Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Επί της ουσίας. Η συνάντηση στο Επιμελητήριο Κατερίνης με τον Γιακουμάτο

Σε μια μάζωξη δημοσίων σχέσεων εξελίχτηκε η συνάντηση στο Εμποροβιοτεχνικό Επιμελητήριο Πιερίας την Παρασκευή πριν τα εγκαίνια της έκθεσης. Μια συνάντηση που
στόχευε στην κατάθεση προτάσεων για την ανάπτυξη της Πιερίας στον υφυπουργό κ. Γιακουμάτο.
Η  σύσκεψη αν και είχε στενά χρονικά περιθώρια καθυστέρησε περίπου μισή ώρα λόγω καθυστερημένης προσέλευσης του υφυπουργού. Ένας υφυπουργός που προστατεύτηκε, (λόγω φιλοξενίας;)  από τον οικοδεσπότη πρόεδρο του επιμελητήριου ο οποίος από τα δεκάδες προβλήματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο αναφέρθηκε μόνο στο λαθρεμπόριο.
Εντύπωση προκάλεσε η προστασία προς τον υφυπουργό και την κυβέρνηση που παρείχε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος  κ. Μίχαλος ο οποίος σε παρεμβάσεις τους εξηγούσε τις απόψεις του κ. Γιακουμάτου και της κυβέρνησης.
Από εκεί και πέρα οι προσπάθειες εκπροσώπων Φορέων όπως της Ένωσης Ενοικιαζομένων Δωματίων, του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης, του Εμπορικού Συλλόγου Λιτόχωρου να θέσουν ζητήματα έπεσαν στο κενό βοηθούσης της έλλειψης χρόνου αλλά και της δυνατότητας του Γιακουμάτου να αντιστρέφει την πραγματικότητα. Στην ουσία ο υφυπουργός με το γνωστό του ύφος αναμειγνύοντας  υποσχέσεις με κριτική προσπάθησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες των παρευρισκομένων .
Μια συνάντηση που από όλους κρίθηκε αποτυχημένη και άστοχη. Ένας υφυπουργός, ο κ. Μίχαλος και  τρεις τοπικοί βουλευτές  απέδειξαν ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός.
Πρέπει να φύγει αυτή η κυβέρνηση αλλά για να φύγει αλλά και να πετύχει η επόμενη θα πρέπει να συζητήσουμε στα σοβαρά και σε βάθος για την ανάγκη παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μακριά από μνημόνια και δανειακές υποχρεώσεις. Και σε αυτή την συζήτηση έχει λόγο και ο επιχειρηματικός – εμπορικός κόσμος.

Από τα ευτράπελα της συνάντησης. Η περιγραφή από τον Γιακουμάτο της γνωριμίας του  με τον κ. Πολύζο όταν τον επισκέφθηκε  σαν  διοικητή  του ΙΚΑ  και με ένα καλάθι κεράσια του ζήτησε εναγωνίως να του φτιάξει ΙΚΑ στον Κολινδρό για να μην χάσει τις δημοτικές εκλογές.

Και κάτι ακόμα. Δέκα εφτά σκάνερ έχει η Αλβανία για να ελέγχει τα κοντέινερς στα τελωνεία και κανένα η Ελλάδα. Κατά τα άλλα τους φταίνε οι μικροπωλητές για το λαθρεμπόριο.

Αντώνης Δ. Μάντζιος, οικονομολόγος