Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

ΟΙ ΒΡΟΝΤΙΝΟΙ ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΒΡΟΝΤΟΥ

 Τηρώντας το έθιμο οι κάτοικοι της Βροντούς, γιόρτασαν και φέτος  την Τρίτη μέρα του Πάσχα στην γενέτειρα των γονιών τους  την παλιά Βροντού, η οποία βρίσκεται στα ριζά του
Ολύμπου, σε μια ιδιαίτερα γραφική τοποθεσία.
Σήμερα στην παλιά Βροντού έχουν απομείνει κάποια ερείπια σπιτιών, ενώ σε καλή κατάσταση διατηρείται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο. Η ζωή στην παλιά Βροντού χρονολογείται πάνω από πέντε αιώνες. Εγκαταλείφθηκε από τους Βροντινούς τη δεκαετία του 1940 όταν το χωριό κάηκε από τους Γερμανούς.
Οι κάτοικοι της νέας Βροντούς δεν έπαψαν ποτέ να επισκέπτονται και να αγαπούν τη γενέτειρα των προγόνων τους. Μάλιστα εδώ και πολλά χρόνια καθιέρωσαν να γιορτάζουν την Τρίτη μέρα του Πάσχα στο παλιό χωριό, όπως συνηθίζουν να το λένε.


Το πρωί τελείται θεία λειτουργία στην παλιά εκκλησία του χωριού, ενώ στη συνέχεια στρώνεται κοινή τράπεζα, το τραπέζι της αγάπης, όπως το αποκαλούν, στο προαύλιο της εκκλησίας με παραδοσιακή φασολάδα και γίδα βραστή. Ακολουθεί χορός με παραδοσιακά τοπικά τραγούδια.
Να σημειωθεί ότι την κύρια ευθύνη της εκδήλωσης έχει ο πολιτιστικός σύλλογος, με την υποστήριξη της  του δήμου, της εκκλησίας και φορέων του χωριού.
Στον φετινό εορτασμό εκτός από τους κατοίκους της Βροντούς, αλλά και τους απανταχού Βροντινούς, παραβρέθηκαν η βουλευτής κ. Μπέτυ  Σκούφα, η αντιπεριφερειάρχης κ, Σοφία Μαυρίδου, ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου κ. Κώστας Δημόπουλος, οι αντιδήμαρχοι κ.κ Καλαιτζής, Φόλιος, Γουλάρας, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Δημήτρης Τσιμήτρης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιάννης  Πούλιος, ο πρώην νομάρχης κ. Γιώργος Παπαστεργίου, ο πρώην δήμαρχος Δίου, κ. Γρηγόρης Παπαχρήστος, η πρώην αντιδήμαρχος κ. Μαρία Τσιμήτρη, το Τ.Σ της Βροντούς με επικεφαλής την πρόεδρο, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων του χωριού και της γύρω περιοχής.