Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Δήμοι και παιδικές χαρές

Πιστεύω ότι όλοι θυμάστε μετά από παρέμβασή μας στο Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Κατερίνης,για την οργάνωση,και λειτουργία των παιδικών χαρών σε όλο τον Δήμο
Κατερίνης,ο Δήμαρχος κ.Χιονίδης Σάββας αποφάσισε και τοποθέτησε στίς περισσότερες παιδικές χαρές( όχι σε όλες) μία πινακίδα που προειδοποιούσε τους δημότεες ότι η είσοδος και η χρησιμοποίηση των παιδικών χαρών είναι δικιά τους ευθύνη...........
Είναι όμως έτσι κ. Χιονίδη Σάββα;
Θα ενημερώσεις τελικά τους δημότες ποιός φέρει την ευθύνη των παιδικών χαρών;
Είναι μία πινακίδα η λύση στο πρόβλημα που δέν μπορείς.....ή δέν θέλεις να λύσεις;
Εν τέλει θα πιστοποιήσεις τις παιδικές χαρές του Δήμου του οποίου έχεις την τιμή να είσαι Δήμαρχος;
Αλήθεια θέλεις να είσαι Δήμαρχος πλέον στον Δήμο Κατερίνης;
Περιμένω να δώ τι θα κάνεις φίλε Δήμαρχε Σάββα Χιονίδη.......
Ανδρέας Καρασαββίδης
Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Κατερίνης


Σε περίπτωση ατυχήματος σε παιδική χαρά, η οποία δεν είναι σφραγισμένη και είναι προσβάσιμη στο κοινό, ο οικείος δήμος ουδόλως αποποιείται την ευθύνη του με την τοποθέτηση πινακίδας στην οποία αναγράφεται ότι η παιδική χαρά δεν διαθέτει πιστοποίηση και η χρήση της γίνεται με ευθύνη των γονέων ή των συνοδών των ανηλίκων υπενθυμίζει με εγκύκλιό του (εγκ.5/17602/22.05.2015) προς τους Δήμους το ΥΠ.ΕΣ.Δ.Α.
Σύμφωνα με το νόμο για τις παιδικές χαρές, όπως αναφέρεται στις υπ' αριθ. πρωτ. 28492/2009 (Β'931) και 27934/2014 (Β'2029) αποφάσεις, όλες οι παιδικές χαρές που ανήκουν σε ΟΤΑ πρέπει να έχουν συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές.
Η διαδικασία πιστοποίησης, περιγράφεται με την υπ' αριθ. 44/07.08.2014 εγκύκλιό του ΥΠ.ΕΣ., 
Κάθε παιδική χαρά λειτουργεί με ευθύνη του οικείου δήμου.
Ως εκ τούτου, κάθε δήμος οφείλει να τηρεί το θεσμικό πλαίσιο που ορίζουν οι παραπάνω αποφάσεις, προκειμένου να εξασφαλίζει την ακίνδυνη χρήση των παιδικών χαρών, αφού προηγουμένως έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία τους.
Απορίες και ερωτήματα εμπλεκόμενων απαντώνται φορέων μέσω της ειδικής πλατφόρμας (forum), που έχει δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό στο Υπουργείο Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Σε κάθε περίπτωση, οσάκις ο οικείος δήμος κρίνει ότι μια παιδική χαρά είναι ακατάλληλη οφείλει να τη σφραγίζει ο ίδιος άμεσα ή να αποξηλώσει τα επικίνδυνα παιχνίδια σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες που έχει δώσει το Υπουργείο κατά καιρούς.

Διαβάστε όλη την εγκύκλιο

Αθήνα, 22 Μαΐου 2015 Α.Π.: 17602 Εγκύκλιος: 15
ΘΕΜΑ: «Λειτουργία παιδικών χαρών των ΟΤΑ»
Σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο περί οργάνωσης και λειτουργίας των παιδικών χαρών των ΟΤΑ, όπως αποτυπώνεται στις υπ' αριθ. πρωτ. 28492/2009 (Β'931) και 27934/2014 (Β'2029) αποφάσεις, όλες οι παιδικές χαρές που ανήκουν σε ΟΤΑ πρέπει να έχουν συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές. Για το λόγο αυτό περιγράφεται αναλυτική διαδικασία πιστοποίησης, η οποία έχει εξειδικευθεί με την υπ' αριθ. 44/07.08.2014 εγκύκλιό μας, καθημερινά δε, επιλύονται απορίες και ερωτήματα εμπλεκόμενων φορέων μέσω της ειδικής πλατφόρμας επικοινωνίας και διαλόγου (forum), που έχει δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό στο Υπουργείο Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Επισημαίνεται δε ότι κάθε παιδική χαρά λειτουργεί με ευθύνη του οικείου δήμου.
Ως εκ τούτου, κάθε δήμος οφείλει να τηρεί το θεσμικό πλαίσιο που ορίζουν οι προαναφερθείσες αποφάσεις, προκειμένου να εξασφαλίζει την ακίνδυνη χρήση των παιδικών χαρών, αφού προηγουμένως έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία τους.
Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, οσάκις ο οικείος δήμος κρίνει ότι μια παιδική χαρά είναι ακατάλληλη οφείλει να τη σφραγίζει ο ίδιος άμεσα ή να αποξηλώσει τα επικίνδυνα παιχνίδια σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες που έχει δώσει το Υπουργείο κατά καιρούς.
Κατά συνέπεια, σε περίπτωση ατυχήματος σε παιδική χαρά, η οποία δεν είναι σφραγισμένη και είναι προσβάσιμη στο κοινό, ο οικείος δήμος ουδόλως αποποιείται την ευθύνη του με την τοποθέτηση πινακίδας στην οποία αναγράφεται ότι η παιδική χαρά δεν διαθέτει πιστοποίηση και η χρήση της γίνεται με ευθύνη των γονέων ή των συνοδών των ανηλίκων.
Ο Υπουργός
Νικόλαος Βούτσης