Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Δεν θα φορολογηθούν οι επιδοτήσεις και οι αποζημειώσεις αγροτών

Ρύθμιση για αφορολόγητο επιδοτήσεων του 2014
Την κατάθεση μέσα στις επόμενες ημέρες τροπολογίας με την οποία θα εξαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα των αγροτών οι ενισχύσεις και οι αποζημιώσεις που
έλαβαν το 2014 προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη.
Η νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση φορολόγησης αγροτικών αποζημιώσεων και επιδοτήσεων θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ, Διαμάντως Μανωλάκου σχετικά με τις φορολογικές ρυθμίσεις που αφορούν τους αγρότες, η κα Βαλαβάνη παραδέχτηκε ότι με το ισχύον καθεστώς οι επιδοτήσεις (όπως και οι αποζημιώσεις) φορολογούνται. Ανέφερε, επίσης, πως υπήρξε έντονος προβληματισμός τόσο στο υπουργείο Οικονομικών όσο και στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για το αν ήταν δυνατή μια άμεση παρέμβαση τώρα ή αν αυτή θα μετατίθετο για το δεύτερο εξάμηνο με την ευκαιρία της κατάθεσης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.
«Μπορώ να σας ενημερώσω [.] ότι καταλήξαμε τελικά ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε άμεσα και πιστεύουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε όποια προβλήματα δημιουργηθούν αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2014», τόνισε.
Η κα Βαλαβάνη υποστήριξε ότι για την κατάργηση της φορολόγησης των επιδοτήσεων και των αγροτικών αποζημιώσεων «δεν αρκεί να υπάρξει μια ΠΟΛ, δηλαδή μια ερμηνευτική ρύθμιση. Χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση. Γι' αυτό μέσα στις επόμενες μέρες θα κατατεθεί σχετική τροπολογία».
«Όταν χρειάζεται, υπάρχει δυνατότητα -πιστεύω- με τη συνεργασία όλων όσων αναγνωρίζουν ότι χρειάζεται να λυθούν κάποια θέματα να βρίσκουμε λύσεις έστω και στο παρά πέντε», σημείωσε κλείνοντας τη δευτερολογία της.
Παράλληλα η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι θα καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος για τους αγρότες από το επόμενο φορολογικό έτος ενώ σημείωσε ότι όλες οι άδικες, όπως τις χαρακτήρισε, για τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο φορολογικές επιβαρύνσεις θα διορθωθούν μέσω του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.
Αναλυτικά η ερώτηση και η σχετική απάντηση στην Βουλή της Αναπληρώτριας υπουργού
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Το ερώτημά μας αφορά τις άδικες και ληστρικές διατάξεις φορολόγησης της μικρομεσαίας αγροτιάς, που θέσπισε η προηγούμενη Κυβέρνηση και είχατε διαφωνήσει κι εσείς -εννοώ τα Κόμματα της σημερινής Κυβέρνησης.
Σας ζητάμε να καταργηθούν άμεσα, τώρα, αφού είχατε δεσμευθεί για κατάργηση της φορολογίας 13% από το πρώτο ευρώ και θέσπιση αφορολόγητου τα 12.000, όπως κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στο χωράφι, στη στάνη και γενικότερα στα εργαλεία άσκησης της γεωργικής δραστηριότητας -αυτά είναι λόγια δικά σας, εννοώ της Κυβέρνησης, όχι προσωπικά δικά σας- καθώς και του τέλους επιτηδεύματος, γιατί δεν αποτελεί παραγωγική, αγροτική δραστηριότητα το τέλος επιτηδεύματος.
Μάλιστα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης αναγνωρίζει ότι είναι ληστρική αυτή η φορολόγηση της αγροτιάς. Είχε δεσμευθεί για κατάθεση τροπολογίας στο νομοσχέδιο για τις εκατό δόσεις. Όμως, δεν το τήρησε.
Η αγροτιά θεωρεί ότι έχει κοροϊδευθεί και από την προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που απέρριψε σαν Κυβέρνηση τροπολογία για το αφορολόγητο των ενισχύσεων -δεν το έκανε- όσο και από τη σημερινή Κυβέρνηση, γιατί υλοποιεί ό,τι είχε καταγγείλει στο παρελθόν.
Η φορολογία, λοιπόν, 13% από το πρώτο ευρώ και η προκαταβολή φόρου στο 55%, η ασάφεια στη φορολόγηση επιδοτήσεων και αποζημιώσεων, η φορολόγηση με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, ακόμα και αν δεν υπάρχει εισόδημα, η φορολόγηση της γης που ιδιοχρησιμοποιούν οι αγρότες είναι άδικα φορομπηχτικά, εξοντωτικά μέτρα, που οδηγούν στην καταλήστευση και χρεοκοπία χιλιάδες μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά τη στιγμή που έχουν βαριά «χαράτσια» να πληρώσουν.
Μάλιστα, αυτά είναι εργαλεία εξόντωσής τους για να ενισχυθούν οι μεγάλοι και να γίνουν μεγαλύτεροι, είναι οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της νέας ΚΑΠ και εξυπηρετούνται.
Εμείς τι σας ζητάμε; Το αίτημα που είχαν οι αγρότες στις μεγάλες κινητοποιήσεις για αυτό το άδικο φορολογικό, δηλαδή αφορολόγητο 20.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, κατάργηση βιβλίων σε αγρότες που έχουν τζίρο ως 40.000 ευρώ, να το υλοποιήσετε, όπως και να καταργήσετε την προκαταβολή του 55% και να αποσαφηνίσετε ότι δεν θα φορολογηθούν οι ενισχύσεις και οι αποζημιώσεις, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.
Ευχαριστώ.
ΟΛΓΑ-ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ (Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών):