Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Διεθνιστικές συναντήσεις: "Η Κρίση της Ευρωζώνης και οι πολιτικές της συνέπειες"

Η Πρωτοβουλία για την Αριστερή Μετωπική Συμπόρευση διοργανώνει τρεις διεθνιστικές συναντήσεις στην Αθήνα [15 Δεκεμβρίου 2014, ΑΣΟΕΕ, Αμφιθέατρο
Αντωνιάδη, 6.30 μ.μ.], στην Πάτρα [16 Δεκεμβρίου 2014] και στη Θεσσαλονίκη [17 Δεκεμβρίου 2014]. Με θέμα “Η Κρίση της Ευρωζώνης και οι  πολιτικές της  συνέπειες”.
Οι συναντήσεις αυτές αποσκοπούν στην προώθηση του διεθνιστικού συντονισμού πολιτικών δυνάμεων και κινημάτων που θεωρούν ότι είναι μέγιστη αναγκαιότητα να τεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης και των αγώνων το θέμα της εξόδου από την Ευρωζώνη και την ΕΕ.
Κατά κάποιον τρόπο έρχονται ως συνέχεια και ενίσχυση μιας διαδικασίας που βρίσκεται στα πολύ αρχικά βήματά της και ξεκίνησε με τη συνάντηση της Ασίζης, στην Ιταλία, που έγινε στις 20-24 Αυγούστου και η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Στην Ασίζη, εκπρόσωποι οργανώσεων και συντονισμών οργανώσεων από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Αυστρία και την Ουκρανία υπέγραψαν μια κοινή διακήρυξη που ορίζει το πεδίο της κοινής δράσης και σύμπλευσής τους. Ανάμεσα σε άλλα υπογραμμίζεται:
"Σε όλα τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα της Ευρωζώνης, επιβάλλονται από την ΕΕ και τις τοπικές κυβερνήσεις βίαιες, αντικοινωνικές πολιτικές: δραματική μείωση των κοινωνικών δαπανών, υποτίμηση των μισθών [...], αδιαφανείς επιδοτήσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις με τη δικαιολογία της δημιουργίας θέσεων εργασίας, ιδιωτικοποιήσεις, διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών και της κοινωνικής ασφάλειας […] Το αποτέλεσμα είναι μια δραματική αύξηση της ανεργίας και διάλυση οποιασδήποτε έννοιας εργασιακής ασφάλειας.
logo-assisi-2014-greco

Οι ρίζες όλων αυτών πρέπει να αναζητηθούν στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποστηρίζονται πλήρως από τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Η τελευταία βασίζεται στα νεοφιλελεύθερα δόγματα που έχουν ήδη αποδείξει την καταστροφική τους δεινότητα για τα συμφέροντα των εργαζόμενων και των μεσαίων τάξεων. Στη ζώνη του Ευρώ το εμπορικό χάσμα μεταξύ των κρατών- μελών έχει βαθύνει. Το Ευρώ είναι το όπλο για τη μαζική καταστροφή της εργασίας. Το κοινό νόμισμα χρησιμοποιείται μονάχα για να προστατέψει τα μερίσματα των μεγαλομετόχων με το να διατηρεί μόνιμα και εκούσια ένα υψηλό ποσοστό ανεργίας. [...]
"Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πράγματι το πιο εξελιγμένο σύστημα στον κόσμο, θεμελιωμένο σε μια προσπάθεια οικοδόμησης ενός πολιτισμού που θα βασίζεται στις δυνάμεις της αγοράς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα φρικιαστικό σύστημα κυριαρχίας και αποξένωσης, από το οποίο οι λαοί θα πρέπει να απελευθερωθούν.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