Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση Λαγκάρντ - Χαρδούβελη για την έξοδο από το μνημόνιο

- 40 λεπτά διήρκεσε το κρίσιμο ραντεβού του υπουργού Οικονομικών με την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον
- "Καυτό" ζήτημη η απεμπλοκή της Ελλάδας από το μνημόνιο
- Για μεγάλη διαπραγμάτευση έκανε λόγο ο Χαρδούβελης

- "Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις" είπε η Λαγκάρντ
- Ποιους όρους θέτει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ για... "βελούδινο" διαζύγιο
- Ψαλιδίζει το κλίμα αισιοδοξίας γερμανικό δημοσίευμα με τίτλο: Η Ελλάδα μπορεί να μην τα καταφέρει

Η έξοδος από το μνημόνιο και η απεμπλοκή από το ΔΝΤ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης στη συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώνονται σήμερα.
Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, o διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου, ενώ από πλευράς του ΔΝΤ πήραν μέρος ο υπεύθυνος του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν και ο επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος, Ρίσι Γκογιάλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση κινήθηκε προς την κατεύθυνση της εξόδου από το μνημόνιο, ενώ η σημερινή συνάντηση δεν θεωρείται το «τέλος του δρόμου», αλλά «εντάσσεται» στο πλαίσιο του προαναφερθέντος στόχου και «διαμόρφωσης του πλαισίου για την επόμενη μέρα, μιας νέας περιόδου για την Ελλάδα».
Πολ Τόμσεν και Κριστίν Λαγκάρντ πριν την κρίσιμη συνάντηση -  ΦΩΤΟ - TWITTER - @lenaargiri
Πολ Τόμσεν και Κριστίν Λαγκάρντ πριν την κρίσιμη συνάντηση - ΦΩΤΟ - TWITTER - @lenaargiri
ΦΩΤΟ - TWITTER - @lenaargiri
ΦΩΤΟ - TWITTER - @lenaargiri
Η διαδικασία της εξόδου από το μνημόνιο είναι δεδομένο πως θα διαρκέσει κάποιους μήνες και δεν θα ολοκληρωθεί... αύριο, ενώ όπως μετέδωσε το mega, η Κριστίν λαγκάρντ έδωσε συγχαρητήρια στο ελληνικό επιτελείο για τα δημοσιονομικά επιτεύγματα της χώρας, ωστόσο συνέστησε να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις ούτως ώστε να γίνουν "κτήμα" του ελληνικού λαού.

Από την πλευρά του ο Γκίκας Χαρδούβελης έκανε λόγο για μία "μεγάλη διαπραγμάτευση" και μία μεγάλη εθνική προσπάθεια. Χαρακτηριστικά δήλωσε: "Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Η κ. Λαγκάρντ μας συνεχάρη για την πολύ μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Μας συνέστησε να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν με τρόπο ώστε να γίνουνε κτήμα του ελληνικού λαού και να συνεχιστούν. Να μην οπισθοδρομήσουμε. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα είναι αρωγός στην ελληνική προσπάθεια και σ' αυτό που πάμε να πετύχουμε", ενώ ακόμη η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ τόνισε πως το ταμείο θα σταθεί αρωγός στο να απεμπλακεί η χώρα μας από το μνημόνιο.

"Καλύτερα από το αναμενόμενο"


Διαβάστε τη συνέχεια εδώ