Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Βασικά αξεσουάρ για ασφαλή ποδηλασία

Συνεχίζοντας την παρουσίαση από το www.ecozen.gr μιας σειρά θεμάτων σχετικά με το ποδήλατο και την ποδηλασία, θα ασχοληθούμε και με τα λεγόμενα αξεσουάρ του ποδηλάτου, σημαντικό κομμάτι στη ζωή κάθε ποδηλάτη.
Να βλέπετε και να σας βλέπουν
Στο δρόμο, το βράδυ, είναι πολύ σημαντικό να βλέπετε. Στην αγορά κυκλοφορούν φώτα που προσαρμόζονται στο τιμόνι, αποσπώνται εύκολα για να τα παίρνετε μαζί όταν σταθμεύετε, λειτουργούν με μπαταρία, και ρυθμίζονται για συνεχόμενη ή διακοπτόμενη δέσμη φωτός.
Οσο κι αν ακούγεται περίεργο, και παρά το μικρό τους μέγεθος, παρέχουν μια αρκετά καλή ορατότητα τη νύχτα για τις ανάγκες ενός ποδηλάτη. Μια συμβουλή που μπορούμε να δώσουμε είναι να προμηθευτείτε δύο. Είναι από τις περιπτώσεις, που λέμε «όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο».
Αντίστοιχα υπάρχουν κόκκινα φώτα, που προσαρμόζονται συνήθως κάτω από τη σέλα. Λειτουργούν με μπαταρία, προσαρμόζονται σε βάση, αποσπώνται εύκολα, έχουν συνεχή ή διακοπτόμενη δέσμη φωτός.
Πωλούνται ακόμα αντανακλαστικά που προσαρμόζονται στα χέρια ή τα πόδια. Αυτά των ποδιών, ειδικότερα αυτό του δεξιού ποδιού έχει και άλλη πρακτική αξία καθώς «πιάνοντας» το παντελόνι σας προφυλάσσει από το λερωθεί στο δίσκο του πεντάλ και την αλυσίδα.
Πωλούνται επίσης αντανακλαστικά γιλέκα, αντανακλαστικά που προσαρμόζονται στις σχάρες, όπως και στις ακτίνες του ποδηλάτου.
Σημαντικό αξεσουάρ είναι και ο καθρέφτης, καθώς βοηθά πολύ ειδικά στην οδήγηση μες στην πόλη. Υπάρχουν οι ...κλασικοί που προσαρμόζονται στο τιμόνι εύκολα χωρίς την χρήση εργαλείων.
Διατίθενται, ωστόσο, και καθρέφτες που προσαρμόζονται στο κράνος. Σαν θέαμα στο δρόμο δείχνει ασυνήθιστο, ωστόσο είναι πρακτικοί, έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν εξέχουν στα πλάγια και έτσι δεν έχουν κίνδυνο να σπάσουν.
Να σας ακούνε
Εξάλλου, διατίθενται στο εμπόριο και κουδούνια ή και κόρνες που μπορείτε να αγοράσετε ώστε εκτός από τα να σας βλέπουν, και να σας ακούνε. Το ποδήλατο είναι γενικώς αθόρυβο. Το χαρακτηριστικό του αυτό στην κίνηση των ελληνικών δρόμων και με την κλασική απροσεξία Ελλήνων οδηγών αυτοκινήτων, μπορεί να μετατραπεί σε επικίνδυνο μειονέκτημα.
Ασφαλίστε
Και τα ποδήλατα τα ...κλέβουν. Οπότε καλό είναι να προμηθευτείτε μια ή δυο καλές κλειδαριές που να ασφαλίζουν τόσο τον σκελετό όσο και τους τροχούς - και τους δύο τροχούς!
Καθίστε
Τέλος, βασικό κομμάτι του ποδηλάτου και όχι απλά αξεσουάρ είναι η σέλα. «Βγαίνουν» σε διάφορα μεγέθη και σχήματα για όλους τους τύπους ποδηλάτου. Η σέλα θα πρέπει να ταιριάζει στην γεωμετρία του ποδηλάτου καθώς και στην ανατομία του αναβάτη. Όσο το κέντρο βάρους του αναβάτη είναι προς το τιμόνι, η σέλα θα πρέπει να είναι πιο λεπτή και πιο στενή.
Να σημειωθεί ότι η άνεση, ένας βασικός παράγοντας, δεν έχει πάντα να κάνει με την σκληρότητα της σέλας. Ένας αναβάτης που κάνει πολλά χιλιόμετρα χρειάζεται πιο σκληρή σέλα και πιο στενή ενώ ένας αναβάτης ψυχαγωγίας πιο μαλακή και πιο φαρδιά.
Δεν ταιριάζουν όλες οι σέλες σε όλους τους τύπους ποδηλάτου, ενώ υπάρχουν ανδρικές, γυναικείες και unisex. Επομένως καλό είναι να προχωρήσετε σε μια εξατομίκευση με βάση το φύλο, τις ανάγκες, τις διαδρομές και τον τύπο του ποδηλάτου σας.
Θ. Μπ.


http://www.ecozen.gr