Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Εκτός από τον Κύκλο Νέων Επιχειρηματιών, υπάρχει και ο… κύκλος των αόρατων γεγονότων!

18/11/2014

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Η Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου, και η Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου, αφιερώθηκαν από πλευράς ενημέρωσης σχεδόν εξ ολοκλήρου στην αλλαγή της διάταξης για τις 100 δόσεις, προκειμένου να διορθωθεί ένα λάθος, το οποίο οδηγούσε σε στρέβλωση της βούλησης του νομοθέτη, αλλά και της πολιτικής απόφασης που είχε ληφθεί και ανακοινωθεί σε ανώτατο (πρωθυπουργικό) επίπεδο.

Όπως έχω πει χίλιες φορές, αυτήν ακριβώς την περίοδο επιδιώκονται μια σειρά στόχων συγχρόνως, οπότε φυσικό είναι να γίνονται και κάποια λάθη – όποιος θεωρεί τον εαυτό του αλάνθαστο, ας σηκώσει το χέρι.

Όπως επίσης έχω πει χίλιες φορές, όταν δεν κάνεις τίποτε και κάθεσαι ακίνητος ασκώντας κριτική, προφανώς δεν κινδυνεύεις να κάνεις το παραμικρό λάθος.

Και όπως πλέον γνωρίζουν όλοι, ουδείς από αυτούς που θα ευεργετηθούν από την ουσία του νομοθετήματος πρόκειται να υποστούν την παραμικρή συνέπεια.

Άλλωστε, μια ρύθμιση που προβλέπει κατώτερο ποσό δόσης της τάξης των 50 ευρώ, δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην περίπτωση του ΕΝΦΙΑ παρά μόνο στους πλούσιους, σ’ αυτούς δηλαδή που πρέπει να καταβάλουν ποσά άνω των 5.000 ευρώ (αφού τόσο κάνει 50Χ100).

Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μου σ’ αυτό το σημείωμα – αυτά έχουν πια εξαντληθεί.

Το θέμα μου είναι (ξανά) ο τρόπος που ενημερώνεται ο ελληνικός λαός.

Δεν πρόκειται απλώς για την διόγκωση ενός άνευ ουσίας θέματος.

Πρόκειται για το γεγονός ότι αυτές ακριβώς τις μέρες συνέβησαν και άλλα στη χώρα, τα οποία μάλλον δεν πληροφορήθηκε κανείς.

Την πρώτη μέρα εμφάνισης του προβλήματος, την περασμένη Τετάρτη δηλαδή, ο πρωθυπουργός μίλησε σε 250 νέους επιχειρηματίες, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Κύκλος Νέων Επιχειρηματιών και Επαγγελματιών.

Ενημερώνω ότι ουδείς έθεσε το θέμα του λάθους. Αυτό που πολλοί, όμως, έθεσαν μετ’ επιτάσεως, ήταν πως τα περισσότερα από όσα τους απαρίθμησε ο πρωθυπουργός δεν… τα γνώριζαν!

Και δεν τα γνώριζαν, επειδή ουδείς είχε μπει στον κόπο να τα αναμεταδώσει – προφανώς επειδή – αν και εξαιρετικά σημαντικά - δεν είναι αρκετά «αβανταδόρικα».

Οπότε, και όλα όσα συνέβησαν εκείνες τις δύο μέρες, συνέβησαν μέσα στην απόλυτη σιωπή, δίκην… αόρατων γεγονότων:

-Η δημοσίευση στην επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ της προκήρυξης για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε είκοσι θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και στα νότια της Κρήτης. Η βεβαιότητα δηλαδή ότι, με βάση την συνήθη διαδικασία, τον Νοέμβριο του 2015 θα έχουν αναδειχθεί οι ανάδοχοι.

-Η κατάθεση της διάταξης για τα «κόκκινα» δάνεια που ρυθμίζει τα χρέη μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

-Η ανακοίνωση ότι ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για την ένταξη στη διαδικασία του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

-Η ανακοίνωση ότι οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες εξαπλώνονται στην αγορά της Κίνας με την προώθηση 10 εκ. φιαλιδίων ενέσιμων αντιβιοτικών ετησίως.
-Οι παρεμβάσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Καρασμάνη για τον προϋπολογισμό της νέας ΚΑΠ, τους νέους αγρότες, τα βιολογικά προϊόντα και τις συνέπειες των κυρώσεων κατά της Ρωσίας στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.
-Η ανακοίνωση για αύξηση κατά 120.000 των θέσεων εργασίας στο πρώτο δεκάμηνο του 2014 και η μείωση της ανεργίας στο 25,9% τον Αύγουστο.
-Η έγκριση και υπογραφή από τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Κωνσταντινόπουλο της άμεσης χρηματοδότησης του Προγράμματος «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς μεταποίησης, τουρισμού, εμπορίου – υπηρεσιών», με 25 εκ. ευρώ.
-Η έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οικονομικής βοήθειας ύψους 7,29 εκ ευρώ προς τους 761 απολυμένους της εταιρίας Σπρίντερ, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση – είμαι σίγουρη πως, αν και γνωρίζουμε όλα τα κουτσομπολιά, την ύπαρξη τέτοιου ταμείου την αγνοούν άπαντες στη χώρα όπου ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα.
-Η ανακοίνωση ότι η Ελλάδα κατατάχθηκε 32η παγκοσμίως στον δείκτη του περιοδικού «Nature», που κατατάσσει τις χώρες ανάλογα με τη συμβολή τους στην έρευνα υψηλού επιπέδου.
-Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου.
-Η συνάντηση στη Νέα Υόρκη του απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, με τους αντιπροσώπους Ελλάδας και ΠΓΔΜ.
Όσο κι’ αν ακούγεται παράξενο, όλα αυτά συνέβησαν ακριβώς τις ίδιες μέρες που στην ενημέρωσή μας επικρατούσε μια αβλεψία που δεν έπαιξε κανένα ρόλο στην ουσία της ρύθμισης για τις 100 δόσεις.
Προφανώς, εκτός από τον Κύκλο Νέων Επιχειρηματιών, υπάρχει και ο… κύκλος των αόρατων γεγονότων!