Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

"ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2014 - ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΛΥΤΡΩΣΗΣ" - του Σωτηρίου Δ. Μασταγκά

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2014
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΛΥΤΡΩΣΗΣ
«Πάσα πλάνη των ειδώλων πέπαυται και
βασιλεύει Χριστός εις τους αιώνας»

του Σωτηρίου Δ. Μασταγκά

Θα κτυπήσουν ξανά, νωρίς το πρωί, χαρμόσυνα οι καμπάνες καλώντας τους Χριστιανούς να πανηγυρίσουν το κοσμοχαρμόσυνο γεγονός της έλευσης του Λυτρωτού, της ενανθρώπισης του Υιού και Λόγου του Θεού. Ο Χριστός «επί της γης ώφθη» και σήμερα συναναστρέφεται «τοις ανθρώποις», ζει και θέλει να ζει μέσα μας, θέλει να μεταβάλει την καρδιά μας σε ένδοξο θρόνο του, σε ολόλαμπρο κατοικητήριο της απρόσιτης θεότητάς του.
Η χαρά για τη λύτρωση από την αμαρτία είναι το σπουδαιότατο μήνυμα της μεγάλης γιορτής της Γέννησης του Κυρίου μας. «Ευφραίνεσθε δίκαιοι, ουρανοί αγαλλιάσθε, σκιρτήσατε τα όρη, Χριστού γεννηθέντος». Ο άνθρωπος ανέκαθεν ποθεί τη λύτρωση, αναζητεί τρόπους, τρέχει σ’ όποιον του τάζει βοήθεια, παρηγορείται με τις υποσχέσεις, είναι ένας αλύτρωτος δεσμώτης που γυρεύει γαλήνη και ανακούφιση. Ο ενανθρωπήσας Χριστός, ο Σωτήρας μας, με τον ερχομό του, αυτό ακριβώς πρόσφερε: Το μοναδικό δώρο της λύτρωσης! Πώς, λοιπόν, να μην αποτελεί η Γέννησή του αιτία απερίγραπτης χαράς;
Ο Κύριος γεννήθηκε για να καταργήσει την πλάνη των ειδώλων και να σώσει τον άνθρωπο. Ο ερχομός του είναι γεγονός ασύλληπτα μεγάλο. Με τη Γέννησή του ήρθε η σωτηρία μας, η «ανάκλησή μας», δηλαδή η υιοθεσία μας από τον Θεό και η συμφιλίωση μαζί του. Μηνύματα - και νοήματα – βαθειά θεολογικά.
Το γνωστό τροπάριο των Χριστουγέννων, σε τόνο πανηγυρικό, στο αποκορύφωμα της χαράς μάς καλεί να δοξολογήσουμε τον Κύριο: «Άσατε τω Κυρίω πάσα η γη, και εν ευφροσύνη, ανυμνήσατε λαοί, ότι δεδόξασται». Ωδηγημένοι από το λυτρωτικό φως, βρήκαμε το μονοπάτι που μας έφερε «στης Βηθλεέμ τη χώρα», εκεί που χαίρεται πραγματικά κάθε λυτρωμένος, κάθε ένας που πίστεψε και ακολούθησε τον Λυτρωτή Χριστό.
Η θεία Γέννηση ανύψωσε τον άνθρωπο από την κατάσταση της χωρίς ελπίδα ζωής, στο βασίλειο της χάριτος των τέκνων του Θεού. Για τη δική μας σωτηρία ο Θεός έγινε άνθρωπος. Πόθος και αγώνας μας είναι να οικειοποιηθούμε τη σωτηρία, να γίνουμε πραγματικά «τέκνα του Θεού» και αδελφοί του Ιησού Χριστού.

Χριστούγεννα 2014. Ας ανοίξουμε διάπλατα τη θύρα της καρδιάς μας, για να υποδεχθούμε και να κάνουμε μόνιμο ένοικο τον Θεάνθρωπο Λυτρωτή. Ας τον δοξάζουμε με εξαγνισμένη ψυχή. Η χαρά μας δεν θα είναι τότε κάτι ξένο, δεν θα αποτελεί μακρινό πόθο, αλλά θα είναι προσωπικό βίωμα, μια χειροπιαστή πραγματικότητα.