Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

O ΦΠΑ τραβά κι αυτός την ανηφόρα...!

Μήπως τα ύψη της εξουσίας ζαλίζουν;
Του Δημήτρη Τσιμούρα

Σύμφωνα με την αντιπρόταση της Κυβέρνησης προς τους δανειστές, σε ένα κείμενο 47 σελίδων, που έγινε γνωστό από τη δημοσίευση του μόνο σε γερμανικές εφημερίδες, σε μια προσπάθεια να κρατήσουν στην άγνοια τον ελληνικό λαό, πέρα των άλλων… παραχωρήσεων προς τους “εταίρους” της ΕΕ, που σφίγγουν ακόμη περισσότερο τη θηλιά, την οποία κατάφεραν να μας περάσουν στο λαιμό, υπάρχει κι αυτή της μεταπήδησης μιας σειράς από προϊόντα ευρείας κατανάλωσης στο μεγαλύτερο συντελεστή ΦΠΑ, δηλαδή από το 13% στο 23% !
Έτσι, αν τελικά αυτό ισχύσει, οι τιμές αυτών των προϊόντων θα αυξηθούν άμεσα κατά 10% περίπου. Ανάμεσα τους συγκαταλέγονται μακαρόνια, ρύζι και όσπρια πωλούμενα σε συσκευασίες, κονσέρβες, αναψυκτικά, συσκευασμένοι χυμοί, κατεψυγμένα τρόφιμα, γλυκά, παγωτά, μαρμελάδες, επεξεργασμένο και συσκευασμένο ψωμί, σάντουιτς, προμαγειρεμένο φαγητό, έτοιμο φαγητό σε συσκευασίες, τοματοπολτοί και σάλτσες σε κονσέρβες κ.λπ. Ενώ στις υπηρεσίες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται τα εισιτήρια για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τα σερβιριζόμενα είδη σε καταστήματα μαζικής εστίασης, τα εισιτήρια κινηματογράφων κλπ.
Βέβαια, η κυβέρνηση θα ισχυριστεί ότι σε κάποιες εκ των περιπτώσεων, όπως το νερό ή το ηλεκτρικό ρεύμα, τα φρέσκα είδη διατροφής, προτείνεται και η μείωση του ΦΠΑ κατά 2% και έτσι θα υπάρχουν και προϊόντα, όπου ο ΦΠΑ θα είναι 11%. Όμως αυτό γίνεται αποκλειστικά και μόνο, για να χρυσωθεί κι αυτό το πολύ πικρό χάπι, που πρέπει να πάρει, ει δυνατόν αναντίρρητα για την κυβέρνηση, ο ελληνικός λαός!
Από αυτές τις μεταπηδήσεις των συντελεστών του ΦΠΑ η κυβέρνηση, σύμφωνα πάντα με τις δικές της εκτιμήσεις -αναφορά στους δανειστές- προσδοκά να εισπράξει επιπλέον φόρους 1,8 δις ευρώ. Κι εδώ βρίσκεται η ουσία!
Είναι γνωστό ότι αυτό το ιδιαίτερα μεγάλο επιπλέον ποσό από τον ΦΠΑ, κατά κύριο λόγο θα πληρωθεί από τους φτωχούς και αδύναμους, από τους άνεργους, από τους μισθωτούς και συνταξιούχους, απ’ αυτούς που σήκωσαν και σηκώνουν τα βάρη της λεγόμενης κρίσης, ακόμη κι από τους “δικαιούχους”, τις 300 χιλιάδες οικογένειες που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, αναμένοντας τα κουπόνια του λεγόμενου επιδόματος των περίπου 0,7 ευρώ(!) την ημέρα, που δεν πήραν ακόμα και περιμένουν, για να μην πεθάνουν απ’ την πείνα, αλλά η κυβέρνηση το διαφημίζει –χωρίς ντροπή- με κάθε ευκαιρία!
