Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τον Αναπληρωτή Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε  ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας με τον Αναπληρωτή Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Τσιρώνη.


Η ατζέντα της συζήτησης, που διήρκεσε περίπου μία ώρα, περιλάμβανε τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά ζητήματα των επτά Περιφερειακών Ενοτήτων της Κεντρικής Μακεδονίας και έγινε παρουσία του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Ανταγωνιστικότητας και Περιβάλλοντος, Φάνη Παπά.
Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν ο προγραμματισμός της ΠΚΜ για έργα περιβάλλοντος στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, η πρόοδος των έργων διαχείρισης στερεών απορριμμάτων, αλλά και της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, όπως και τα αναγκαία μέτρα σε μια σειρά από ποτάμια και λίμνες της Κεντρικής Μακεδονίας, για την πρόληψη από κινδύνους πλημμυρογένεσης, με έμφαση στην περιοχή των Σερρών. Επίσης συζητήθηκε η κατάσταση που επικρατεί στο Θερμαϊκό και το δυτικό θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης, οι έλεγχοι για τη ρύπανση στην Κεντρική Μακεδονία, η κατάσταση της λίμνης Κορώνειας, η προστασία των υγροβιοτόπων της Κεντρικής Μακεδονίας και ο χωροταξικός σχεδιασμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
 
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, μετά το τέλος της συνάντησης δήλωσε: «Ευχαριστώ τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη για τη συνεργασία που είχαμε σε μια σειρά από θέματα αρμοδιότητάς του. Ζήτησα από τον Υπουργό χρηματοδότηση για τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα ειδικά στα ποτάμια της Κεντρικής Μακεδονίας και με χαρά τον άκουσα να συμφωνεί ότι δε θα κάνουμε μπαλώματα, αλλά σοβαρά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Συμφωνήσαμε επίσης με τον κ. Τσιρώνη να συντονίσουμε τις ενέργειές μας με το Υπουργείο για να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότεροι και πιο ενδελεχείς έλεγχοι για την προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή μας, καθώς η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει επιβάλει τα μεγαλύτερα πρόστιμα σε όσους ρυπαίνουν το περιβάλλον.
Ενημέρωσα επίσης τον Υπουργό για τα περιβαλλοντικά έργα που υλοποιεί μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Για έργα περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης, μόνο για το 2014, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εκταμίευσε και πλήρωσε 22 εκ. ευρώ. Με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ αναβαθμίζουμε το δίκτυο ύδρευσης, εξοικονομούμε και βελτιώνουμε την ποιότητα του πόσιμου νερού, ολοκληρώνουμε 33 έργα αποχετεύσεων και εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων σε ορεινούς και απομονωμένους οικισμούς και ταυτόχρονα, μέσα από 13 σημαντικές παρεμβάσεις διαχείρισης στερεών αποβλήτων, τα αστικά στερεά απόβλητα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, διατίθενται πλέον στο σύνολό τους σε ΧΥΤΑ.
Συζητήσαμε επίσης για την κατάσταση που επικρατεί στο Θερμαϊκό κόλπο και την πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων, που έχει ως αποτέλεσμα να μην προστατεύεται ουσιαστικά το οικοσύστημα. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήσαμε για την ανάγκη να σταματήσει η διασυνοριακή ρύπανση, τόσο από τη FYROM, όσο κι από τη Βουλγαρία. Επίσης, ενημέρωσα τον Υπουργό για τη μελέτη που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με το ΑΠΘ για το δυτικό παράκτιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης, όπου η κατάσταση είναι απελπιστική.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει προχωρήσει επίσης τον Περιφερειακό Χωροταξικό Σχεδιασμό και στο τέλος Μαρτίου ολοκληρώνεται η διαβούλευση.
Ιδιαίτερη έμφαση δώσαμε στις δυνατότητες που υπάρχουν για την αναγέννηση και προστασία της λίμνης Κορώνειας, αλλά και για τις προστατευόμενες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.
Επιπλέον, συζητήσαμε με τον Υπουργό για την ανάγκη να γίνουν γενναίες παρεμβάσεις στο πλαίσιο της νέας Προγραμματικής Περιόδου (ΣΕΣ 2014-2020) για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα του αστικού περιβάλλοντος. Ήδη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει κάνει τον προγραμματισμό της για τα έργα περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης, που θα χρηματοδοτηθούν μέσω του ΣΕΣ 2014-2020».
 
Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης τόνισε: «Ήρθα σήμερα για να ακούσω και να συζητήσω με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα τα τρέχοντα περιβαλλοντικά και χωροταξικά ζητήματα της περιοχής. Είχα πλήρη ενημέρωση για μια σειρά από ζητήματα. Δε θα δώσουμε σήμερα τις λύσεις, αλλά θα είμαστε σε στενή συνεργασία για να κάνουμε από κοινού ό,τι είναι δυνατό να να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα».