Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Ξεπέρασαν τους 7.000 οι νεκροί από το σεισμό στο Νεπάλ

Ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί, καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης στις πιο απομακρυσμένες περιοχές

Ο ισχυρός σεισμός που συγκλόνισε το Νεπάλ στις 25 Απριλίου προκάλεσε τον θάνατο
7.000 και πλέον ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων, σύμφωνα με νέο προσωρινό απολογισμό που ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Εκτάκτων Καταστάσεων.

Συγκεκριμένα, 7.040 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 14.000 τραυματίστηκαν από τον σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών που έπληξε τη χώρα των Ιμαλαΐων, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος του Κατμαντού και πολλά χωριά κοντά στο επίκεντρο, 70 χλμ. από την πρωτεύουσα. Ωστόσο, "ο απολογισμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί", δήλωσε αξιωματούχος της κυβερνητικής υπηρεσίας. Περισσότεροι από εκατό άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην καταστροφή αυτή στην Κίνα και την Ινδία.

Ομάδα Νεπαλέζων αστυνομικών περισυνέλεξε χθες τις σορούς σχεδόν 50 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ξένων πεζοπόρων, από περιοχή που είχε πληγεί από χιονοστιβάδα. Δεν έχει γίνει αναγνώριση των νεκρών, ανακοίνωσε σήμερα ο Πραβίν Ποχαρέλ, αναπληρωτής επιθεωρητής της αστυνομίας στη βόρεια περιοχή της Ράσουα και επικεφαλής της ομάδας.

Τουλάχιστον 200 ακόμη άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται στην περιοχή, ανάμεσά τους χωρικοί και πεζοπόροι του βουνού, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. "Δεν μπορούσαμε να φθάσουμε στην περιοχή νωρίτερα, λόγω των βροχών και της βαριάς ομίχλης", δήλωσε.

Έχει ήδη περάσει μια εβδομάδα, και οι αρχές του Νεπάλ δεν τρέφουν πλέον ελπίδες ότι μπορεί να βρεθούν επιζώντες μέσα στα ερείπια στο Κατμαντού. Οι επιχειρήσεις διάσωσης έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειες στον εντοπισμό επιζώντων στις πιο απομακρυσμένες περιοχές που δεν έχουν λάβει ακόμη είδη πρώτης ανάγκης.

Από την πλευρά της, η UNICEF απηύθυνε έκκληση να ληφθεί κάθε μέτρο για να αποτραπεί η εμφάνιση επιδημιών στο 1,7 εκατομμύριο των νέων που ζουν στις πλέον πληγείσες περιοχές, μερικές εβδομάδες πριν από την έλευση των μουσώνων.

Αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος και προσωπικό αναμένονται σήμερα στο Νεπάλ για να βοηθήσουν στη μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης στις δυσπρόσιτες περιοχές έξω από την πρωτεύουσα.



http://www.1001portails.com