Arthrografoi-fpa-trava-tin-anifora2Όχι μόνο απ’ το ΦΠΑ, απ’ τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, από τους πάνω απο 400ους μνημονιακούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων, που ισχύουν και λειτουργούν κανονικότατα, από τις καθημερινές δεσμεύσεις προς τους εταίρους ότι θα είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, ασχέτου κόστους για τον ελληνικό λαό, απ’ τις δεσμεύσεις ότι εκεί είναι το σπίτι μας, όχι μόνο απ’ την κυβερνητική δέσμευση να μη μπορεί μονομερώς η ίδια ν’ αποφασίζει, αναγνωρίζοντας στην ουσία ότι είναι κυβέρνηση τριτοκοσμικής χώρας, εύκολα μπορεί κανείς να διακρίνει ότι η λογική της, πέρα απ’ τις όποιες κορώνες των κυβερνητικών στελεχών περί του αντιθέτου, είναι να τα έχει καλά με τους δανειστές-τοκογλύφους!
Πιστεύουν ανομολόγητα οι της κυβέρνησης, ότι η ισχύς των “εταίρων”, αυτή που θα τους κρατήσει στην εξουσία, είναι κατά πολύ μεγαλύτερη εκείνης του λαϊκού παράγοντα τον οποίον και κρατούν σε αδράνεια, είτε παραπληροφορώντας τον, είτε απογοητεύοντάς τον, είτε κάνοντας τον να εφησυχάσει, είτε περνώντας του τη λογική του μικρότερου κακού και φυσικά αδιαφορώντας για το πού αυτός με μαθηματική ακρίβεια οδηγείται!
Και βέβαια, οι όποιες κυβερνητικές υποσχέσεις για το… μέλλον είναι άνευ ουσίας και άνευ αντικρίσματος. Οι κυβερνήσεις αυτού του είδους και αυτής της πολιτικής είναι βραχύβιες. Ας μην ξεχνάμε ότι τα πέντε τελευταία χρόνια γνωρίσαμε τέσσερεις πρωθυπουργούς και είχαμε ισάριθμες εκλογικές αναμετρήσεις, με κόμματα να εξαφανίζονται στην ουσία από το χάρτη της πολιτικής, άλλα να δημιουργούνται από το πουθενά και άλλα του 3 και 5% να χρήζονται κυβερνητικά απ’ τους έχοντες την εξουσία.
Arthrografoi-fpa-trava-tin-anifora3Όμως , αποδείχτηκε και καλά είναι να το μην το ξεχνούν οι σημερινοί πολιτικοί διαχειριστές της εξουσίας, ότι οι “σύμμαχοι” και “εταίροι”, οι αδίστακτοι αυτοί τοκογλύφοι, όταν τους τελειώσεις τη δουλειά, σε εκβράζουν, ενώ ήδη έχουν ετοιμάσει τον αντικαταστάτη σου!
Και ας μην τους ψέγουμε! Εμείς ή μάλλον τα μεγάλα συμφέροντα –δια των κυβερνήσεών μας- λένε ότι δεν μπορεί να κάνουμε χωρίς αυτούς.
Και επειδή εκείνοι που “νομιμοποιούν” τις κυβερνητικές αποφάσεις είναι οι κυβερνητικοί βουλευτές, γι αυτό και αυτοί των οποίων τα συμφέροντα εκφράζουν τους κρατούν στην αφάνεια και όχι τυχαία! Όμως, τι θα έλεγαν οι ίδιοι οι βουλευτές στους ψηφοφόρους τους; Τι θα έλεγαν τώρα για ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ στο καφενείο, στο δρόμο, ή στη Λαϊκή, εκεί όπου ζητούσαν την ψήφο μας; Πώς αισθάνονται τις δικές τους προσωπικές μεγάλες ευθύνες;
Μήπως θα ήταν προτιμότερο να σκεφτούν και το μαύρισμα των προκατόχων τους; Ή μήπως τα απότομα ύψη της εξουσίας ζαλίζουν;

http://faretra.info/