Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

ΠΑΣΟΚ: Σχετικά με το θέμα της παρακράτησης ανεξόφλητων ασφαλιστικών οφειλών προς τον ΟΓΑ

Από τον Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Σε συνεδρίαση της 16.10.2014 του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ εξετάσθηκε το θέμα της παρακράτησης ανεξόφλητων ασφαλιστικών οφειλών προς τον ΟΓΑ με βάση τον ν. 4254/2014  και αποφασίσθηκαν τα εξής:


1.         Ο ΟΓΑ αποτελεί το ασφαλιστικό ταμείο των αγροτών που τους καθιστά ισότιμους με όλους τους άλλους ασφαλισμένους και που κατοχυρώνει πάνω από όλα το αγροτικό επάγγελμα. Η δημιουργία του είναι συνεισφορά του ΠΑΣΟΚ προς αγρότες και πρέπει να διαφυλαχθεί η εξασφάλιση της χρηματοδότησης του για την ομαλή παροχή υπηρεσιών υγείας και συνταξιοδοτικής ασφάλισης στους αγρότες και τους κατοίκους της υπαίθρου.  Αυτό έχει γίνει αποδεκτό και κατανοητό από όλους τους αγρότες και η μεγάλη πλειοψηφία από τους οποίους στηρίζει τον ΟΓΑ και εξοφλεί κανονικά τις ασφαλιστικές του υποχρεώσεις.

2.         Το θέμα της παρακράτησης των ασφαλιστικών εισφορών από τις κοινοτικές ενισχύσεις δεν γίνεται αποδεκτό. Οι όποιες παρακρατήσεις πρέπει να γίνονται μόνο με εθελοντική εξουσιοδότηση των αγροτών για πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών κατά την στιγμή της πληρωμής ενισχύσεων, αποζημιώσεων, επιστροφής φόρων ή άλλης μορφής κρατικών πληρωμών. Ο τρόπος της εθελοντικής εξουσιοδότησης είναι γνωστός στους αγρότες και γίνεται σήμερα επιτυχημένα για τις ασφαλιστικές εισφορές για ζημιές στον ΕΛΓΑ όπου το 95% των ασφαλισμένων υιοθετεί αυτό τον τρόπο και ο ΕΛΓΑ αποτελεί ένα υγιές ταμείο αποζημίωσης για τις ζημιές. Η διαδικασία αυτή συμβαδίζει με τις χρηματικές ροές των ασφαλισμένων και τους διευκολύνει στον προγραμματισμό  πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ.

3.         Να περιληφθούν και οι οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΓΑ στην ρύθμιση που θα γίνει για την εξόφληση των οφειλών σε 100 δόσεις ώστε να διευκολυνθούν οι ασφαλισμένοι να εξοφλήσουν τις παλαιές οφειλές

4.         Οι διαδικασίες συμψηφισμού να εφαρμόζονται πρώτα κατά σειρά στις πληρωμές κρατικών χρημάτων δηλαδή κατά την επιστροφή ΦΠΑ και ΕΦΚ Πετρελαίου και φόρου εισοδήματος. Στην συνέχεια και εφόσον δεν υπάρξει εξόφληση των υπερήμερων ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΓΑ  να γίνεται ο συμψηφισμός που προβλέπεται στον νόμο 4254/2014 λαμβάνοντας όμως υπόψη το ύψος των ενισχύσεων που λαμβάνει ο κάθε παραγωγός ώστε να μην επηρεάζεται η παραγωγική λειτουργία των εκμεταλλεύσεων αυτών. Οι συμψηφισμοί αυτοί να γίνονται κατά την πληρωμή της εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης όπου είναι πολύ πιο εύκολο από τα 2δισ € περίπου που λαμβάνουν οι δικαιούχοι να συμψηφισθούν οι οφειλές που θα έχουν απομείνει. Επειδή ο χρόνος αυτής της πληρωμής γίνεται στο τέλος κάθε έτους είναι πιο εύκολο και για τον ΟΓΑ να προγραμματίσει τις χρηματοροές του ώστε να εκτελεί απρόσκοπτα το έργο του. Για την εφαρμογή των παραπάνω 2 και 3  θα προωθηθεί τροπολογία για την βελτίωση των διατάξεων του ν.4254/2014

5.         Οι πλειοψηφία των αγροτών είναι συνεπείς με τις πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών του στον ΟΓΑ και στην μεταβατική περίοδο της κρίσης θα πρέπει και οι υπόλοιποι να βοηθηθούν για να κάνουν το ίδιο. Ο κάθε πολίτης που λαμβάνει κρατικά χρήματα θα πρέπει να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερος. Η έξοδος από την κρίση χρειάζεται και δίκαιη κατανομή βαρών για την εξασφάλιση υπηρεσιών υγείας και  σύνταξης σε όλους τους αγρότες.Το ΠΑΣΟΚ είναι κοντά στους αγρότες και τους στηρίζει.