Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Απόψε με εκθέσεις στο Δίον ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗ 44ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ

Απόψε με εκθέσεις στο Δίον
ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗ 44ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ
  Με την παρουσίαση τριών εκθέσεων με θεματολόγιο τα κεραμικά και τα γραμματόσημα της τιμώμενης χώρας του Μαρόκου καθώς και με εκθεσιακό υλικό με τις άγνωστες πτυχές της Πιερίας,  πραγματοποιείται απόψε στις 8 στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών του Δίου η επίσημη έναρξη του 44ου Φεστιβάλ Ολύμπου.
   Για την αποψινή εκδήλωση συνεργάσθηκαν ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου, η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Δίου.
                        ΤΟΠΙΑ-ΤΟΠΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ
   Την μέχρι τώρα άγνωστη φυσιογνωμία της Πιερικής γης απεικονίζει η έκθεση «Τοπία-τόποι πολιτισμού στην Πιερία» που επιμελείται ο ιστορικός τέχνης και φιλόλογος Νικόλαος Γραίκος, ο οποίος επικαλούμενος τον ποιητικό λόγο του Οδυσσέα Ελύτη, ότι «Ένα τοπίο δεν είναι … κάποιο απλώς σύνολο γης, φυτών και υδάτων. Είναι η προβολή της ψυχής ενός λαού επάνω στην ύλη», επισημαίνει: « Στην έκθεση επιχειρείται η παρουσίαση της Πιερίας ως διαχρονικού πολιτισμικού τοπίου και ως τοποφιλικού αφηγήματος μέσα από ποικίλο εκθεσιακό υλικό, όπως χάρτες, φωτογραφίες, ιστορικά αρχεία, αρχαιολογικές μαρτυρίες, έργα τέχνης, αρχιτεκτονικά σχέδια και αντικείμενα.»
   Η έκθεση πραγματώνεται με την συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας και του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου.
ΟΙ ΜΑΡΟΚΙΝΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
   Με γραμματόσημα και κεραμικά από το Μαρόκο συμμετέχει η τιμώμενη στο 44ο Φεστιβάλ Ολύμπου, Αφρικανική χώρα. Η φιλοτελική έκθεση περιλαμβάνει την ιστορία και την κουλτούρα του Μαρόκου μέσα από θέματα που αναδεικνύουν την πολιτισμική ποικιλομορφία και τη μεσογειακή καταγωγή της χώρας. Παρουσίαση M. Driss Souini.
   Η δεύτερη έκθεση των κεραμικών, είναι μια έκθεση κεραμικής τέχνης και αντιπροσωπεύει το εθνικό πνεύμα δημιουργίας. Παρουσίαση Aϊcha Sinaceur.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΡ.ΦΕ.Ο.
   Με την ευκαιρία της αποψινής βραδιάς ο πρόεδρος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου Γρηγόρης Παπαχρήστος, επισημαίνει:
   «Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή σας προσκαλούμε στην  έναρξη του 44ου Φεστιβάλ Ολύμπου, όπως βέβαια και σε όλες τις εκδηλώσεις μας.
   Για 44η χρονιά το Φεστιβάλ Ολύμπου θα δροσίσει τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού με μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, αρχαιολογικές ομιλίες και άλλες σπουδαίες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
   Στο αρχαίο θέατρο του Δίου, το πανοραμικό κάστρο του Πλαταμώνα, στην αρχαία Πύδνα και τα αρχαία Λείβηθρα, στο βυζαντινό ναό της Παναγίας στην Κονταριώτισσα, στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου και το ανοικτό θέατρο του δημοτικού πάρκου Κατερίνης, οι πολυάριθμοι φίλοι του Φεστιβάλ Ολύμπου, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ότι αξιόλογο θα συμβεί στον ελλαδικό και διεθνή καλλιτεχνικό χώρο, αυτό το καλοκαίρι.
   Κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Ολύμπου, φιλοξενεί πολιτισμούς και άλλων χωρών. Φέτος μια χώρα από τη Βόρεια Αφρική, το Μαρόκο, θα μας παρουσιάσει στοιχεία της δικής της κουλτούρας και καλλιτεχνικής δημιουργίας.
   Το Φεστιβάλ Ολύμπου στην εποχή της οικονομικής κρίσης και της κρίσης των αξιών, αντιστέκεται, προβάλλοντας με προσιτό αλλά και συγχρόνως ποιοτικό τρόπο, το ανεξάντλητο πλούτο του πολιτισμού του τόπου μας.
   Σας προσκαλούμε όλους και αυτό το καλοκαίρι στο Φεστιβάλ Ολύμπου, στη φιλόξενη Πιερία, για νύχτες μαγικές με τη συντροφιά των ολύμπιων θεών και των πιερίδων μουσών.»