Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Συναντώντας τη συγγραφέα Αμάντα Μιχαλοπούλου

Συναντώντας την συγγραφέα Αμάντα  Μιχαλοπούλου

Την Παρασκευή, 3/10/2014  στις  7.00 μμ,  οι  φίλοι του βιβλίου είχαν την χαρά να
παρακολουθήσουν την παρουσίαση του νέου βιβλίου της  Αμάντας  Μιχαλοπούλου, « Η γυναίκα του Θεού». Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στον φιλόξενο χώρο των καταστημάτων Public της πόλης  μας  από την φιλόλογο Ειρήνη Παξιμαδάκη.
Η Αμάντα Μιχαλοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966, σπούδασε γαλλική φιλολογία στην Αθήνα και δημοσιογραφία στο Παρίσι κι από το 1990 ως το 2007 αρθρογραφούσε στη εφημερίδα «Καθημερινή». Έχει γράψει επτά μυθιστορήματα, συλλογές διηγημάτων καθώς και βιβλία για παιδιά.
    Η παρουσίαση του βιβλίου καθώς και η συζήτηση που ακολούθησε διεξήχθη μέσα σε  κλίμα οικειότητας και αμεσότητας, γεγονός που οφειλόταν  τόσο στην ευγένεια και πραότητα της συγγραφέως όσο και στην επικοινωνιακή ικανότητα της παρουσιάστριας, η οποία ενέπνευσε τη συγγραφέα με τις εύστοχες ερωτήσεις της. «Είναι σίγουρα ένα φιλοσοφικό μυθιστόρημα που καταπιάνεται με τα αναπάντητα κοσμολογικά ερωτήματα για τη δημιουργία του κόσμου και τη φύση του θεού χωρίς όμως να δίνει απαντήσεις σε κανένα από αυτά, αλλά  διαβάζεται κι ως ύμνος στη λογοτεχνία, στη μυθοπλασία και στη δύναμη της φαντασίας», δήλωσε μεταξύ άλλων η Ειρήνη Παξιμαδάκη κατά τη διάρκεια της σύνθετης και πολυεπίπεδης  παρουσίασής της. Η Αμάντα Μιχαλοπούλου  απάντησε με  θετική διάθεση και προθυμία σε κάθε ερώτηση που της τέθηκε με λόγο απλό και εύληπτο. Άλλωστε, «χαρακτηριστικό γνώρισμα του λογοτέχνη είναι η ταπεινότητα», υποστήριξε η ίδια με σθένος.
Η παρουσίαση έκλεισε με την παρότρυνση της συγγραφέως: «Διαβάστε, διαβάστε λογοτεχνία, όσο μπορείτε. Είναι η παρηγοριά και η λύτρωση μας, ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε». Πράγματι, η  λογοτεχνία δεν έχει καμία εξουσία,  δεν καταπιέζει, δεν διαχωρίζει «καλούς» και «κακούς», «δικούς μας» και «ξένους». «Έγινε για να διορθώνει τα λάθη του Θεού· ή, εάν όχι, τότε για να δείχνει πόσο λανθασμένα εμείς συλλάβαμε τη δωρεά του», γράφει ο Ελύτης.
Ευχαριστούμε βαθύτατα τις δύο κυρίες για την ευκαιρία που μας  έδωσαν να συνευρεθούμε και να συνομιλήσουμε.


Σοφία Χαριτοπούλου, φιλόλογος