Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Λιανική Πώληση των καυσόξυλων κατ΄ όγκον

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ
                   Λιανική Πώληση των καυσόξυλων κατ΄  όγκον
Σύμφωνα με την Αριθμ. Α2−718 Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.), (ΦΕΚ/Β/2090/31-7-2014), το άρθρο 132, επιπλέον των γενικών απαιτήσεων για τη λιανική πώληση προϊόντων, για τη χύδην πώληση καυσόξυλων προβλέπονται τα εξής:


  1. Η λιανική πώληση καυσόξυλων γίνεται κατ’ όγκον.  Στο χωρικό κυβικό μέτρο, το οποίο αναφέρεται στον όγκο που καταλαμβάνεται από το ξύλο καθώς και από τον αέρα, το κενό διάστημα θεωρείται ως γεμάτος χώρος και η χρησιμοποιούμενη μονάδα μπορεί να είναι είτε το «χωρικό κυβικό μέτρο στοιβαχτού» (m3 στοιβαχτού) ή το «χωρικό κυβικό μέτρο χύδην» (m3 χύδην).

2. «Χωρικό κυβικό μέτρο στοιβαχτού» νοείται ο όγκος του κυβικού μέτρου που καταλαμβάνεται από τακτικά στοιβαγμένα καυσόξυλα συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων κενών αέρα.

3. «Χωρικό κυβικό μέτρο χύδην» νοείται ο όγκος του κυβικού μέτρου που καταλαμβάνεται από χύδην καυσόξυλα συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων κενών αέρα (καυσόξυλα που δεν είναι στοιβαγμένα).
 Κυρώσεις
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης επιβάλλεται στο λιανοπωλητή πρόστιμο χιλίων ευρώ (1.000 Ε)

Ο όγκος των στοιβαγμένων ή μη καυσόξυλων, ποικίλλει ανάλογα με το σχήμα, το μέγεθος και τη διάταξη των μεμονωμένων κομματιών του ξύλου. Η σχέση μεταξύ κατειλημμένου και κενού όγκου, επηρεάζεται από τους παραπάνω παράγοντες.
Η χωρητικότητα των περιεκτών ορθογώνιου σχήματος, που συνήθως χρησιμοποιούνται για τη διακίνηση των καυσόξυλων υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας τις τρεις διαστάσεις τους, ως εξής: Χωρητικότητα = Μήκος * Πλάτος * Ύψος
4. Οι λιανοπωλητές δηλώνουν σε εμφανές σημείο στο χώρο της επιχείρησης, ανά είδος ξύλου, την τιμή είτε σε €/m3 στοιβαχτού ή σε €/m3 χύδην καθώς και τον όγκο των περιεκτών (κλωβούς, παλέτες, σάκους, μεγασάκους κ.ά) που, ενδεχομένως, χρησιμοποιούν για τη διάθεση των καυσόξυλων.
5. Οι λιανοπωλητές οφείλουν να διαθέτουν κατάλληλο εξοπλισμό μέτρησης μήκους, για τον υπολογισμό του όγκου.
6. Οι λιανοπωλητές να εξασφαλίζουν με κάθε πρόσφορο τρόπο την προστασία των καυσόξυλων από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, που ενδέχεται να αλλοιώσουν τα χαρακτηριστικά του προς διάθεση προϊόντος και την ανάμιξη των ειδών διαφορετικής προέλευσης, ποιότητας και τιμής.
7. Δεν επιτρέπεται η πώληση ή δωρεάν διάθεση οποιασδήποτε ξυλείας εμποτισμένης με πισσέλαιο (κομμένη ξυλεία από παλιούς στύλους ΔΕΗ/ΟΤΕ), ή «πράσινης» ξυλείας (εμποτισμένης με άλατα), ή οποιασδήποτε τεχνητής ξυλείας συγκολλημένου ξύλου (κόντρα-πλακέ, νοβοπάν, ινοσανίδων/MDF κ.α.) προς καύση.

