Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Δηλώσεις Φ.Π.Α. αγροτών - Τα νέα δεδομένα

Από το γραφείο τύπου του Υπ. Οικ. κοινοποιήθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου αναφορικά με τις δηλώσεις Φ.Π.Α. των αγροτών


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΠΑ ΑΓΡΟΤΩΝ



Στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των υπόχρεων και προκειμένου να ρυθμιστούν οι φορολογικές υποχρεώσεις των αγροτών για το έτος 2014, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, εξέδωσε απόφαση με την οποία, μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου 2015:

α) Οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος, που ασχολούνται αποκλειστικά με την αγροτική εκμετάλλευση, ανεξάρτητα αν πραγματοποιούν εξαγωγές και ενδοκοινοτικές παραδόσεις των προϊόντων τους, ως ετήσια δήλωση υποβάλλουν την δήλωση ΦΠΑ της τελευταίας φορολογικής περιόδου του έτους 2014 και δηλώνουν σε αυτή τα στοιχεία όλου του έτους συγκεντρωτικά. Δεν θα χρησιμοποιηθεί δηλαδή ειδικό έντυπο.

β) Οι αγρότες, για λόγους τεχνικούς, θα πρέπει να υποβάλλουν μηδενικές (κενές) τις  δηλώσεις ΦΠΑ των προηγούμενων φορολογικών περιόδων του έτους 2014. Για την υποβολή των μηδενικών αυτών δηλώσεων δε θα επιβληθούν πρόστιμα από την διοίκηση, ακόμα και αν το σύστημα τις αναγνωρίζει ως εκπρόθεσμες.

γ) Δηλώσεις ΦΠΑ για τις φορολογικές περιόδους του 2014, που υποβλήθηκαν από τους αγρότες, αν και δεν υπήρχε υποχρέωση, γίνονται αποδεκτές, οπότε, για τον ορθό υπολογισμό του οφειλόμενου φόρου, o φόρος που καταβλήθηκε ή το πιστωτικό υπόλοιπο για το οποίο εκδόθηκε ΑΦΕΚ, θα πρέπει να αναγραφεί στους κωδικούς των λοιπών προστιθέμενων ή αφαιρούμενων ποσών αντίστοιχα.
δ) Όταν το αποτέλεσμα των παραπάνω  δηλώσεων  των αγροτών είναι χρεωστικό, ο τυχόν μη καταβληθείς φόρος, θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου 2015, σύμφωνα με την ΠΟΛ.1034/2015, χωρίς τόκους και πρόστιμο του άρθρου 57 του ΚΦΔ. Στην περίπτωση αυτή, για τη διαγραφή των τυχόν τόκων και προστίμων, απαιτείται αίτηση του φορολογούμενου προς τον Προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.

http://www.taxheaven.gr