χαρτιά του για τις λεπτομέρειες της νέας ρύθμισης που θα αφορά τη μεταφορά θέσης των φοιτητών, ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς υπενθύμισε γι’ ακόμη μια φορά -αυτή τη φορά όχι σε δηλώσεις του, αλλά στη Βουλή- ότι οι μετεγγραφές «πρέπει να γίνονται αποκλειστικά με κριτήρια που έχουν σχέση με εισοδήματα και κοινωνικές ανάγκες.
Συνεχίζοντας, έκανε κοινωνούς του ζητήματος και τους ίδιους τους γονείς. «Πρέπει ταυτόχρονα οι γονείς, έχοντας -και εμείς και αυτοί- συνείδηση των δυσκολιών, να έχουν μια μέριμνα ότι είναι πολύ πιο ακριβό για τους ίδιους να σπουδάσουν τα παιδιά μακριά από το σπίτι τους. Και όσο μπορεί η Πολιτεία στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βρίσκεται, θα βοηθήσει. Να καταλάβουν, όμως, ότι δεν μπορεί να τα κάνει όλα. Και άρα να υπάρχει και μια ευθύνη ως προς το πώς συμπληρώνουν τα παιδιά τα μηχανογραφικά».
Αναφερόμενος στις φετινές μετεγγραφές, υπενθύμισε ότι τα εισοδηματικά κριτήρια ήταν μειωμένα έως ανύπαρκτα, πολλές εύπορες οικογένειες έλαβαν μετεγγραφή, ενώ στην περίπτωση των τρίτεκνων και των πολύτεκνων το μέτρο εφαρμόστηκε οριζόντια ανεξαρτήτως εισοδήματος. «Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε», ανέφερε, δίνοντας παράλληλα την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει το υπουργείο στο συγκεκριμένο θέμα.
Το ζήτημα των μετεγγραφών επανήλθε στη Βουλή με αφορμή την εκκρεμή υπόθεση των 150 -περίπου- φοιτητών, των οποίων η μετεγγραφή δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, καθώς οι Αρχιτεκτονικές Σχολές του ΕΜΠ και του ΑΠΘ προσέφυγαν στο ΣτΕ για ακύρωσή τους. Το Ανώτατο Συμβούλιο τις έχει παγώσει προσωρινά και αναμένεται εντός των επόμενων ημερών η οριστική απόφαση. Σε περίπτωση που το ΣτΕ δικαιώσει τις σχολές, οι φοιτητές μένουν στον «αέρα», καθώς έχουν ήδη διαγραφεί από τις σχολές υποδοχής τους για να ολοκληρώσουν τη μετεγγραφή τους στις σχολές των δύο κεντρικών Ιδρυμάτων.
πηγη: Ελεύθερος Τύπος