Κυρώσεις
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης επιβάλλεται στο λιανοπωλητή πρόστιμο πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000 Ε).
Για την ομαλή μετάβαση από τον προηγούμενο τρόπο λιανικής πώλησης στο νέο, εκδόθηκε από το  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ και τη ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ  δελτίο τύπου με οδηγίες προς τους καταναλωτές ως εξής :
«Από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) συντάχθηκε ένας κατατοπιστικός «Οδηγός για τη διακίνηση των καυσόξυλων», ο οποίος περιέχει χρήσιμες πληροφορίες για τις νέες μονάδες μέτρησης, τους προτεινόμενους τρόπους διάθεσης, τη σημασία της υγρασίας στο καυσόξυλο, καθώς και συμβουλές για την αποθήκευση.
Με βάση το νέο τρόπο πώλησης οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν την υποχρέωση των λιανοπωλητών να διατηρούν και να αναγράφουν άλλη τιμή για τα καυσόξυλα που πωλούνται τακτικά στοιβαγμένα και άλλη τιμή για τα καυσόξυλα που πωλούνται χύδην (που δεν είναι στοιβαγμένα).
 Η αντιστοιχία του όγκου των καυσόξυλων σε βάρος διαφέρει ανάλογα με το είδος του ξύλου και ανάλογα με τον αν τα ξύλα είναι τακτικά τοποθετημένα με μία σειρά το ένα πάνω στο άλλο (στοιβαγμένα) ή είναι πρόχειρα βαλμένα μέσα σε ένα πλαίσιο (χύδην).
Ενδεικτικά παρατίθεται ο παρακάτω πίνακας βάσει του οποίου γίνεται μία κατά προσέγγιση εκτίμηση του βάρους που αντιστοιχεί σε ένα κυβικό μέτρο καυσόξυλων, μήκους περίπου 33 cm, είτε αυτά είναι στοιβαγμένα είτε δεν είναι στοιβαγμένα (χύδην), ανάλογα και με το είδος του καυσόξυλου, ειδικά για την περίπτωση που η μέση υγρασία είναι 20%. Επισημαίνεται ότι τα προστατευμένα από τη βροχή καυσόξυλα διατηρούν περιεκτικότητα σε υγρασία περίπου 20%.
Εκτίμηση βάρους σε κιλά που αντιστοιχούν σε ένα (1) κυβικό μέτρο καυσόξυλων μήκους 33cm με υγρασία 20%

Είδος καυσόξυλου                                                                   
                                                          Στοιβαγμένα
                                                           καυσόξυλα

Καυσόξυλα που δεν έχουν στοιβαχτεί (χύδην)
Οξυά
1 κ.μ. = 453 κιλά
1 κ.μ. = 306 κιλά
Ελιά
1 κ.μ. = 583 κιλά
1 κ.μ. = 394 κιλά
Δρυς
1 κ.μ. = 450 κιλά
1 κ.μ. = 304 κιλά
Πεύκη
1 κ.μ. = 349 κιλά
1 κ.μ. = 215 κιλά

      Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στα κάτωθι  να κάνουν έρευνα αγοράς όσον αφορά τις τιμές διάθεσης των καυσόξυλων,  να γνωρίζουν ότι οι λιανοπωλητές καυσόξυλων οφείλουν να αναγράφουν σε εμφανές σημείο στην επιχείρησή τους, ανάλογα με το είδος του ξύλου, την τιμή είτε ανά κυβικό μέτρο στοιβαγμένων ξύλων είτε ανά κυβικό μέτρο ξύλων που δεν είναι στοιβαγμένα ,  να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς την αντιστοιχία κιλού/κυβικού μέτρου και να χρησιμοποιούν για μία κατά προσέγγιση εκτίμηση τον πίνακα-μετατροπέα

 Όταν αγοράζουν καυσόξυλα να ελέγχουν σε κάθε περίπτωση ότι τα ξύλα είναι στοιβαγμένα με τα μικρότερα δυνατά κενά μεταξύ τους ,  να γνωρίζουν ότι οι λιανοπωλητές οφείλουν να διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό μέτρησης μήκους (μετροταινίες), για τη μέτρηση των διαστάσεων των πλαισίων και τον υπολογισμό του όγκου τους,  να γνωρίζουν ότι οι λιανοπωλητές υποχρεούνται να διαφυλάσσουν τα καυσόξυλα προστατευμένα από δυσμενείς καιρικές συνθήκες ώστε να μην αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά τους και να διατηρούν χωριστούς σωρούς ξύλων ώστε να μην αναμειγνύονται τα είδη διαφορετικής χώρας προέλευσης, ποιότητας και τιμής

 Όταν αγοράζουν μεγάλη ποσότητα ξύλων να επιβεβαιώνουν ότι στην τελική τιμή πώλησης συμπεριλαμβάνεται και το κόστος των μεταφορικών ,  να ζητούν πάντοτε απόδειξη (τα καυσόξυλα εμπίπτουν στο καθεστώς μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13%) κατά την αγορά και πριν την πληρωμή των καυσόξυλων και να γνωρίζουν ότι βάσει του άρθρου 1 της Αγορανομικής διάταξης 4/2012 (ΦΕΚ Β΄3313/12-12-2012) δεν έχουν υποχρέωση να πληρώσουν εάν δεν λάβουν το νόμιμο παραστατικό.

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή συνιστά στους καταναλωτές που εντοπίζουν περιπτώσεις στις οποίες δεν τηρούνται οι παραπάνω υποχρεώσεις από τους λιανοπωλητές να τις καταγγέλλουν καλώντας στη Γραμμή Καταναλωτή 1520 τις εργάσιμες ημέρες από τις 9π.μ μέχρι τις 3μ.μ και όλο το 24ωρο μέσω της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή (www.efpolis.gr) και του αριθμού φαξ 210 3843549