Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Ραγδαία αύξηση των πλαστών χαρτονομισμάτων ευρώ το β' εξάμηνο του 2014

Το δεύτερο εξάμηνο του 2014 αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία συνολικά 507.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ... περισσότερα κατά 44% συγκριτικά με το ίδιο
εξάμηνο του 2013, αναφέρει ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Ωστόσο, ο αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων παραμένει πολύ μικρός σε σχέση με τον αυξανόμενο αριθμό των γνήσιων τραπεζογραμματίων που βρίσκονται σε κυκλοφορία (πάνω από 16 δισεκατομμύρια κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014).

Στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 παρατηρήθηκαν τα εξής:
- Τα τραπεζογραμμάτια των 20 και των 50 ευρώ εξακολούθησαν να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης. Το ποσοστό των πλαστών τραπεζογραμματίων των 20 ευρώ αυξήθηκε, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των 50 ευρώ μειώθηκε. Οι δύο αυτές ονομαστικές αξίες αντιστοιχούσαν μαζί στο 86% του συνόλου των πλαστών τραπεζογραμματίων.
- Η πλειονότητα (97,5%) των πλαστών τραπεζογραμματίων εντοπίστηκαν σε χώρες της ζώνης του ευρώ. Περίπου 2% εντοπίστηκαν σε κράτη μέλη της ΕΕ που δεν συμμετέχουν στη ζώνη του ευρώ και λιγότερα από 0,5% εντοπίστηκαν σε άλλα μέρη του κόσμου.

Είναι εύκολο να αναγνωρίσει κανείς τα γνήσια τραπεζογραμμάτια χάρη στην απλή μέθοδο των τριών ελέγχων («έλεγχος με την αφή, οπτικός έλεγχος και εξέταση υπό γωνία») που περιγράφεται στην ενότητα του δικτυακού τόπου της ΕΚΤ για το ευρώ και στους δικτυακούς τόπους των εθνικών κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος. 

Εάν υποπτεύεστε, αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΚΤ, ότι έχετε λάβει πλαστό τραπεζογραμμάτιο, θα πρέπει να το συγκρίνετε απευθείας με ένα τραπεζογραμμάτιο το οποίο είναι αποδεδειγμένα γνήσιο. Εφόσον οι υποψίες σας αποδειχθούν βάσιμες, θα πρέπει να ειδοποιήσετε είτε την αστυνομία είτε - σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που ισχύουν σε εθνικό επίπεδο- την αντίστοιχη κεντρική τράπεζα.


http://www.laikoyra.gr/