Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Ανακοίνωση-πρόσκληση από τα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας Κατερίνης του Άλλου Δρόμου

 «Αναβάθμιση των παιδικών χαρών μέσω συνελεύσεων στις γειτονιές»
Η δημοτική κίνηση «Άλλος δρόμος» στην προσπάθειά της να αναβαθμίσει τον δημόσιο διάλογο και να μετατρέψει τις τυπικού χαρακτήρα συνεδριάσεις της Δημοτικής
Κοινότητας Κατερίνης σε συνεδριάσεις όπου να συζητούνται σημαντικά προβλήματα που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών της κοινότητας, με στόχο αυτά να προωθούνται στο Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Κατερίνης, πήρε την πρωτοβουλία να θέσει το θέμα: «Αναβάθμιση και εξοπλισμός παιδικών χαρών μέσω συνελεύσεων στις γειτονίες». Η πρότασή μας στάλθηκε στον Πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου στις 13 Οκτωβρίου 2014.
Το συγκεκριμένο θέμα δεν μπήκε στην ημερήσια διάταξη των θεμάτων στην προηγούμενη συνεδρίαση (28 Οκτωβρίου) της Δημοτικής κοινότητας Κατερίνης, μιας και υπήρξε αρχικά η διάθεση από όλες τις πλευρές να γίνει μια συζήτηση πάνω στο συγκεκριμένο θέμα και να παρθεί στη βάση της πρότασής μας μια ομόφωνη απόφαση σε επόμενη συνεδρίαση. Έτσι, αφού η πρόταση καταρχήν έτυχε της αποδοχής των τοπικών συμβούλων της Δημοτικής Κοινότητας Κατερίνης, στη συνέχεια εκ μέρους της παράταξης «Πολίτες σε Δράση» εκφράστηκαν διαφωνίες σε ορισμένα σημεία της πρότασής μας, όπως για παράδειγμα στην παρουσία του όρου «μνημονιακής πολιτικής» στο κείμενο, καθώς και στη ραχοκοκαλιά της πρότασής μας, την διεξαγωγή, δηλαδή, συνελεύσεων στις γειτονιές πέριξ των παιδικών χαρών.
Ως εκ τούτου και επειδή δεν θέλουμε να αλλοιώσουμε τον χαρακτήρα της πρότασής μας, αλλά αντίθετα επιθυμούμε να την κάνουμε πράξη, θα προχωρήσουμε στη διοργάνωση συνελεύσεων σε γειτονιές γύρω από κάθε παιδική χαρά, ώστε οι ίδιοι οι πολίτες να μιλήσουν, να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους, τις αγωνίες τους, καθώς και τις ιδέες τους για την διαμόρφωση της γειτονιάς τους.

          
Ξεκινάμε τη δράση μας με πρώτη στάση στα Χηράδικα και καλούμε τους κατοίκους που μένουν κοντά στο 9ο Δημοτικό Σχολείο, τους συλλόγους διδασκόντων και γονέων των νηπιαγωγείων και του δημοτικού, σε ανοιχτή συνέλευση στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 9ου δημοτικού, το Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 2014, στις 5 το απόγευμα.
          Παρακάτω ακολουθεί απόσπασμα από την πρότασή μας:
«Οι παιδικές χαρές ανέκαθεν υπήρξαν χώροι όπου τα παιδιά μας μπορούσαν να περάσουν ξένοιαστα τον χρόνο τους. Και οι ίδιοι οι γονείς κατάφερναν να ξεφύγουν λίγο από την καθημερινότητα μαζί με τα παιδιά τους στις παιδικές χαρές που βρίσκονται διασκορπισμένες στην περιοχή της Κατερίνης. Τα τελευταία όμως χρόνια και λόγω της οικονομικής κατάστασης που έχει περιέλθει η χώρα μας από την εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής, οι περισσότερες παιδικές χαρές έχουν υποβαθμιστεί, παραμεληθεί και απαξιωθεί σε τέτοιο σημείο, ώστε σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα να αποτελούν κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια μικρών και μεγάλων.
Με δεδομένο ότι οι παιδικές χαρές αποτελούν ευθύνη της δημοτικής αρχής, τα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας Κατερίνης Σοφία Ελευθεριάδου-Σμυρλή, Κωνσταντίνος Ζάννας και Αναστάσιος Γιαμούζης (μέλη της δημοτικής κίνησης «Άλλος δρόμος για την Κατερίνη») προτείνουν για την επόμενη συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας το θέμα: «Αναβάθμιση και εξοπλισμός των παιδικών χαρών μέσω συνελεύσεων στις γειτονιές».
Μέσα από τη συνέλευση της γειτονιάς θα ακουστούν οι φωνές των δημοτών, τις οποίες οι τοπικοί σύμβουλοι της δημοτικής κοινότητας θα μεταφέρουμε στα δημοτικά συμβούλια, αλλά και οι ίδιοι οι κάτοικοι θα αναλάβουν, με τη συνδρομή του Δήμου, να φροντίζουν για τη λειτουργία της παιδικής χαράς ή άλλου χώρου πρασίνου, αθλοπαιδιάς και πλατείας της γειτονιάς τους.
Επειδή πιστεύουμε ότι είναι ευθύνη όλων μας και δικαιούμαστε μια καλύτερη ποιότητα ζωής,
Επειδή δεν θυμόμαστε τους δημότες μόνο παραμονές εκλογών,
Επειδή πρέπει να φτάνουν οι φωνές όλων των πολιτών στην τοπική αρχή,
Επειδή η γειτονιά μου είναι το σπίτι μου,
Επειδή μια άλλη γειτονιά είναι δυνατή,
Προτείνουμε κάθε μήνα να πραγματοποιείται μία λαϊκή συνέλευση σε μία γειτονιά, με στόχο τη φροντίδα, τη συντήρηση, την καθαριότητα, τον εξοπλισμό και γενικά τον εξωραϊσμό της παιδικής χαράς ή πλατείας της γειτονιάς.»
Τα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας Κατερίνης
Σοφία Ελευθεριάδου
Κωνσταντίνος Ζάννας
Αναστάσιος Γιαμούζης