Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Το δραματικό παρασκήνιο του Eurogroup, τα υποτιμητικά σχόλια και τα νέα τελεσίγραφα

Oι 96 ώρες που θα κρίνουν το μέλλον της Ελλάδας. Προθεσμία 4 ημερών για συμφωνία από τους δανειστές. Οι προτάσεις της κυβέρνησης και η
απάντηση των εταίρων. Το μεγάλο στοίχημα πλέον, η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής
Μόλις 96 ώρες χωρίζουν την Ελλάδα από τη στιγμή της αλήθειας, καθώς μετά το ναυάγιο του Eurogroup, η προσοχή στρέφεται στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, με το μέλλον της χώρας να εναπόκειται πλέον στη βούληση των Ευρωπαίων ηγετών.
Οι επόμενες τέσσερις μέρες αναμένεται να είναι οι πιο καθοριστικές για την τύχη της Ελλάδας, καθώς, όπως επιβεβαιώθηκε από το θρίλερ και το δραματικό παρασκήνιο του Eurogroup της Πέμπτης, οι απειλές των Ευρωπαίων προς την Αθήνα για χρεοκοπία και έξοδο της χώρας από το ευρώ μόνο ψεύτικες δεν είναι.
Η Σύνοδος Κορυφής της Δευτέρας είναι η ύστατη ευκαιρία για συμφωνία. Η νέα - και τελευταία όπως όλα δείχνουν - προθεσμία των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση, έως την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου, συνοδεύεται από ένα ακόμη αυστηρό τελεσίγραφο.
Οι δανειστές κατέστησαν σαφές σε όλους τους τόνους - και σίγουρα όχι ήπιους - στον υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη πως η Ελλάδα έχει περιθώριο μέχρι τη Δευτέρα είτε να αποδεχθεί τις προτάσεις των θεσμών για συμφωνία είτε να παρουσιάσει νέα ισοδύναμα μέτρα.
To κλίμα στο Eurogroup ήταν τόσο αρνητικό που δεν έλειψαν ούτε τα υποτιμητικά σχόλια περί... ανάγκης διαλόγου μεταξύ ενηλίκων, όπως δήλωσε η σιδηρά κυρία του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, φωτογραφίζοντας ξεκάθαρα τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών.
Οι δανειστές δεν έδειξαν να συγκινούνται ούτε από τη νέα πρόταση του Γ. Βαρουφάκη για ένα αυτόματο «φρένο ελλειμμάτων».
Η εν λόγω πρόταση αφορά έναν μηχανισμό, στο πλαίσιο του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, ο οποίος θα παρακολουθεί την εκτέλεση του προϋπολογισμού και, αν διαφαίνεται τάση επιστροφής σε πρωτογενές έλλειμμα, θα ενεργοποιεί αυτομάτως οριζόντια μείωση όλων των δαπανών του δημοσίου.
Η διαδικασία θα γίνεται σε συνεννόηση με τους δανειστές οι οποίοι θα παρακολουθούν ανά πάσα ώρα και στιγμή τον προϋπολογισμό, ενώ θα μπορούν να χειρίζονται «εν λευκώ» αυτό το «ψαλίδι» που θα είναι οριζόντιο.
Σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά, μετά το πέρας του δραματικού Eurogroup, o Γ. Βαρουφάκης, εφόσον η ελληνική πρόταση γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς, η οποία εκτός των μέτρων για πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ το 2015 και 2% το 2016, περιλαμβάνει επίσης μεταρρυθμίσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα της οικονομίας, μπορεί άμεσα να επέλθει συμφωνία.
Για τον υπουργό Οικονομικών, η αύξηση κατά 10 μονάδες του ΦΠΑ στην εστίαση δεν είναι μεταρρύθμιση. Όπως τόνισε, το ελληνικό σχέδιο και εκείνο των δανειστών βρίσκονται αρκετά κοντά.
Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό σκέλος, η απόσταση έχει μειωθεί στο 0,5% του ΑΕΠ. Κατά τον Γ. Βαρουφάκη «αυτή η διαφορά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογήσει έλλειψη συμφωνίας».
Μεταξύ άλλων το ελληνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών - και παρά τις κατηγορίες των δανειστών πως η Ελλάδα δεν κατέθεσε προτάσεις - περιλαμβάνει πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ανεξάρτητη αρχή φόρων και τελών, πρόταση αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, απελευθέρωση επαγγελμάτων, φιλελευθεροποίηση του χονδρικού εμπορίου, κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων.
Ο υπουργός Oικονομικών επανέλαβε επίσης τη γνωστή πρότασή του να μεταφερθούν στον ESM τα ελληνικά ομόλογα ύψους 27 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ και η Ελλάδα να τα αποπληρώσει μέσω νέου δανείου από τον ESM.
Aπό σήμερα και μέχρι τη Δευτέρα ο χρόνος θα κυλά ολοένα και πιο βασανιστικά, στη σκιά νέων απειλών και εφιαλτικών σεναρίων για την τύχη της Ελλάδας.
Τα επόμενα 24ωρα οι διαβουλεύσεις θα ενταθούν εκ νέου σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου Αθήνα και δανειστές να μην επισφραγίσουν τον «θάνατο» της ελληνικής οικονομίας.