Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Λαϊκή Συνέλευση στη Νέα Χράνη από τον "Άλλο Δρόμο για την Κατερίνη"

Λαϊκή Συνέλευση στη Νέα Χράνη

Το απόγευμα του Σαββάτου, 28 Φεβρουαρίου 2015, πραγματοποιήθηκε στη
Νέα Χράνη η τρίτη κατά σειρά λαϊκή συνέλευση, ύστερα από πρόσκληση των τοπικών συμβούλων της Δημοτικής Κοινότητας Κατερίνης του συνδυασμού «Άλλος Δρόμος». Είχαν προηγηθεί η πρώτη στην περιοχή Χηράδικα τον Νοέμβριο και η δεύτερη συνέλευση στην περιοχή του Ι. Ν. Αγίας Άννας τον Δεκέμβριο, με θέμα τις παιδικές χαρές.
Όμως, στη Χράνη ειδικά η συζήτηση με τους κατοίκους επεκτάθηκε και στα εξής σοβαρά και χρόνια ζητήματα-προβλήματα της περιοχής:
·      Το πόσιμο νερό κάθε άλλο παρά πόσιμο είναι, παρόλες τις υποσχέσεις που δόθηκαν πως θα φέρουν νερό από τον Όλυμπο ή από τη Μόρνα. Το πρόβλημα, αν και είναι γνωστό στον Δήμο, εξακολουθεί να διαιωνίζεται, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αναγκάζονται να αγοράζουν από το εμπόριο εμφιαλωμένο νερό για να πίνουν.
·      Κυκλοφορούν πολλά αδέσποτα σκυλιά, που επιτίθενται στους κατοίκους και μάλιστα γεννούν κιόλας, σύμφωνα με μαρτυρίες, γεγονός που δείχνει ότι μάλλον δεν είναι στειρωμένα όπως θα έπρεπε. Άλλωστε, το χωριό είναι τόπος υποδοχής αδέσποτων από το Δημοτικό Κυνοκομείο.
·      Χωρίς επαρκή φωτισμό λειτουργεί ο υποσταθμός της ΔΕΗ, ενώ καμένες λάμπες σε διάφορα σημεία περιμένουν ακόμη να διορθωθούν.
·      Κορεσμένος είναι ο ΧΥΤΑ κατά 30% τουλάχιστον, με κίνδυνο διολίσθησης και άμεσης μόλυνσης, πρόβλημα που περιμένει κι αυτό τη λύση του εδώ και χρόνια.
·      Ο αγροτικός δρόμος (μήκους 2,5 χιλιομέτρων περίπου) που οδηγεί στην Παλιά Χράνη, όπου βρίσκονται τα χωράφια και οι περιουσίες των κατοίκων, είναι κατεστραμμένος. Επίσης και ο δρόμος που οδηγεί στα μνήματά τους (μήκους μόλις 300 μέτρων) χρειάζεται συντήρηση.
·      Όσον αφορά στο αποχετευτικό δίκτυο, παρόλο που δαπανήθηκαν πολλά χρήματα γι’ αυτό, ωστόσο δεν λειτουργεί σωστά για αδιευκρίνιστους λόγους, με αποτέλεσμα να υπερχειλίζει συχνά και να βρωμάει ο τόπος, κυρίως στην περιοχή του αντλιοστασίου, το οποίο χρήζει άμεσης επιδιόρθωσης είτε μεταφοράς του σε άλλο σημείο της περιοχής.
·      Το ήδη μολυσμένο από τα σκουπίδια του ΧΥΤΑ ρέμα της περιοχής επιβαρύνεται και με στερεά μπάζα. Προτείνεται να τοποθετηθεί μόνιμα στο ρέμα ένα κοντέινερ για εναπόθεση μπαζών, το οποίο ο Δήμος θα το αδειάζει μια φορά το μήνα.
·      Τα έργα για το σύστημα άρδευσης των χωραφιών της περιοχής Παλιάς Χράνης έχουν διακοπεί αναίτια. Οι κάτοικοι ζητούν ενημέρωση σχετικά με αυτό.
·      Η παιδική χαρά του χωριού λόγω της κλίσης του εδάφους εμφανίζει μεγάλο ύψος στην ανατολική πλευρά της. Όπως αναφέρει μέλος του συλλόγου γονέων του σχολείου, τουλάχιστον σε εκείνη την πλευρά χρειάζεται άμεση περίφραξη ο χώρος της παιδικής για την αποφυγή ατυχήματος λόγω πτώσης από ψηλά. Επίσης, αναφέρθηκε από κατοίκους πως γυμνά καλώδια στις κολώνες της παιδικής εγκυμονούν μεγάλο κίνδυνο ηλεκτροπληξίας. Υπάρχουν ακόμη σκουριασμένα και σπασμένα μεταλλικά παιχνίδια και μεγάλα χόρτα, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, μέσα και γύρω από την παιδική χαρά αλλά και σε πολλά σημεία του χωριού, που έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση φιδιών.
Στη συνέλευση παρευρέθησαν και συζήτησαν με τους κατοίκους του χωριού οι δημοτικοί σύμβουλοι του «Άλλου Δρόμου» Γιώργος Κυριακίδης, Αλεξάνδρα Νταρλαγιάννη,  Μαρία Αρβανίτη και Γιάννης Φάκας.
Ο στόχος της λαϊκής συνέλευσης είναι διπλός: απ’ τη μια να γνωρίζουμε και να προωθούμε προς τις αρχές τα προβλήματα της κάθε περιοχής κι απ’ την άλλη οι ίδιοι οι δημότες να εκθέτουν τα ζητήματα και να διεκδικούν τις λύσεις τους. Ανανεώνουμε, λοιπόν, το ραντεβού μας για την επόμενη λαϊκή συνέλευση στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού τον Μάιο.

Οι σύμβουλοι της Δημοτικής Κοινότητας Κατερίνης
Τάσος Γιαμούζης,
Σοφία Ελευθεριάδου,
Κώστας Ζάννας
(dkk.allosdromos@gmail.com)



Διαβάστε τη συνέχεια εδώ