Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΤΗΣ Ε.Π.Μ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

 *Κάθε εκδήλωση της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης αποτελεί ένα από τα κορυφαία  πολιτιστικά γεγονότα στην Πιερία. Μάλιστα όταν συναντώνται όλα τα τμήματα του
κορυφαίου συλλόγου της Κατερίνης, το γεγονός γίνεται ακόμα σημαντικότερο. Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.
   *Ήταν όλοι εκεί. Στην καθιερωμένη εκδήλωση, τηρώντας το έθιμο. Για το καλό της χρονιάς. Στο κοσμικό κέντρο «Λεμονανθός» στον Κάτω Άγιο Ιωάννη Κατερίνης, παρόντες  διοίκηση, συνεργάτες, μέλη και φίλοι. Σε καθαρά οικογενειακό κλίμα, χωρίς ιδιαίτερες προσκλήσεις και τα συνήθη πρωτόκολλα.
   *Οικοδεσπότης ο πρόεδρος της Ε.Π.Μ. Κατερίνης Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης που μεριμνούσε διαρκώς ώστε να νοιώσουν ευχάριστα και άνετα όλοι. Νωρίς-νωρίς στην προκαθορισμένη ώρα η τελετή της κοπής και αμέσως χωρίς καθυστέρηση ασταμάτητα τα μουσικά σχήματα. Πρώτοι εμφανίσθηκαν και ξεκίνησαν το πρόγραμμα «οι παρολύμπιοι» του τμήματος παραδοσιακής μουσικής με τους Ηλία Παπάζογλου, Καίτη Δάμπαση, Βαγγέλη Γεωργούλη, Νίκο Μούμο και Νίκο Μπόζογλου. Ξέρουν να δημιουργούν ευχάριστο κέφι με τους θαμώνες να ακολουθούν χορευτικά το μουσικό τους ρεπερτόριο.
   *Ευχάριστος «αντίζηλος» τους το μουσικό σχήμα της χορωδίας της Εστίας. Δημιουργός και συντονιστής ο συμπαθής από όλη την οικογένεια του συλλόγου ο πρωτοκιθαρωδός Γρηγόρης Μητσοκάπας. Συνοδευόμενος από τους Κώστα Λιόλιο, Μπάμπη Βασιλείου, Κωνσταντίνα Αδελφοπούλου, Γιάννη Μπεκιρόπουλο απέδωσαν παλαιά και σύγχρονα Ελληνικά κομμάτια. Στο τραγούδι τρείς αξιοθαύμαστες σολίστριες της χορωδίας. Η Μαρία Βούλγαρη, η Ροδή Λιανού και η Μαρία Δραγασιά. Και βέβαια καταχειροκροτήθηκαν.
   *Την φωτογραφική απεικόνιση της βασιλόπιτας ανέλαβε το τμήμα φωτογραφίας. Τα φλας άστραφταν διαρκώς από τους φωτογράφους-μέλη της Ε.Π.Μ. Νίκο Τσάρδα, Βαγγέλη Γκούντα, Άγγελο Σταθουλόπουλο και Στέλλα Τζιτζιλή που δεν έπαψαν να αποθανατίζουν μουσικούς, χορευτές, παρέες. Για το ιστορικό φωτογραφικό αρχείο του συλλόγου.
   *Ευλογώντας τη βασιλόπιτα ο Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Οικονομίκος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει μία ακόμα φορά τη διοίκηση της Ε.Π.Μ. για την τιμητική επιλογή στο πρόσωπό του να απαγγείλει τα ποιήματα του αφιερώματος της χορωδίας της Εστίας για τα διακόσια χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας. Με τον άριστο αφηγηματικό του λόγο ο π. Ιωακείμ απέσπασε τα ευμενή σχόλια όσων απόλαυσαν το αφιέρωμα.
   *Τις βασιλόπιτες της πρωτοχρονιάτικης εκδήλωσης πρόσφερε ο έφορος χορωδίας και υπεύθυνος αιμοδοσίας γιατρός Αντώνης Μπίντας. Η βραδιά είχε άλλωστε και μια ιδιαίτερη σημασία για τον ίδιο, λόγω της ονομαστικής του εορτής. Όλοι πέρασαν από το τραπέζι  του και ευχήθηκαν στον έφορο χορωδίας καθώς και στη σύζυγό του Γεωργία τις θερμότερες ευχές για τα ονομαστήρια του. Πολύχρονος γιατρέ.
   *Οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές του Πιερικού και του Πανδραμαϊκού και προσωπικοί φίλοι Παναγιώτης Ιορδανίδης και Χαράλαμπος Παντελιάδης μεταξύ οίνου και κουβέντας απολάμβαναν τη βραδιά.
   *Ακόμα παραμένει άγνωστο το δώρο που συνοδεύει το φλουρί της βασιλόπιτας που κέρδισε ο γενικός γραμματέας Αναστάσιος Πολυχρονίδης. Ο ίδιος το χάρισε στη σύζυγο του Σούλα Μελιάδου. Τα υπόλοιπα κομμάτια μοιράστηκαν στα μέλη της διοίκησης και στις εφορείες. Το κομμάτι της Αντιπροέδρου Μαρίας Δουκάκη που απουσίαζε παρέλαβε ο επί σειρά ετών διοικητικός της Ε.Π.Μ. Νίκος Δουκάκης, του ταμείου ο ταμίας Ευάγγελος Γκούτζας, της χορωδίας και αιμοδοσίας ο έφορος Αντώνης Μπίντας, του χορευτικού και διεθνούς φεστιβάλ παράδοσης Πιερίδες Μούσες ο επίσης έφορος Παναγιώτης Σάββας. Ο Ηλίας Παπάζογλου έφορος παραδοσιακής μουσικής παρέλαβε το κομμάτι της δικής του εφορίας, ενώ το αντίστοιχο της μουσικής προπαιδείας παρέλαβε η έφορος Ειρήνη Βενετσάνου. Τέλος των φωτογράφων δόθηκε στον Νίκο Τσάρδα και το τέχνης και λόγου στην Μπέλλα Βλαχοπούλου.
   *Πάντα τέτοια για την Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης που εισήλθε στο εξηκοστό της έτος. Να τα χιλιάσει. Καλή χρονιά.