Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας – Τι θα γίνει με τα ηλεκτρονικά ΚΕΠ και την κάρτα του Πολίτη

Από την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση αναλαμβάνει συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες, είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού
συμβουλίου, με το πρώτο νομοσχέδιο να αφορά στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την παροχή δωρεάν ρεύματος και σίτισης σε 300.000 νοικοκυριά.
Στο ίδιο νομοσχέδιο θα εμπεριέχεται και η ρύθμιση για την εκκίνηση του προγράμματος στέγασης για 30.000 δικαιούχους με επιδότηση ανά άτομο και με προβλέψεις για τον περιορισμό των εξώσεων που πολλαπλασιάστηκαν την πενταετία του Μνημονίου.
Στο ίδιο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνεται ρύθμιση για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ προχωρά η άρση του διαρκούς αυτόφωρου, της σύλληψης, κράτησης και φυλάκισης για χρέη προς το Δημόσιο έως 50.000 ευρώ.
Στο ίδιο νομοσχέδιο επανέρχεται -και μάλιστα αναδρομικά- το καθεστώς που ίσχυε έως 31.12.2013 για τις εκθέσεις του ΣΔΟΕ, έτσι ώστε να μην αποτελούν μετά από μήνες ενδελεχούς ελέγχου, απλά δελτία πληροφοριών προς τις ΔΥΟ.
Την επόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση που θα υλοποιεί τη δέσμευση για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Η ρύθμιση αυτή θα έχει έκτακτο χαρακτήρα και θα αφορά κατοικίες των οποίων η αντικειμενική αξία δεν υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ.
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι στις 5 Μαρτίου κατατίθεται το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ.
Με το νομοσχέδιο αυτό, όπως είπε ο πρωθυπουργός:
Διασφαλίζεται η λειτουργία της ΕΡΤ πάνω σε θεμέλιο δημοκρατίας με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση του παρεχόμενου ενημερωτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού προγράμματος.
Δεν δημιουργείται δημοσιονομική επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό και συνεπώς δεν καθίσταται αντικείμενο της υπό εξέλιξη διαπραγμάτευσης. Αντίθετα την τροφοδοτεί με το επιχείρημα της ουσιαστικής ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης και της καλής νομοθέτησης.
Ρυθμίζεται επαρκώς το νέο εργασιακό πλαίσιο, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις επίλυσης των δικαστηριακών εκκρεμοτήτων, με σεβασμό στον πολύμηνο αγώνα των απολυμένων, ταυτόχρονα όμως χωρίς ρεβανσισμούς προς τους εργαζόμενους που νομίμως εργάζονται στο σημερινό φορέα.
Δημιουργείται το αναγκαίο πλαίσιο επίλυσης των ζητημάτων διαδοχής, αλλά και ελέγχου των οικονομικών στοιχείων και πεπραγμένων με σκοπό την εύρυθμη και ταυτόχρονα εξορθολογισμένη λειτουργία της ΕΡΤ.
Προβλέπεται ένα απαραίτητο ετήσιο πλαίσιο ανασυγκρότησης κατά τη διάρκεια του οποίου θα επιλυθούν συνολικώς τα ζητήματα διοίκησης, λειτουργίας, οργάνωσης του προσωπικού και εκπομπής του προγράμματος, προκειμένου να μεταβούμε στη νέα εποχή της πραγματικά ανεξάρτητης και πολυφωνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που δεν θα επιτρέπει σε κανέναν να την καταστήσει ξανά εργαλείο πολιτικής βούλησης ή θύμα στο βωμό σκοπιμοτήτων.
ΚΕΠ – ΚΑΡΤΑ ΠΟΛΙΤΗ
Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η προετοιμασία για την υλοποίηση της δέσμευσης μας για τα ηλεκτρονικά ΚΕΠ, αλλά και για την τεχνική προετοιμασία δημιουργίας της κάρτας του πολίτη που θα εμπεριέχει όλες τις πληροφορίες που θα απαιτούνται για τις συναλλαγές με τη δημόσια διοίκηση.
Εξεταστική
Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια. Για να διερευνηθούν οι συνθήκες αλλά και οι πολιτικές ευθύνες όλων των παραγόντων που έπαιξαν ρόλο στη χρεοκοπία της χώρας που μας οδήγησε στον αναγκαστικό δανεισμό. Με ευθύνη, με εντιμότητα και χωρίς κανένα ρεβανσισμό θα αναλάβουμε την πολιτική αυτή πρωτοβουλία γιατί ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να μάθει την αλήθεια, γιατί είμαστε ηθικά και πολιτικά υποχρεωμένοι να αποδώσουμε δικαιοσύνη. Το έχει ανάγκη το πολιτικό μας σύστημα που απαξιώθηκε. Το έχει ανάγκη η ίδια η δημοκρατία» κατέληξε.
http://www.aftodioikisi.gr