Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ: Η παρουσίαση του εξαιρετικού βιβλίου «Στον ανεμοστρόβιλο του ξεριζωμού

  Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Απριλίου 2015 στη φιλόξενη και όμορφη πολιτιστική στέγη του Ποντιακού Συλλόγου Κατερίνης
«ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» η παρουσίαση του άκρως ενδιαφέροντος βιβλίου της Δήμητρας Καπελούζου «Στον ανεμοστρόβιλο του ξεριζωμού», που διατίθεται ήδη από το βιβλιοπωλείο του Συλλόγου και τον αρμόδιο έφορο κ. Γιάννη Ποικιλίδη. Πρόκειται για ένα ελκυστικότατο και αξιανάγνωστο βιβλίο, μια μυθιστορηματική βιογραφία, με χαρακτηριστικό υπότιτλο «Πόντος-Ρωσία-Ελλάδα», που γλαφυρά και αληθινά, αναφέρεται, με απολύτως πραγματικά γεγονότα, στην πολυτάραχη ζωή του ικανότατου και πολυγραφότατου κ. Σάββα Κανταρτζή, του σπουδαιότερου δημοσιογράφου της Πιερίας κατά τον 20ό αιώνα.



      Ο οικοδεσπότης Σύλλογος «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» και οι Εκδόσεις Διώνη έδωσαν πραγματικά επιτυχείς εξετάσεις αφού κατάφεραν να διοργανώσουν μια καθ΄ όλα άψογη και μεστή από κάθε άποψη εκδήλωση, την οποία παρακολούθησε πλήθος συμπολιτών μας, αφού όλοι οι χώροι ήταν ασφυκτικά γεμάτοι σε όλη τη διάρκειά της.

      
Για την αξία του βιβλίου της κας Καπελούζου  καθώς και τη ζωή και το έργο του κ. Σάββα Κανταρτζή μίλησαν εύστοχα και περιεκτικά  οι διακεκριμένοι συμπολίτες μας κοι Καζταρίδης Γιάννης, Κάλφας Αντώνης και Δημηνάς Δημήτριος. Στην κύρια εισήγηση η συγγραφέας κα Δήμητρα Καπελούζου, σχολιάζοντας το βιβλίο της, αναφέρθηκε με υπέροχο τρόπο,  στην έντονη, χαρισματική  και δυναμική προσωπικότητα του κ. Σ.Κανταρτζή, την τεράστια ιστορική και όχι μόνο αξία του σημαντικότατου αρχείου του καθώς και στην ιδιαίτερη συναισθηματική σχέση που ανέπτυξε η ίδια με τον ποντιακό ελληνισμό.  Ενδιαφέρον παρουσίασε και η τοποθέτηση του βουλευτή Πιερίας κ. Τζαμακλή και φυσικά  τα από καρδιάς ωραία  λόγια του κ. Τζώρτζη Κανταρτζή, γιού του Σάββα Κανταρτζή,  που χάρισε σημαντική σειρά βιβλίων για τη  βιβλιοθήκη του Συλλόγου και του αξίζουν  συγχαρητήρια.

    
Άξια αναφοράς είναι και η ξεχωριστή συμμετοχή της μικτής Χορωδίας της «ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ», που, υπό τη δ/νση του χοράρχη  κ. Γιάννη Τοπαλίδη, με τους μουσικούς και τους αφηγητές της, έδωσαν  ένα ξεχωριστό ποντιακό  χρώμα και μας ταξίδεψαν, μέσα από τη μουσική και το λόγο, στον ένδοξο ιστορικό Πόντο, καθώς και η παρουσία του αιδεσιμότατου της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Κατερίνης. Η δημοσιογράφος κα Χριστίνα Σιδηροπούλου, έμπειρη, ουσιαστική και ανθρώπινη, έπαιξε, ως συντονίστρια, σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της παρουσίασης.

    
Το Διοικητικό Συμβούλιο της «ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ» που δεν παρέλειψε να τιμήσει με αναμνηστική πλακέτα τη συγγραφέα  και την οικογένεια Κανταρτζή και να προσφέρει ποικίλα εδέσματα στον κόσμο, ευχαριστεί θερμότατα τους συντελεστές για την άψογη και εποικοδομητική συνεργασία, τα τοπικά Μ.Μ.Ε, τον κ. Κοκκινίδη, τους πολυπληθείς Κατερινιώτες για την αθρόα προσέλευση, εύχεται δε σε όλους υγεία και «ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ».