Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Συνεχίζεται η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων

Περιπτώσεις αλόγιστης και μη ασφαλούς χρήσης γεωργικών φαρμάκων, κυρίως στις εκτάσεις όπου εφαρμόζονται οι συμβατικές μέθοδοι καλλιέργειας, καταγράφονται ακόμα και
σήμερα στη χώρα μας, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γεωπόνος Γιάννης Ράνος, υπεύθυνος της Agroacademy, του Εκπαιδευτικού Κέντρου "Millennium" στη Χαλκιδική.
Όπως διευκρίνισε, μέχρι σήμερα, η ορθολογική χρήση φυτοφαρμάκων εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής ενός συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης της παραγωγής ενός προϊόντος, αλλά και της βιολογικής καλλιέργειας, με τις διαδικασίες που ορίζει η εθνική νομοθεσία.
"Δυστυχώς", όπως υπογράμμισε, "η εφαρμογή των δυο αναφερόμενων διαδικασιών φυτοπροστασίας δεν γίνεται στον επιθυμητό ακόμη βαθμό, παρόλο που πραγματοποιήθηκαν οργανωμένες προσπάθειες ενημέρωσης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και διατέθηκαν οικονομικά κίνητρα στους παραγωγούς".
Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Ράνο, η θέσπιση του Νόμου 4036/2012 και του Εθνικού Σχεδίου Δράσης (ΦΕΚ 1883/1-8-2013) εναρμονίζει το εθνικό νομικό πλαίσιο με την κοινοτική οδηγία (Οδηγία 2009/128/ΕΚ), που φέρνει σημαντικές αλλαγές, όπως είπε, σχετικά με τα εξής: παραγωγή, διακίνηση και τη χρήση φυτοφαρμάκων στην χώρα μας.
Εξήγησε δε, πως υποχρεωτικά πλέον πρέπει να τηρούνται νέες διαδικασίες, όπως η ηλεκτρονική καταγραφή των φυτοφαρμάκων που διατίθενται κάθε φορά, η συνταγογράφηση από τους γεωτεχνικούς πριν από την πώληση των φυτοφαρμάκων, καταγράφοντας -μεταξύ άλλων- το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο και την έκταση, την καλλιέργεια, τη δραστική ουσία, τις ποσότητες, αλλά και τα στοιχεία αυτού που έχει την ευθύνη για την εφαρμογή.
Παράλληλα, σύμφωνα με κ. Ράνο, υποχρεωτική θα είναι και η πιστοποίηση των γνώσεων σχετικά με την ορθολογική χρήση φυτοφαρμάκων γι' αυτόν που τα εφαρμόζει ή τον επιβλέποντα της διαδικασίας, που "είναι επίπονη, αλλά αλλάζει πραγματικά τα δεδομένα".
Στο πλαίσιο αυτό, όπως διευκρίνισε, απώτερος σκοπός των αναφερόμενων μέτρων είναι "η παραγωγή ασφαλών προϊόντων για τον καταναλωτή, η μείωση των κινδύνων για την υγεία αυτού που τα εφαρμόζει και η προστασία του περιβάλλοντος".
Στην ερώτηση, εάν γίνεται εισαγωγή, παράνομα, φυτοφαρμάκων αμφιβόλου ποιότητας, ο κ. Ράνος υπογράμμισε: "υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνεται εμπόριο και χρήση φυτοφαρμάκων αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας".
Σε αυτό το συμπέρασμα ο ίδιος καταλήγει βάσει της εικόνας που έχει διαμορφώσει σχετικά με τη διακίνηση φυτοφαρμάκων, μέσα από επαφές και συζητήσεις και κατά την έρευνα αγοράς που πραγματοποίησε το Εκπαιδευτικό Κέντρο "Millennium".
Σε ό,τι αφορά τον κατάλογο των φυτοφαρμάκων στη χώρα μας κι εάν αυτός είναι πλήρης ή απαιτείται επιπλέον έρευνα για ειδικές ή και γενικές καλλιέργειες, ο κ. Ράνος σημείωσε: "σήμερα, έχει μειωθεί δραστικά ο αριθμός των εγκεκριμένων φυτοφαρμάκων που είναι επιτρεπτά για κάθε καλλιέργεια, όπως και η αποτελεσματικότητα κάποιων από αυτά, λόγω της μη συμμόρφωσης με τις ενδείξεις κάθε σκευάσματος και των κανόνων της ορθολογικής χρήσης αυτών". Για παράδειγμα, ανέφερε πως η υπερβολική δοσολογία και συχνότητα, αλλά και ο λάθος χρόνος εφαρμογής είναι πιθανές αιτίες για την ανάπτυξη ανθεκτικότητας ή μετάλλαξης των παθογόνων οργανισμών και εχθρών των καλλιεργειών. Στο πλαίσιο αυτό, διατύπωσε την εκτίμηση ότι "απαιτείται επιπλέον έρευνα για νέες δραστικές ουσίες και νέες μεθόδους φυτοπροστασίας".

http://www.dikaiologitika.gr/