέλειες, γιατί πρέπει να κρατηθούν μέσα σε ένα μικρό κύκλο ανθρώπων, αλλιώς εάν μαθευτούν θα εμφανιστεί μια αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία. Το πρόβλημα ήταν ότι όταν έκλεισαν τις τράπεζές μας, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην θέσει σε εφαρμογή αυτό το σχέδιο", ανέφερε ο Γ. Βαρουφάκης.
"Για να μην γίνει κάποιο λάθος, αυτό δεν ήταν ένα σχέδιο για να βγάλουμε την Ελλάδα από το ευρώ, αλλά ήταν ένα σχέδιο για να δημιουργηθεί ονομαστική ρευστότητα στο πλαίσιο του ευρώ, ώστε να έχουμε μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων και διαπραγματευτική δύναμη", διευκρίνισε.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις τρέχουσες εξελίξεις σχολιάζοντας: "Αυτή τη στιγμή αυτό που βλέπουμε είναι για ακόμη μια φορά συνέχιση της πολιτικής υποκρισίας και μετάθεσης των προβλημάτων στο μέλλον" και εκτίμησε πως "είναι πολύ λογικό μεγάλο μέρος των συντρόφων στο ΣΥΡΙΖΑ να αντιδρούν γιατί δεν εκλέγησαν προκειμένου να ασκήσουν αυτή την πολιτική που καλούνται να ασκήσουν".
"Ο Τσίπρας ήταν αντιμέτωπος με ένα πολύ δύσκολο δίλημμα. Να αυτοκτονήσει ή να εκτελεστεί", δήλωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξης.
Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με ένα Grexit, απάντησε ότι "καθώς αυτό δεν μπορεί να είναι για το καλό της Ευρώπης δεν μπορεί να είναι ούτε για το καλό της Ελλάδας".  Δήλωσε δε απολύτως βέβαιος "ότι ο κύριος Σόιμπλε έχει στραμμένο το βλέμμα του στο Grexit, ως μέρος της στρατηγικής του".
"Έχει γράψει άρθρα γι αυτό, μου το έχει πει", τόνισε ο τέως υπουργός, ο οποίος ωστόσο εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το κατά πόσο ισχύει το ίδιο για την Άνγκέλα Μέρκελ.

http://news247.gr/eidiseis/